Gönderen Konu: Ankara üniversitesi  (Okunma sayısı 3669 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Ankara üniversitesi
« : Mart 14, 2008, 05:40:58 ÖS »

Ankara Üniversitesi'nde 17 fakülte, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulda ve Devlet Konservatuvarı'nda ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim yapılmaktadır. Lisansüstü eğitim üniversiteye bağlı 7 enstitü bünyesinde sürdürülmektedir. Çok geniş yelpazeye yayılan 50'yi aşkın ön lisans, 100'ü aşkın lisans programı bulunmaktadır. Ankara Üniversitesi'nde 5261 ön lisans ve 30.049 lisans öğrencisi vardır. İsteyen öğrenciler ilk yıl yabancı dil hazırlık sınıfına devam edebilmektedirler. Öğretim üyesi sayısı bakımından ise Ankara Üniversitesi'nde 945'i profesör, 480'i doçent, 292'si yardımcı doçent olmak üzere toplam 1717 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimizin yanı sıra yardımcı öğretim elemanlarının toplam sayısı 1992'dir ve dağılımı 202 öğretim görevlis, 173 uzman, 344 okutman, ve 1273 araştırma görevlisi şeklindedir

Tarihçe

Ankara Üniversitesi'nin tarihi 1859 yılına kadar uzanmaktadır. 1859 yılından beri üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936 yılında Atatürk'ün özel emri ve ilgisiyle Ankara'ya taşınarak Siyasal Bilgiler Okulu olan Mektebi Mülkiye Ankara Üniversitesi'ni oluşturan birimlerin en eskisidir. Genç Cumhuriyet'in hukuk düzenini kuracak hukukçuları yetiştirmek üzere 1925'te kurulan Hukuk Mektebi, 1933'te eğitime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsü, 1935'te Anadolu kültürü üzerine araştırmalar yapmak üzere kurulan ve hala yaptığı incelemelerle günümüzde hala önemini koruyan Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi Ankara Üniversitesi adı altında birleştirilecek olan önemli kurumlar arasındadır. Atatürk tarafından başlatılan ancak kuruluşu 2. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıp ve Fen Fakülteleri de Ankara Üniversitesi çatısı altında hizmet vermektedir. Ankara Üniversitesi yukarıda sayılan birimlerin birleştirilmesiyle 1946 yılında resmen kurulmuştur. Zaman içinde kurulan diğer fakültelerle genişleyen Ankara Üniversitesi özellikle Türk siyaset, kültür ve edebiyat alanında faaliyet gösteren birçok ünlü simanın eğitim gördüğü kurum olarak da bilinmektedir.

Yurt ve Barınma

Ankara Üniversitesi'nin Ankara içinde 5, Çankırı, Kastamonu, Kalecik ve Beypazarı'nda da birer öğrenci yurdu vardır. Üniversitenin merkez yurdu olan Vehbi Koç Erkek Öğrenci Yurdu'nda başarı düzeylerine göre seçilmiş, çoğunluğu son sınıf öğrencisi olmak üzere 240 kişi barınmaktadır. Bu öğrencilerin yüzde 20'sinden ücret alınmamaktadır. Ayrıca Cebeci Kampüsü'nde Milli Piyango İdaresi'nin katkısı ile 1998 yılı içinde modernize edilerek hizmete sokulan Ankara Üniversitesi Milli Piyango Öğrenci Evi'nde 300, 1999 yılında hizmete sokulan Cumhuriyet Öğrenci Evi'nde ise 216 bayan öğrenciye barınma olanağı sağlanmaktadır. Dışkapı Kampüsü'ndeki Yıldırım Beyazıt Öğrenci Evi'nin A Blok'u 2002 yılında hizmete açılmıştır. Bu öğrenci evinde yaklaşık 200 öğrenci kalacaktır. Meslek Yüksekokullarının bulunduğu Kastamonu, Çankırı, Kalecik ve Beypazarı'nda toplam yaklaşık 1000 yatak kapasiteli öğrenci yurtları bulunmaktadır. Halen inşa halinde bulunan Gölbaşı 50. Yıl Kampüsünün tamamlanması ile Üniversite 760 yatak kapasiteli ek bir öğrenci yurduna kavuşmuş olacaktır. Yurtlarda öğrencilerin barınmaları yanında diğer tüm ihtiyaçlarının giderilmesine özen gösterilmektedir. Tüm yurtlarda kahvaltı ve yemek hizmeti sunulmaktadır

