Gönderen Konu: Orta Doğu Teknik Üniversitesi  (Okunma sayısı 3101 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
« : Mart 14, 2008, 05:47:03 ÖS »

ODTÜ, Türkiye'nin rekabeti yüksek sayılı üniversitelerindendir. Her yıl ülke çapında yapılan Üniversite Giriş Sınavları'na giren en yüksek puanlı 1000 öğrencinin 1/3'ünden fazlası ODTÜ'yü tercih etmektedir. ODTÜ'de öğrenim görme talebi çok yüksek olduğundan, ODTÜ'nün pek çok bölümü, Üniversite Giriş Sınavı'na giren yaklaşık birbuçuk milyon öğrenciden sadece en üstteki yüzde birlik dilime girebilenleri kabul etmektedir. ODTÜ öğrencilerinin yüzde kırktan fazlası yüksek lisansa devam etmektedir.

web sitesi

Tarihçe

1956 yılında kurulan ODTÜ, Türk ve yabancı uyruklu öğrencileri bilimsel, teknik ve profesyonel çalışma alanlarında eğitmeyi ve bu çalışmaları Türkiye'nin ve gelişmekte olan diğer ülkelerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına katkıda bulunmak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilimlerde kullanmayı hedeflemiş bir devlet üniversitesidir. Fikirleri hayata geçirmek ve hayalleri gerçekleştirmek çoğunlukla zaman alan bir süreçtir; fakat ODTÜ için, 1956'da öngörülen bir kavramdan yola çıkılarak başlatılan süreç, 304.228 metrekare taban alanına sahip bu üniversitenin olağanüstü bir dinamizmle istisnai bir gelişme göstermesine tanık olmuştur. Bölgesel bir teknik üniversite fikri, 1954 yılında, Türkiye'deki iskan ve şehir planlama şartları değerlendirildikten sonra, bu alanlarda kendilerini Ortadoğu ülkelerinin gelişimini hızlandırmaya adayacak yetkin kişilerin çalışması ihtiyacı ile karşılaşıldıktan sonra ortaya atılmıştır. Pek çok tartışmanın ardından ve çeşitli grupların tavsiyeleri üzerine, 1956 yılında 40 öğrencisi, 4 öğretmeni ile Mimarlık ve Şehir Planlama Okulu açılmıştır. 1957 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan kanunla bu yeni üniversiteye yasal statü kazandırıldıktan sonra 1962 yılına kadar ODTÜ yerleşkesi şehirdeki geçici binalarda faaliyet göstermiştir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin yönetmeliği 1959 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Yeni yerleşke bölgesinde inşaat 1962 yılında başladı. Bir buçuk yıl içinde Üniversite'nin bütün temel tesisleri tamamlanmıştı. En başta 12.000 öğrencinin ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanan inşaat programları hızla devam etmiştir. Yeni yerleşkede sınıflar 1963 yılının Ekim ayında açılmıştır. ODTÜ'de binaların inşaasının yanısıra, yerleşkenin ağaçlandırılması ve dış mekanların düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar da yapılmıştır. 1962'den beri yerleşkeye, çoğu öğrenciler tarafından olmak üzere 10 milyon ağacın dikildiği tahmin edilmektedir. ODTÜ'nün bilimsel ve teknik donanıma sahip modern yerleşkesi şu anda, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 20.000 öğrenciye hizmet vermektedir. Son 10-20 yıl içinde, ODTÜ için hayal edilmekte olan şeyler gerçek olmuş ve Üniversite'nin bölgedeki etkisi hissedilmeye başlamıştır.

