Gönderen Konu: Windows 7 nedir?  (Okunma sayısı 2059 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı asi kaptan

  • Deneyimli Üye
  • *
  • İleti: 332
  • Rep Gücü : 205
  • Cinsiyet: Bay
  • "Oyun bitince, şah da piyon da aynı kutuya konur''
    • Profili Görüntüle
    • İLLEGALPC
Windows 7 nedir?
« : Ocak 28, 2010, 02:11:52 ÖÖ »

Windows 7 (önceden Blackcomb ve Vienna kod adlı) Microsoft Windows'un şu an geliştirilmekte olan sürümü. Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlar, masaüstüler, dizüstüler, netbooklar, medya merkezi bilgisayarlar ve Tablet PC'lerde kullanılmak için çıkarılacak bir işletim sistemidir.
Microsoft, geliştirme sürecinin 2007 yılından itibaren en az üç yıl sürecek bir zaman çerçevesi planlıyor. Çıkış tarihi Microsoft tarafindan 22 Ekim 2009 olarak belirlenmiştir.




Adlandırma

Microsoft, bu işletim sisteminin adını neden Windows 7 olarak belirlediğini Windows Vista Team Blog sitesinde açıklamıştır: Windows'un ilk yayımı Windows 1.0, ardından Windows 2.0, daha sonra Windows 3.0 ve 3x serisinin alt sürümü Windows 3.1, ana sürümleri 4.0 olan Windows 95 ve Windows NT 4.0 , sürümü numarası 4.0.1998 olan Windows 98 ile Windows 98 SE , Windows 2000 ve Windows XP sürümü 5 serisi, Windows Vista'nınki 6.0 ve Windows 7'ninki de 7'dir diye bilinir. Aslında Windows 7 nin sürümü 6.1'dir. Yani Windows 7, tamamen yeni bir Windows NT tabanlı bir işletim sistemi değildir. Temeli, Windows Vista üzerine kuruludur. Microsoft, genelde yeni bir Windows NT tabanlı sürümü en az beş yılda oluşturmaktadır. Bunun bir kanıtı da şudur: Windows 95, Windows NT 4.0 tabanlıdır ve 1995 yılında piyasaya çıkmıştır. Windows 98 de NT 4.0 tabanlıdır. Windows 95'ten yaklaşık beş yıl sonra Windows 2000 çıkmıştır ve Windows NT 5.0 tabanlıdır. Her ne kadar Windows XP, Windows 2000'den tamamen farklı bir işletim sistemi gibi görünse de o da NT 5.0 tabanlıdır, yani Windows 2000 üzerinden geliştirilmiştir. Yine Windows Vista da Windows XP'den beş yıl sonra çıkmıştır. Fakat Windows 95'ten sonra, NT 4.0 tabanlı olarak Windows 98, 98 SE ve Windows Millennium Edition sürümleri çıktığı ve Windows XP'nin beş yıllık saltanat döneminde yeni bir NT 5.0 tabanlı işletim sistemi çıkmadığı için, yeni bir Windows için geç kalındığı ve sanki Windows XP'den sonra hiçbir sürüm çıkmayacakmış gibi sanılmıştır ve bu yüzden Windows Vista'nın benimsenmesi zor olmuştur. Windows 7 sürümünün geliştirilmesi bitip piyasaya sürüldükten sonra Microsoft, –büyük ihtimalle– yeni bir Windows NT tabanlı sürüm geliştirmeye başlayacaktır. Bu da en fazla beş yıl sürebilir.
Şu an en son sürümü RC sürümü 5 Mayıs 2009 tarihinde yayınlanmıştır.



Release Candidate (RC)

Windows 7 Release Candidate (RC) (Sürüm Adayı) 30 Nisan2009 tarihinde MSDN üyeleri için beş dilde (İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca, İspanyolca) yayınlandı. RC'nin son kullanıcı sürümü ise 5 Mayıs2009 tarihinde, Windows 7 web sitesinde yayınlandı. pcnet sitesindeki bir habere göre yapılan testlerde, Microsoft'un şu ana kadar geliştirdiği en hızlı işletim sisteminin Windows 7 olduğu iddia edildi.