Kütüphane

Üniversite'ye bağlı fakülte ve yüksekokul kütüphanelerinde bazıları bölüm düzeyinde olmakla birlikte toplam 800.000'e yakın kitap vardır. Birim kütüphanelerinde hizmetlerin merkezileştirilmesi açısından önemli bir aşama olan eserlerin bilgisayar ortamına atılarak elektronik toplu kataloğun oluşturulması konusunda da önemli bir yol alınmıştır. Üniversite bünyesinde oluşturulan BİL-SİS veri giriş programına Nisan 2003 tarihi itibarı ile 21 birime ait 332.385 kitaba ait bibliyografik künyenin girişi yapılarak internete bağlı tüm birimlerde erişim ve tarama olanağı sağlanmıştır. Bunun yanında 7984 tür süreli yayın, 15.000'i DTCF de olmak üzere 17.000 cilt yazma eser ve 25.101lisans üstü tez bulunmaktadır. Birimlerde farklı sayı ve türlerde olmak üzere (tez,süreli yayın v.b.) toplam 374.439 eser elektronik ortamda yer almaktadır. Üniversite bünyesinde 2000-2001 öğretim yılının başlamasıyla birlikte elektronik kütüphanecilik konusunda önemli adımlar atmıştır. Bu konudaki çalışmalar devam etmektedir. Daha önceki yıllarda Ankara'daki diğer üniversiteler arasında başlayan ve daha sonra tüm üniversitelere yayılan ANKOS konsorsiyumuna Ankara üniversitesi de katılmıştır. Hemen hemen tüm bilim dallarını kapsayan konularda ve çoğunun tam metin olarak yer aldığı 16 adet veri tabanına 2003 yılı için abone olunmuştur.

Teknoloji

Fakülte ve yüksekokullarda 20 adet UNIX sunucu ve 3500 kişisel bilgisayar, çeşitli işletim sistemlerinde ve kapasitede 16 öğrenci bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Buralarda, uygulamalı dersler yanında öğrencilerimize kesintisiz 24 saat hizmet verilmektedir. Bütün birimlerde internet kullanımı için altyapı mevcut olup, ücretsiz olarak isteyen herkese sunulmaktadır. 12000 kişinin elektronik posta adresi mevcuttur. Bu sayı her gün artmaktadır. Bunlara ek olarak, öğretim elemanları ve öğrencilerin uluslararası bilgisayar ağından (internet) yararlanmalarını sağlamak amacı ile fakültelere internet sunucu bilgisayarlarıyla internet hizmeti verilmektedir. İsteyen her öğrencinin bir form doldurarak kendi fakültelerinden veya evlerindeki bilgisayarlarından internete girmeleri sağlanmaktadır. Üniversitenn, internet kullanımı için fakülte ve yüksekokullarda sağladığı olanakların yanı sıra evden kullanım için de şimdilik 64 hattan oluşan dial-up servisi mevcuttur. 6 yıl önce başlayan Fiber-Optik bilgisayar ağı yapım çalışmaları tüm kampuslarda tamamlanmış, 1999 yılında internet çıkış hızında sağlanan artış sonucu kullanıcı sayısında da büyük bir artış gerçekleştirilmiştir.

Beslenme

Kampüslerdeki kafeteryalarda günde yaklaşık 14 bin öğrenciye ucuz yemek verilmekte, ihtiyacı olan öğrencilerden ise yemek ücreti alınmamaktadır. Üniversite'nin Cebeci Kampüsü'nde, merkezi bir yemekhanede öğrencilere yemek hizmeti verilmektedir. Ankara'nın diğer yerlerinde bulunan fakülte ve yüksekokullarin her birinde yemekhane bulunmakta, öğrenciler buralardan yararlanabilmektedir. Öğrencilere, Cumartesi ve Pazar günleri hariç diğer günlerde 12.00 - 14.00 saatleri arasında 4 çeşit yemek verilmektedir. Öğrenci yemekleri, uzman diyetisyenler denetiminde mevsimlere göre öğrencilerin ihtiyacı için gerekli olan kalori ve diğer besin maddelerini karşılayacak şekilde hazırlanmaktadır.Ayrıca fakülte, yüksekokul ve birimlerdeki kafeteryalarda da öğrencilere hizmet verilmektedir.