Yurt ve Barınma

ODTÜ'de kampüs içinde 6'sı kızlar 6'sı da erkekler için olmak üzere toplam 12 tane yurt bulunmaktadır. Bu yurtlarda 2242 kız ve 2850 erkek öğrenci (toplam 5092 öğrenci) barınabilmektedir. Yurtlarda odalar 4 ve 6 kişiliktir. Yurda kaydedilen her öğrenciye ranza tipi tek kişilik karyola , yaylı yatak, yastık, yatak takımı ve battaniye verilmektedir. Yatak takımları 15 gündebir temizleriyle değiştirilmektedir. Odalarda her öğrenci için sandalye , çalışma masası , kitap ve elbise dolabı bulunmaktadır. Her yurtta öğrencilerin ortak kullanımları için çalışma salonları (sigaralı- sigarasız olmak üzere) , televizyon odası , Mimarlık bölümü öğrencileri ve çizim dersi olan öğrenciler için çizim salonu bulunmaktadır. Her yurtta bir kantin bulunur, kantinler 07.30- 23.30 saatleri arasında açıktır. Yurtlarda 3'er adet ankesörlü telefon ile her yurt katında bulunan 2 adet harici telefon da mevcuttur. Öğrenciler giriş katlarında 24 saat çalışan sıcak su kazanlarından yararlanarak çay, kahve yapabilmekte, 7 - 9 ve 2 nolu yurtlarda katlardaki elektrikli ocaklardan , 1 -2- 3 - 4 - 5 - 6 - 7-8 - 10 - 11 ve 12 nolu yurtlarda modern mutfaklarda yemek yapabilmektedirler. 2001 yılı içinde açılan İsa Demiray Erkek Öğrenci Yurdu'nda da 4 kişilik odalar iki kısımdan oluşuyor. İlk kısım yatak odası ikinci kısımsa çalışma odası şeklinde. Bu yurtta bütün odalarda 24 saat sınırsız internet hizmeti de bulunmaktadır. Yurtlarda bulunan öğrencilerin özel çamaşırlarını yıkamak için yeterli sayıda otomatik çamaşır makinesi, kurutma makinesi yeterli sayıda ütü masası ve ütü bulunmaktadır, ayrıca yurtlarda günün her saatinde sıcak su mevcuttur. Yurt Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler: 1- Öğrenci belgesi ( Üniversite kimlik kartı ) 2- 10 Adet vesikalık fotoğraf ( iki adeti doğruluk belgesi içindir. ) 3- 3 adet ikametgah belgesi ( kik adeti doğruluk belgesi içindir. ) 4- Verem Savaş dispanserinden mikrofilm raporu 5- Doğruluk belgesi ( ODTÜ Jandarma karakol komutanlığından alınacaktır. ) 6- Pasaport ve ikamet teskeresinin fotokopisi ( K.K.T.C. uyruklu öğrenciler için ) 7- Babanın ( eğer çalışıyor ise annenin) maaş bordrosu 8- Baba ( ve anne) emekli ise üç aylık maaş göstergesi 9- Baba ve anne kanunen ayrı ise boşanma ilamı fotokopisi 10- Ailenin ikamet adresi dışında yüksek öğrenim gören kardeşlerin kimlik kartlarının ön ve arka yüzünün fotokopisi Yurtlarda 3682'si erkek, 3099'u kız olmak üzere toplam 6781 öğrenci barınmaktadır

Kütüphane

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi 12 058 metrekare kapalı alanıyla aynı anda 750 kişiye hizmet verebilecek bir yapıya sahiptir. Toplam 444 200 cilt eser barındıran kütüphane akademik yıl boyunca haftaiçi 8.45 - 21.15 saatleri arası haftasonuysa 10 - 18 saatleri arası hizmet vermektedir. Yaz döneminde kütüphanenin kapanış saati 17.15'tir. Kütüphanede herkesin kullanımına açık olmasına karşın kitap ödünç almak için ODTÜ üyesi olmak gerekmektedir. Öğrenciler bir seferde en fazla 6 kitap ödünç alabilmektedirler. Öğrenciler kütüphaneden yararlanmak için kütüphane kartı almak zorundadırlar.