Release to Manufacturing (RTM)

Windows 7 RTM (nihai) sürümünün, 2009 yılının Eylül ayında geliştirilmesinin sona ermesi planlanmaktadır. Ayrıca 22 Ekim 2009'da da satışa sunulması muhtemeldir...

Özellikler


Genel Bilgi

Windows kullanıcıları, Windows 7 ile Windows Vista'ya göre daha hızlı bir deneyim yaşayacaklar. Windows 7 ile kullanıcılar, bilgisayarlarını çok daha hızlı başlatabilecek ve kapatabilecekler.[kaynak belirtilmeli] Microsoft'a göre, gelişmiş Görev Çubuğu ile uygulamalar arasında geçiş yapmak bir eğlence hâline dönüşecek; yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün olacak.[kaynak belirtilmeli] Windows 7 ile yeni Windows Aero özellikleri, temiz bir masaüstü daha az uyarı ekranı anlamına geliyor.
Windows 7'nin sunduğu yüksek sistem güvenilirliği, daha uzun pil ömrü ve daha az uyarı ekranıyla kullanıcılar, zaman verimliliğini artıracaklar.[kaynak belirtilmeli] Çok konuşulması beklenen çoklu temas teknolojisi, kullanıcının bilgisayar ekranında yapacağı birkaç parmak dokunuşuyla istediği dosyaya, bilgisayara veya cihaza hızlı biçimde ulaşmasını sağlıyor.[kaynak belirtilmeli]
Windows 7'nin açıklanan önemli özellikleri:

Windows XP Modu

Windows XP Mode for Windows 7 (Windows 7 için Windows XP Modu: XPM), Windows XP (SP2/SP3) ile uyumlu programların Windows 7 üzerinde Windows XP arayüzüyle rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlayan bir nevi "sanallaştırma" özelliğidir. Bu özellik, Windows 7'nin içerisine gömülmüş bir Windows XP SP3 kopyası içermektedir; bu sayede de Windows XP uyumlu tüm programlar, Windows 7 ile tam uyumlu bir şekilde çalıştırılabilmektedir. Örneğin; Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 gibi eski sürüm programlar, Windows 7'de kullanılabilmektedir. XPM, Windows Virtual PC özelliğini temel almaktadır. XPM sayesinde, program uyumluluğu %100'e yükselmektedir. XPM, geri uyumluluk olarak da adlandırılabilir. Zaten Microsoft bu özelliği, Windows 7'nin ilk söz konusu olduğu dönemde geri uyumluluk olarak belirtmişti. Ayrıca, Windows XP ile uyumlu donanımlar da bu özelliğe dahildirler. Bu özellik, Windows 7 Professional, Enterprise ve Ultimate sürümlerinde kullanılabilecektir. Windows XP Modu'nu kullanabilmek için en az 2 GB RAM'e ihtiyaç vardır ve Windows 7 64 bit sürümleri de en az 2 GB RAM gerektirmektedir, bu yüzden XPM'li bir Windows 7 64 bit sürümünü kullanmak için de en az 4 GB belleğinizin olması gerekmektedir.

Şeffaf Pencere


Aero Peek, masaüstünüze ve açık program pencerelerine sürekli olarak hakim olmanız için tasarlanmış. Bu iş için görev çubuğunun en sağına yeni bir "Masaüstünü Göster" ikonu eklenmiş. Bunun üzerine geldiğinizde tüm açık pencereler şeffaf hale geliyor ve masaüstüne veya gadget'lara göz atmak mümkün hale geliyor.
İkona tıkladığınızda ise tanıdığınız "Masaüstünü Göster" süreci gerçekleşiyor. Aynı şekilde gözlemlemek istediğiniz bir pencereyi odaklama özelliği de çok yardımcı oluyor. Bu iş için fare imlecini görev çubuğundaki bir ön izleme penceresi üzerine getirin. İmleci üzerine getirdiğiniz pencere hariç diğer tüm açık pencereler yeni "Masaüstünü Göster" efektine benzer bir şekilde şeffaflaşıyor.
Böylece geçiş yapmak istediğiniz pencereye odaklanmanız çok daha çabuk gerçekleşiyor.