Sağlık

Sağlık sorunları nedeni ile başvuruda bulunan öğrencilerin yalnızca kimliklerini göstermesi yeterli olmaktadır. Teşhis ve tedavi, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi servislerinde ilgili doktorlar tarafından yapılmakta, gerekli görülenler hastanelere sevk edilmekte, ilaç gereksinimleri Üniversite Uygulama Eczanesi'nden ve anlaşmalı eczanelerden karşılanmaktadır. Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi'nde Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, Nöroloji, Göz, Çocuk, İntaniye, Radyoloji, Diş ve Psikiyatri servisleri ile Biyokimya, Hematoloji ve Mikrobiyoloji laboratuvarları bulunmaktadır. Bütün servislerde yeterli sayıda doktor, diş hekimi, biyolog, eczacı ve yardımcı sağlık elemanı bulunmaktadır. Öğrencilerin sağlık sorunlarını çözümlemede destek olan ana kurum Tıp Fakültesi'dir. Bu kompleks içindeki İbn-i Sina, Cebeci ve Kalp Merkezi hastanelerimizin toplam yatak kapasiteleri 2400'ün üzerinde olup, poliklinik hizmetlerinden yararlanan hasta sayısı yılda 500.000 civarındadır. Öğrencilere destek olan bir başka birim de Diş Hekimliği Fakültesi'dir. Bu Fakültede geniş ve çok yönlü teşhis, tedavi olanaklarından yararlanan hasta sayısı 1999 yılında 35.000'e ulaşmıştır.

Kampus Hayatı

Öğrencilerin üniversitede ders dışında geçirdikleri süreyi uzatmak ve bunu en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak üniversitenin ana hedeflerinden birisidir. Sanat ve kültür yaşamının temel doğrultusu, öğrencinin izleyici olmasından çok, doğrudan katılımıdır. Üniversitede değişik müzik dallarında korolar bulunmaktadır. Bu koro çalışmaları, alanında tanınmış sanatçılar tarafından yürütülmektedir. Öğrencilere, çeşitli enstrumanlar için kurs verilmektedir. Hemen her birimde bulunan öğrenci müzik toplulukları, üniversite yaşamına canlılık katmaktadır. Üniversitede modern dans topluluğu, halk dansları topluluğu, drama topluluğu, step gösteri toplulukları bulunmakta; bu topluluklar, yurt içi ve yurt dışında çeşitli yarışma ve gösterilere katılmaktadırlar. Pek çok fakültede tiyatro çalışmaları yürütülmekte, her yıl birkaç oyun sergilemektedirler. Üniversitenin tiyatro faaliyetleri Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü tarafından desteklenmektedir. Sanatın çeşitli dallarında (resim, heykel, fotoğrafçılık, seramik vb.) çalışma yapmak isteyen öğrencilere olanak sağlanmaktadır. Her sene mayıs ayında, Ankara Üniversitesi'nin tüm öğrencilerini ve gösteri topluluklarını bir araya getiren Bahar Şenliği düzenlenmektedir. Bahar Şenliğine yurtiçi ve yurtdışından çeşitli topluluklar da katılmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz de çeşitli üniversitelerin öğrenci şenliklerine ve kültürel etkinliklerine katılmaktadır. Ankara Üniversitesi, üniversiteyi sadece derslere girilip çıkılan bir yer olmaktan çıkarıp bir yaşam biçimi haline getirmek için son yıllarda büyük bir atılım içine girmiştir. Gaziosmanpaşa semtindeki Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi (ANKÜSEV), üniversite dışından kültür ve sanat insanlarının da ürünlerini sergilediği bir yer olmuştur. Buradaki etkinlikler ücretsiz olarak öğrencilerimiz, idari ve akademik personel tarafından izlenmektedir. Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın adı verilen Cebeci Kampüsü'ndeki Sanat Evi'nde ise vizyondaki filmler, tiyatro eserleri ve konserler sergilenmektedir. Ayrıca öğrenciler gruplar halinde Devlet Tiyatroları'nın oyunlarına götürülmektedir.

