Gönderen Konu: Vajinismusa Sebep Olan Etmenler  (Okunma sayısı 920 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OLCAY

  • _ByKuS_
  • Admin
  • *
  • İleti: 8917
  • Rep Gücü : 674
  • Cinsiyet: Bay
  • O şimdi ****EVLİ****
    • Profili Görüntüle
    • boyacı
Vajinismusa Sebep Olan Etmenler
« : Haziran 21, 2008, 02:16:35 ÖÖ »

Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda da yaşanmış kötü tecrübeler sonucunda ,doğum,düşük, kürtaj, vb. vajinismus gelişebilir.

Daha önce belirtildiği gibi, çoğu zaman bilinçaltında cinselliğe ve cinsel ilişkiye yönelik kaygılar, korkular yatmaktadır ve vajen kasının kasılması kadını bu korktuğu durumdan koruyan bir savunma sistemi gibidir. ç ok seyrek olarak yaralanmalar ya da kadın dış cinsel organlarının hastalığı ile cinsel ilişki arasında acı oluşur ve kadın istemeyerek kendini kasabilir. Böyle bir durumda, fiziksel nedenlerin belirlenmesi gerekir. Esas olarak vajinal kasılmanın nedenleri tamamıyla psikolojiktir ve iyileştirilebilir.

10 kadından 1''i vajinusmus

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) ‘;ın yaptığı ve Türkiye'';de ik kez vajinusmusun sorulduğu araştırma sonuçlarına göre batı toplumlarında görülme sıklığı yüzde 1 olan vajinismus, Türkiye''de her on kadından birinin sorunu.
Vajinismus sıklıkla psikolojik kaygı ve endişelerden yıllar içerisinde genellikle kronik bir zeminde gelişim göstermektedir.

Vajinismusun nedenleri

Vajinusmus sıklıkla psikolojik kaygı ve endişelerden yıllar içerisinde genellikle kronik bir zeminde gelişim göstermektedir.


Psikolojik nedenler arasında :

- Cinsellikle ilgili yanlış inanışlar

- Cinsel organlarla ilgili eksik ve hatalı bilgiler

- Çocukluktan kalma korkular,

- Aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama,

- Katı ahlak kuralları ve tabular,

- Suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinç altına yerleşmesi,

- Cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar,
- Bilinç altında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması - Tecavüz gibi cinsel travma, cinsel şiddet

- İlk cinsel ilişki sırasında ağrı veya ağrı beklentisi.

- Cinsel ilişkiyi günah olarak değerlendiren katı dini eğitim ve sonrasında suçluluk, ayıp,günah kavramlarının bilinçaltına yerleşmesi.

- Zihinde aşırı büyüttüğü penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkuları.

- Baskıcı otoriter baba

- Baba kız ilişkisindeki güçlükler

- Zayıf güçsüz anne
- Cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan aile

- Kızlık zarı yitimi korkusu

- Cinsellik ve ilk cinsel deneyim ile ilgili yanlış bilgiler, inanışlar

- Gebe kalma korkusu
gibi psikolojik nedenler vardır. Yalnız bunlar temel etkenler olmakla birlikte psikolojik tablo incelendikçe altta yatan nedenler ve pataoloji daha geniş bir içerik sergilemektedir.

Kızlık zarı hakkında öğretilen toplumsal baskı vakalarımızın birkısmında karşımıza çıkan esas etkenler arasında ilk sıraları koruduğunu görmekteyiz.

Ayrıca çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübe ve anılar da (taciz, tecavüzler) de vajinismusa yol açabilmekte ve hastalarımız da sorunun nedeni olarak psikolojik değerlendirme başamaklarında ortaya çıkabilmektedir.
Bunun yanısıra sağlıklı bir cinsel yaşam sürecinde ve hiç vajinismus problemi olmayanlarda yaşanmış kötü tecrübeler sonucunda (doğum, düşük, kürtaj, hastada kötü deneyimlere neden olan jinekolojik muayene ve operasyonlar gibi) vajinismus gelişebilir.

Bazan de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri de beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.

Yine bazen, önceden iyileşmiş olan kişilerde nüksler (problemin tekrarlaması) de oluşabilir
Cinsel organ korkusu - yetersiz cinsel eğitim vajinismus nedeni olabilir mi ?

Cinsel organın büyüklüğü veya küçüklüğüne yönelik cinsel kaygılar,aile veya arkadaş çevresinden alınan yanlış bilgiler hastanın bu endişesinin artmasına ve vajinismus gelişimine kolaylıkla zemin hazırlamaktadır. Yurtdışında vajinismus vakalarına oldukça az rastlanmasının temel nedenlerinden birisi cinsel eğitimin bu ülkelerde çocuk ve erişkin gelişimine paralel olarak bilimsel olarak verilmesi gerçeğidir.Genç kızlarımıza kesinlikle evllilik öncesi veya gelişim aşamasında cinsel sağlık ve eğitim verilmesi bu türü bu tür sorunların daha az sıklıkla oluşumunu sağlıyacaktır.