Yeni Klavye Kısayolları

Alt+P Pencerelerde önizleme seçeneğini kapatır / açar.
Windows+G Masaüstü gadget'larını tüm pencerelerin önüne getirir.
Windows + + (artı tuşu) Uygun konumdaysa Zoom seçeneğini açar ve yaklaştırır.
Windows + - (eksi tuşu) Uygun konumdaysa Zoom seçeneğini açar ve uzaklaştırır.
Windows + Yukarı ok Aktif pencereyi tam ekran boyutuna büyütür.
Windows + Aşağı ok Aktif pencereyi simge durumuna küçültür.
Windows + Sola ok Pencereyi küçültür ve ekranın sol tarafına dayar.
Windows + Sağa ok Pencereyi küçültür ve ekranın sağ tarafına dayar.
Windows + Home Aktif pencere dışındaki tüm pencereleri küçültür - büyütür.

Yenilenen Görev Çubuğu

Taskbar ; Burada Kategorileştirme Söz Konusu Yani Bir İcon Altında O Programın Pencerelerini Barındırıyor Ve Çok Pencerelerde Sizi Rahatsız Eden Bir Sistem Çubuğundan Kurtarıyor.

Açtığınız Pencereler İconlar Altında Toplandı.

Üzerine Geldğimizde O Kategori Altında Bulunan Pencereleri Görüyoruz ve Dilediğimiz Pencereye Geçiş Yapabiliyoruz. ( Eğer Üzerine Durup Geçiş Yapmak İstemiyorsanız " Ctrl + Sol Tık" İle o kategoriye tıkladığınızda en son Açtığınız Pencere Direk Açılacaktır.

Aero Shake


Windows 7'deki fare hareketlerini algılama özelliğinden bahsedildiğinde Snaps ve Peek hatırlanır fakat unutulan ufak bir detay daha var: Aero Shake. Masaüstündeki pencere yığınından kurtulup sadece bir pencereyi görmek istediğinizde bu özellik çok işinize yarayacaktır.
Efekti görmek için masaüstünde birden çok pencere açıkken bunlardan bir tanesini tutup sağa sola sağlayın.

Sürümler


Windows 7 Starter

En düşük sürüm Starter olacak ve tüm dünyada, yeni bilgisayarlarla birlikte satışa sunulacak. Starter sürümünün en büyük dezavantajı, aynı anda 3'den fazla uygulamanın çalışmasına izin vermiyor olması. Aslında buna dezavantaj demek pek doğru olmaz; çünkü MS, büyük ihtimalle Starter'ı netbook'larla birlikte sunmayı planlıyor. Düşük performans sunan netbook'larda sorun yaşamak istemeyen yazılım devinin böyle bir yolu seçmesi çok da şaşırtıcı değil.
Microsoft gelişmekte olan ülkelerde Windows 7'nin daha ucuz olan Starter sürümünü satacak. Bu sürümün amacı netbooklarda Windows XP'nin yerini almak olacak. Starter'da Windows Aero, sistem yedekleme, Windows Media Center ve 64 bit desteği bulunmuyor.
Bu arada küçük bir hatırlatma, Avrupa Birliğinin baskısı yüzünden Microsoft, Windows 7'yi Avrupa'da Internet Explorer olmadan satışa sunacak. Elbette kullanıcılar internetten indirip kurabilirler.
Microsoft daha şimdiden Windows 7'ye geçişi hızlandırmak için çalışmalara başlamış. Bugün Vista yükseltmesi satın alanlar daha sonra Windows 7 yükseltmesi kazanıyor. Windows 7'ye yükseltme imkanıyla Vista almak mümkün. 26 Haziran 2009 ile 31 Ocak 2010 arasında perakende Vista paket ürünü satın alanlar indirimli olarak Windows 7'ye geçebilecek. Olası değişiklikler için satıcınıza danışarak emin olun.