Ulaşım

Ankara Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksekokulların pek çoğu Ankara içinde yerleştikleri için, üniversite öğrencileri şehir içinde kullanılan kitle ulaşım araçlarından yararlanmaktadırlar. Cebeci ve Tandoğan Kampusları Ankaray sistemi üzerinde bulunmaktadır. Ankara dışındaki fakülte ve yüksekokullar küçük yerleşim birimlerinde olduğundan ulaşım sorunu yoktur.

Burslar

Ankara Üniversitesi, öğrenimine devam edebilmek için ekonomik desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilerine her türlü mali katkıyı sağlamaktadır. Bunlar burs, ücretsiz barınma, yemek ve eğitim malzemesi yardımı biçiminde olmaktadır. Üniversitede Mezunlar Derneği tarafından kurulan bir Giysi Bankası vardır. İsteyen öğrenciler bu olanaktan yararlanmaktadır. Üniversitede sunulan bursların büyük çoğunluğu Mezunlar Derneği kaynaklı olup, ayrıca çok sayıda dernek, vakıf, kulüp ve kişinin Ankara Üniversitesi öğrencilerine tahsis ettiği burslar vardır. Fakültelerinde üstün başarı gösteren öğrenciler de Rektörlük tarafından çeşitli şekillerde ödüllendirilmektedir.

Kulüpler
A.Ü. Açık Hava Sporları Havacılık Birimi
A.Ü. D.T.C.F. Sinoloji Topluluğu
Alternatif Medya Topluluğu
Amatör Astronomi Arastirma Topluluğu
Ankara Cats Amerikan Futbol Takımı
Ankara üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Topluluğu (A.F.T.I.T)
Ankara üniversitesi Izci Grubu
Atatürkç ü Düşünce Topluluğu
Bilim ve Teknoloji Topluluğu
Briç Toplulukları
Çağdaş Hukukçular Topluluğu
Çevre Kulübü
Doğa Sporları ve Dağcılık Kulübü
Doğa ve Bilim Topluluğu
Doğal Hayatı Koruma Topluluğu
Drama Grubu
Fen ve Mühendislik Fakülteleri Havacılık Kolları
Finans Kulübü
Fotoğraf Toplulukları
Genç Girişimciler Topluluğu
Gezi Kulübü
Heykel Topluluğu
i3 ilef internet İşleri
İktisat Topluluğu
Jeolojik Afetleri Inceleme Topluluğu
Matematik Araştırma Topluluğu
Matematik Topluluğu
Otomobil ve Motor Sporları Topluluğu
Radyo Topluluğu
Sinema Kulübü
Tiyatro Topluluğu
Yöresel Halk Dansları Topluluğu (AKAD)

Fakülteler ve Bölümler

Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi
Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü(Söz)
Halk Bilim Bölümü(Söz)
Tarih Bölümü(Söz)
Coğrafya Bölümü(Söz)
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü(Söz)
>Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Sinoloji Anabilim Dalı
>Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Hindoloji Anabilim Dalı
>Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Dilbilim Bölümü(Söz)
Felsefe Bölümü(Söz)
Sosyoloji Bölümü(Söz)
Arkeoloji Bölümü(Söz)
>Prehistorya anabilim Dalı
> Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anb.
> Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı
Psikoloji Bölümü(SÖZ)
Çağdaş Türk Lehçeleri Ve Edebiyatları Bölümü(Söz)
> Çuvaş Türk Lehçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı
> Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı
> Güney-Doğu (Türkistan/Uygur)Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı
> Kuzey-Batı (Kıpçak)Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı
> Kuzey-Doğu (Saha-Tuva-Hakas-Altay)Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı
Batı Dilleri Ve Edebiyatları Bölümü(Söz)
>İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Hollanda Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Romen Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>İspanyol Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Hungaroloji Anabilim Dalı
>Rus Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Leh Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
>Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Eskiçağ Dilleri Ve Kültürleri Bölümü(söz)
> Hititoloji Anabilim Dalı
> Sumeroloji Anabilim Dalı
> Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
> Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Antropoloji (Say)
> Fizik antropoloji Anabilim Dalı
> Paleoantropoloji Anabilim Dalı
> Sosyal Antropoloji Anabilim Dalı
Sanat Tarihi Bölümü(Söz)
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Tiyatro Bölümü(Söz)
Diş Hekimliği Fakültesi