Teknoloji

ODTÜ yerleşke ağı (METU-NET) fiber optik teknolojisi ile kablolanmış ATM ağ omurgası ile bu omurga üzerinden bağlantı sağlayan idari ve akademik birimlerin yerel ağlarından oluşmaktadır. 2002 yılında tamamlanan çalışmalarla ODTÜ kampüs dışı internet erişimi 34 Mbps kapasiteli ULAKNET PVC hattı ile sağlanmaya başlanmıştır. Böylece kampüsün şu anki internet erişimi 56 Mbps'e ulaşmıştır.

Beslenme

ODTÜ'de öğrenciler için çok sayıda bol seçenekli yiyecek olanağı bulunmaktadır. En kapasiteli yemek yenecek yer öğrenci kafeteryasıdır. Ayrıca hemen her binada öğrenci kantini bulunmaktadır.

Sağlık

ODTÜ'de sağlık hizmetleri, sağlık ve rehberlik merkezi ile buna bağlı laboratuvarlarda verilmektedir. 17 farklı dalda uzmanlaşmış 22 hekim hizmet vermektedir.

Kampus Hayatı

Kampüs alanı 45.000 dekar (4500 hektar), orman alanı ise 30.430 dekar (3043 hektar) büyüklüğündedir ve Ankara'nın merkezinden 20 km uzaktaki Eymir Gölü'nü de içine almaktadır. ODTÜ öğrencileri, bu gölde yapılan kürek sporu faaliyetlerinden, balık avlama ve piknik olanaklarından ve çeşitli etkinliklerden yararlanabilirler. ODTÜ'nün ana kampüsünden ve şehirdeki belli merkezlerden buraya otobüs seferleri mevcuttur.

Ulaşım

ODTÜ'ye ulaşım belediye otobüsleri, dolmuşlar ve taksilerle sağlanmaktadır.