Windows 7 Home Premium

Microsoft'un ön plana çıkarttığı özellikleri sayarsak: Gelişmiş grafik kullanıcı arayüzü ve masaüstü yön bulma Windows Search Internet Explorer 8 Windows Media Center HomeGroup (Windows 7'ye özel network)
Microsoft'un sitesinde saymadığı özellikler: destek 32 bit ve 64 bit sürümler hem standart satış, hem yükseltme seçeneği olarak sunuluyor Windows Aero arabirim Gelişmiş kablosuz bağlantı Windows 7, Vista ve XP'nin bir arada bulunduğu ağların gelişmiş yönetimi Ses ve görüntü codec desteği Gelişmiş dijital TV desteği Dosya ve sistem yedekleyen Windows Backup Araç ve yazıcı kontrol arabirimi Çok işlevli araçlar için gelişmiş sürücü desteği
Home Premium paketi aldığınızda bütün bu özelliklere sahip oluyorsunuz. Kullanıcıların büyük çoğunluğu için gayet tatmin edici bir paket.

Windows 7 Professional

Microsoft iş yerleri için artık Business tabirini kullanmayı bırakarak Professional etiketine geri döndü. Vista Home Premium'dan Vista Business'a geçen kullanıcılar iş yeri için gelişmiş ağ ve dosya yedekleme imkanına kavuşurlarken, Windows Media Center'dan oluyorlardı. Bu pek çok kullanıcı için iş yerinde bile Vista Home Premium'da kalmayı teşvik ediyordu. Neyse ki daha önce de dediğimiz gibi Windows 7'de özellikler sürümden sürüme eksilmiyor, artıyor. Home Premium'daki bütün özelliklerin üzerine Professional şu özellikleri sunuyor: Windows XP modu Otomatik yedekleme ağ üzerindeki paylaşımları da kapsıyor Domain ağ desteği
Peki neden Windows 7 Professional'a geçilir? İş yerinde sık sık domain ve ağ değişiklikleri yapıyorsanız ve Windows XP uyumluluğu gerektiren yazılımlar kullanmanız gerekiyorsa fiyat farkına değer. Ağdaki paylaşımlarınızı yedeklemek için ek bir yazılıma para vermek istemiyorsanız. Bu XP uyumluluğu modunun pek çok iş yeri için çok önemli olduğunu belirtmek lazım. Değişen programların getireceği güçlü sistem ihtiyacının yanında, değiştirilmeden kullanılabilecek binlerce dolarlık işe özel ofis yazılımlarını kullanmaya devam etmek önemli bir fark yaratır. Uzun zamandır kullanılan eski sürüm muhasebe ve internet kafe yazılımları buna örnek verilebilir.


Windows 7 Ultimate

En üst sürüm olan Windows 7 Ultimate bütün özellikleri kendinde topluyor. Windows 7'nin halka açık betasını veya RC sürümünü denediyseniz, Ultimate sürümünün çıkış öncesi halini denediniz demektir.
Vista Ultimate'in aksine Windows 7'nin kendisine özel Ultimate ekstraları olmayacak. Ultimate önceki özelliklerin üzerine şunları ekliyor: Bütün sabit diskin şifrelenmesi için Bitlocker desteği Çalışma esnasında dil değiştirebilme özelliği
Eklediği özellikler oldukça az duruyor. Dil değiştirme özelliği pek az kullanıcının ihtiyaç duyacağı bir özellik. Ancak Bitlocker'ın yeni sürümündeki değişiklikler, verilerini korumak isteyenleri ikna edebilir. Bitlocker'ın Windows 7 sürümü harici sabit diskleri de şifreleyebiliyor. Buna USB'ler de dahil. Ev ve ofis arasında çalınma ve kaybolma durumlarına karşı verileri güven altına almış oluyorsunuz. Ofis ortamında Vista ve XP kurulu bilgisayarlar olabileceği için bu bilgisayarların da güvenli bir şekilde dosyaları sadece okuyabilmesine izin vermek mümkün.


Minumum Donanım Özelllikleri

Minumum Donanım ÖzelllikleriYapı32-bit64-bitİşlemci1 GHz processorBellek(RAM)1 GB of RAM2 GB of RAMEkran KartıSupport for DirectX 9 graphics device with 128 MB of graphics memory (for Windows Aero)Sabit Disk(HDD) Alanı16 GB boş alan20 GB boş alanSürücüDVD-R/W Sürücü