Eczacilik Fakültesi

Eğitim Bilimleri Fakültesi

Bilgisayar ve öğretim Teknolojileri öğr (SAY)
Okul öncesi öğretmenliği (EA)
Rehberlik ve Psikolojik Danişmanlik (EA)
Zihin Engelliler öğretmenliği (SöZ)
Okul Öncesi Öğretmenliği,
Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık,
Eğitim Bilimleri Bölümü ve Anabilim Dalı,
İlköğretim Bölümü ve Anabilim Dalı,
Diğer Birimler
Fen Fakültesi

Astronomi ve Uzay Bilimleri (SAY)
Biyoloji (SAY)
Fizik (SAY)
Istatistik (SAY)
Kimya(SAY)
Matematik(SAY)

Hukuk Fakültesi

Ilahiyat Fakültesi

Ilahiyat (SöZ)
Ilköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğr (SöZ)
Temel İslam Bilimleri
Felsefe ve Din Bilimleri
İslam Tarihi ve Sanatları
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
Iletişim Fakültesi

Gazetecilik (SöZ)
Halkla Ilişkiler ve Tanitim (SöZ)
Radyo Sinema ve Televizyon (SöZ)

Mühendislik Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği (SAY)
Elektronik Mühendisliği (SAY)
Fizik Mühendisliği (SAY)
Gıda Mühendisliği (SAY)
Jeofizik Mühendisliği (SAY)
Jeoloji Mühendisliği (SAY)
Kimya Mühendisliği (SAY)

Siyasal Bilgiler Fakültesi

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ilişkileri (EA)
Iktisat (EA)
Işletme (EA)
Kamu Yönetimi (EA)
Maliye (EA)
Uluslararasi Ilişkiler (EA)

Sağlık Eğitim Fakültesi
Sağlık Eğitimi Bölümü
Sağlık Yönetimi Bölümü
Temel Sağlık Bilimleri Bölümü

Tıp Fakültesi

Veteriner Fakültesi

Ziraat Fakültesi
Peyzaj Mimarliği(SAY)
Ziraat Mühendisliği (SAY)
Bahçe Bitkileri
Bitki Koruma
Su Ürünleri
Süt Teknolojisi
Tarım Ekonomisi
Tarım Makinaları
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Tarla Bitkileri
Toprak
Zootekni

Ankara Cebeci Sağlik Yüksekokulu
Ebelik (SAY)
Hemşirelik (SAY)
Ev Ekonomisi Yüksekokulu

Beslenme Bilimleri
Aile ve Tüketici Bilimleri
El Sanatları
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

Çankiri Orman Fakültesi
Orman Mühendisliği (SAY)
Orman Ekonomisi
Orman Entomolojisi ve Koruma
Silvikültür
Orman Amenajmanı
Hasılat ve Biyometri
Toprak ve Ekoloji
Havza Amenajmanı
Orman Transport-Tesis ve Taşıtları
Orman Botaniği

Çankiri Sağlik Yüksekokulu
Hemşirelik(SAY)
Başkent Meslek Yüksekokulu açılmış.

Teknik Programlar Bölümü
İktisadi ve İdari Programlar Bölümü

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Spor Yöneticiliği Bölümü

Beypazarı Meslek Yüksekokulu
Bankacılık
Sigortacılık
Turizm Rehberliği
Turizm ve Seyahat İşletmeciliği

Devlet Konservatuarı
Opera-Koro Bölümü
Dans Bölümü