Burslar

A. Başarı Bursları -------------------------------------------------------------------------------- Başarı bursları, ÖSS Sınavında dereceye giren öğrencilere ODTÜ Üstün Başarı Bursu ve ODTÜ Temel Bilim Bursu isimleriyle verilmektedir. Bu burslar karşılıksız olup, öğrenci yerleştirildiği programda öğrenimine başarılı olarak (iki dönem üst üste dönem ve/veya genel not ortalaması 2.50'nin altında olmamalı) devam ettiği sürece verilir. ODTÜ Üstün Başarı Bursu ve ODTÜ Temel Bilim Bursu'nun her ikisini de almaya hak kazanan öğrenci, daha yüksek olan ODTÜ Üstün Başarı bursunu alır. Bu bursları kazanan öğrenciye burs otomatik olarak bağlanır ve bu durumdaki öğrencilere burs ödemeleri ODTÜ Saymanlığı'ndan (ya da bankadan) her ayın başında yapılır. Başarı bursları ile ilgili detaylı bilgi her yıl ÖSS kılavuzunda yer alır. B. ODTÜ Burs ve Yardım Komitesinin Dağıtımını Üstlendiği Burs ve Yardımlar -------------------------------------------------------------------------------- Orta Doğu Teknik Üniversitesi ekonomik sorunları olan öğrencilerine destek olmayı bir görev bilmektedir. ODTÜ Öğrenci Destekleme Derneği yanında, birçok mezunumuz bireysel olarak veya kuruluşları ve çeşitli illerde faaliyet gösteren mezun dernekleri aracılığıyla çok sayıda öğrencimize burs olanağı sağlamaktadır. Öğrencilerimizin aileleri de burs fonuna katkıda bulunmaktadır. Ayrıca birçok vakıf, dernek, kuruluş ve kişinin ODTÜ öğrencilerine verdiği bursların dağıtımı ODTÜ Burs ve Yardım Komitesi tarafından yapılmaktadır. Bu gruptaki bursların bazılarında öğrencinin başarı durumu (ÖSS sonucu/genel not ortalaması) etkili olmakla beraber, genelde bu burslar başarılı öğrencilere verilen bir ödül değil, ekonomik sorunlar nedeni ile eğitimlerini sürdürmekte zorlanan öğrencilere yapılan yardımlardır. Nakit bursları öğrencinin bir aylık tüm masrafını (yemek, yurt, kitap, giyecek, yol vb.) karşılayacak kadar yüksek olabildiği gibi, küçük bir katkı ile sınırlı da kalabilmektedir. Öğrencinin ekonomik durumu göz önüne alınarak burslar dağıtılmakta ve bazı özel durumlarda bir öğrenci, nakit, yurt ve yemek burslarının hepsinden yararlanabilmektedir. Yanlış beyanlar bursların adil dağıtılmasını ve gereksinimi olan bütün öğrencilere yeterli desteğin sağlanmasını engellemektedir. Her eğitim yılı başında kayıtlar sırasında burs başvurusunda bulunan 3500'ün üzerindeki öğrenciden bilgisayarla yapılan ön elemeyi geçen 2000 dolayındaki öğrenci sözlü görüşmeye çağırılır ve gereksinimi en çok olanlar saptanmaya çalışılır. Bursların dağıtımı öğrencilerin beyanları baz alınarak yapılır. Bununla beraber daha sonra yapılan araştırmalar sonunda yanlış beyan saptanırsa verilen burs geri alınarak disiplin soruşturması açılır. Her yıl ODTÜ'yü kazanan 2500-2700 öğrencinin sadece 700-800'üne bu kanaldan burs olanağı sağlanabilmektedir. Öğrencilerimizin burs başvurusu yapmadan önce ülkemizin koşullarını göz önüne alarak kendi durumlarını değerlendirmeleri uygun olacaktır. Öğrencilerimizden, başkalarının hakkını çiğnememeye özen göstermelerini ve daha sonra üzücü durumlarla karşılaşmamak için gerekli duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz. I. Başvuru -------------------------------------------------------------------------------- Eski ve yeni öğrencilerin burs başvuruları, başvuruların değerlendirilmesi ve bursların dağıtımı ile ilgili takvim her yıl Mayıs ayında ilan edilir. Eski öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yılı için burs başvurularını Mayıs ayının 3. haftasından başlayarak yaparken, ODTÜ'yü yeni kazanan öğrenciler ise burs başvurularını ilk kayıtlar sırasında yapmaktadır. ODTÜ'yü yeni kazanan öğrencilerin "Öğrenci Özlük Bilgi Formu"nun bir kopyasını kayıtlar sırasında getirmeleri ve burs masasına teslim etmeleri gereklidir. Burs almaya hak kazananların isimleri, eğitim yılının ilk haftalarında, Ekim ayında yapılan sözlü görüşmelerin tamamlanmasından yaklaşık iki hafta sonra Burs ve Yardım Komitesi Ofisi, Yabancı Diller Yüksek Okulu ve 2. yurt ilan panolarında açıklanır. Burs başvurusunda bulunduğu halde sözlü görüşmeye çağırılmayan, çağırıldığı halde herhangi bir burs almaya hak kazanamayan veya burs almaya hak kazanmasına karşın bu sonuca itiraz etmek isteyen öğrenci, gerekçesini açık olarak belirttiği dilekçe ile Burs ve Yardım Komitesi Ofisi'ne, bursların ilan edilmesinden sonra en geç 3 hafta içinde iletmelidir. Bu dönemde itiraz etmeyenler, eğitim yılı sonuna kadar (takip eden eğitim yılı için burs başvuru tarihine kadar) bir kez daha burs başvurusunda bulunamazlar. Ancak, ailelerinin ekonomik durumunda burs başvurusu sırasında beyan ettiklerinden farklı bir durum ortaya çıkan öğrenciler yıl boyunca Öğrenci Özlük Bilgi Formu ve durumlarını açıklayan bir dilekçe ile ODTÜ Burs ve Yardım Komitesine başvurabilirler. Bu başvuru yeni bir burs talebi, alınan bursun artırılması veya burstan vazgeçme doğrultusunda olabilir. Burs ve yardımın başarısızlık nedeni ile kesilmiş olması durumunda bursun kesilme nedeni ortadan kalktığı zaman yeniden başvuru yapılabilir. Burs ve yardımın disiplin nedeni ile kesilmiş olması durumunda ise kesilme nedeni ortadan kalktıktan bir yıl sonra bir kereye mahsus olarak yeniden başvuru yapılabilir. II. Burs ve Yardımlar -------------------------------------------------------------------------------- ODTÜ Burs Komitesi'nin dağıtımını üstlendiği burslar: i. ODTÜ Nakit Bursu ODTÜ Öğrenci Destekleme Derneği'nin (ÖDD), ODTÜ personelinin ve mezunlarının bağışlarından ve çeşitli etkinliklerden sağladığı, çeşitli kurumların ODTÜ öğrencilerine tahsis ettiği ve ODTÜ Burs Komitesi'nin dağıtımını üstlendiği nakit burslarını içermektedir. Bazı kurum burslarını alabilmek özel koşullara (başarı, belirli bir bölüm öğrencisi olmak gibi) bağlı olabilmektedir. ii. Geri Ödemeli Nakit Bursu Bu tür burslar, bazı kurumlar tarafından sağlanan ve dağıtımını ODTÜ Burs ve Yardım Komitesi'nin üstlendiği mezuniyet sonrası geri ödeme koşulu olan bursları içermektedir. Alınan bursun geri ödenmesi, gereksinimi olan yeni öğrencilerin burs almasına destek olmaktadır. Bu tür bursların mezuniyet sonrası geri ödeme taksitleri mezunlarımızın gelir düzeyine göre düşük tutulduğu için, bu tür bursa başvurmaktan çekinilmemesi önerilir. iii. Hizmet Karşılığı Nakit Bursu Bu burslar, çeşitli kurumların ODTÜ Burs ve Yardım Komitesi'nin aracılığı ile mezuniyet sonrası o kurumda belirli bir süre hizmet yapma karşılığında verdiği bursları içermektedir. Genelde belirli bir bölümün başarılı öğrencilerine verilen bu tür burslar mezuniyet sonrası iş garantisi de sağladığı için çoğu kez özellikle tercih edilmektedir. ODTÜ Burs ve Yardım Komitesi öneriyi yapmakta ve bu öneriler doğrultusunda ilgili kurum bursiyerlerini seçmektedir. iv. Yurt Bursu Sadece ODTÜ yurtlarında kalan öğrencilerin yararlanabildiği bu burs, öğrencinin yurttan ayrılması halinde otomatik olarak kesilir ve nakit bursuna çevrilemez. v. Yemek Bursu Yemek bursları ODTÜ kafeteryasında öğle, akşam yemeği veya her ikisini de içerebilmektedir. Yemek bursu nakit bursuna çevrilemez. Öğrenci, aldığı yemek bursunu ders programına uygun olmadığı zaman, Kafeterya Müdürlüğü'ne başvurarak öğün zamanını değiştirebilir.

Kulüpler
Avrupa Topluluğu
Arkeoloji Topluluğu
Astronomi Topluluğu
Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Avrasya Topluluğu
Bilgisayar Topluluğu
Bisiklet ve Triathlon Takımı
Bilim Kurgu ve Fantezi Topluluğu
Biyoloji Topluluğu
Briç Topluluğu
Cankurtarma ve İlkyardım Topluluğu
Çağdaş Dans Topluluğu
Çağdaş Yaşam Topluluğu
Çevre Topluluğu
Dağcılık ve Kış Sporları Topluluğu
Dans Tiyatrosu Topluluğu
Deniz Bilimleri Topluluğu
Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu
Doğa Topluluğu
Dostluk ve Dayanışma Topluluğu
Edebiyat Topluluğu
Eğitim Topluluğu
Ekonomi Topluluğu
Elektrik ve Elektronik Topluluğu
Eskrim Topluluğu
Eşli Danslar Topluluğ
Felsefe Topluluğu
Fizik Topluluğu
Fotoğrafçılık Topluluğu
Hava Topluluğu
Havacılık Topluluğu
Gelişme Topluluğu
Go Topluluğu
Gülmece Topluluğu
Güzel Sanatlar Topluluğu
IEEE ODTÜ Öğrenci Kolu
İletişim Topluluğu
Internet Topluluğu
İstatistik Topluluğu
İşletme Topluluğu
Jeoloji Topluluğu
Klasik Gitar Topluluğu
Klasik Türk Müziği Topluluğu
Kimya Topluluğu
Kitap Topluluğu
Kuş Gözlem Topluluğu
Malzeme Bilimleri Topluluğu
Matematik Topluluğu
Meslek ve İş Etiği Topluluğu
METU Falcons
Mimarlık Topluluğu
Müzik Toplulukları
Motor Sporları ve Trafik Topluluğu
ODTÜ Doğa Sporları Topluluğu
ODTÜ Genç Girişimciler Toplulugu
ODTÜ İzci Grubu
ODTÜ Kürek Takımı
ODTÜ Orienteering Takımı
Okçuluk Topluluğu
Proses Topluluğu
Psikoloji Topluluğu
Radyo Topluluğu
Robot Topluluğu
Satranç Topluluğu
Sevgi Topluluğu
Sinema Topluluğu
Siyaset Bilimi Topluluğu
Softball Topluluğu
Sosyoloji Topluluğu
Stratejik Araştırma Topluluğu
Sualtı Topluluğu
Taekwon-do Topluluğu
Tarih Topluluğu
Tiyatro Topluluğu
"The Company" Müzikal Topluluğu
Türk-Japon İletişim Topluluğu
Türk Halk Bilimi Topluluğu
Uluslararası Dostluk Gücü
Uluslararası Gençlik Topluluğu
Uluslararası Serbest Düşünce Topluluğu
Verimlilik Topluluğu
Yapı Topluluğu
Zeka Oyunları Topluluğu

Fakülteler ve Bölümler


Eğitim Fakültesi
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğr (SAY)
Fen Bilgisi Öğretmenliği (SAY)
Fizik Öğretmenliği (SAY)
Ilköğretim Matematik Öğretmenliği (SAY)
Ingilizce Öğretmenliği (DİL)
Kimya Öğretmenliği (SAY)
Okul Öncesi Öğretmenliği (EA)


FenEdebiyat Fakültesi
Biyoloji (SAY)
Felsefe (EA)
Fizik (SAY)
Istatistik (SAY)
Kimya (SAY)
Matematik (SAY)
Moleküler Biyoloji ve Genetik (SAY)
Psikoloji (EA)
Sosyoloji (EA)
Tarih (SÖZ)


Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi
Iktisat (EA)
Işletme (EA)
Işletme (UOLPSUNY New Paltz) (EA)
Küresel ve Uluslararasi Ilişkiler (UOLPSUNY Binghamton) (%50 Burslu) (EA)
Küresel ve Uluslararasi Ilişkiler (UOLPSUNY Binghamton) (EA)
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (EA)
Uluslararasi Ilişkiler (EA)


Mimarlik Fakültesi
Endüstri Ürünleri Tasarimi (SAY)
Mimarlik (SAY)
Şehir ve Bölge Planlama (SAY)


Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği (SAY)
Çevre Mühendisliği (SAY)
ElektrikElektronik Mühendisliği (SAY)
Endüstri Mühendisliği (SAY)
Gida Mühendisliği (SAY)
Havacilik ve Uzay Mühendisliği (SAY)
Inşaat Mühendisliği (SAY)
Jeoloji Mühendisliği (SAY)
Kimya Mühendisliği (SAY)
Maden Mühendisliği (SAY)
Makine Mühendisliği (SAY)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (SAY)
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği (SAY)