Gönderen Konu: Mesane Kanseri  (Okunma sayısı 2355 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OĞUZHAN

  • Süper Mod
  • *
  • İleti: 2183
  • Rep Gücü : 869
  • Cinsiyet: Bay
  • Ne Mutlu Türküm Diyene !
    • Profili Görüntüle
Mesane Kanseri
« : Mayıs 24, 2009, 03:19:54 ÖS »

Mesane Kanseri

İdrar kesesi, yani mesane kanserleri genellikle 50 yaş üzerindeki insanlarda görülüyor. Mesane içerisindeki hücre tabakasından kaynaklanan ve “transizyonel hücre tümörü” olarak da adlandırılan mesane kanserine yol açan en önemli sebep sigara. Mesane tümörlerinin %85’i teşhis anında mesane iç duvarıyla sınırlı, yani mesane kasına veya çevre organlara yayılım göstermiyor. Bu tür kanserlere “yüzeyel mesane tümörü” deniliyor ve tedavi sonuçları oldukça yüz güldürücü.

Mesane kanserinin ilk belirtisi idrarda kan görülmesi. Her kanlı idrar mesane kanseri anlamına gelmiyor. Taş hastalığı, sistit gibi durumlarda da idrarda kan görülüyor. Ancak bu şikayetin mutlaka dikkate alınarak ileri tetkik yapılması öneriliyor. Ultrasonografi tetkikinde mesanede kitle görülmesi durumunda mesanenin içerisine ışıklı bir aletle bakılması gerekiyor. Sistoskopi denilen bu yöntemle mesaneye fiberoptik bir cihazla girilerek içerisindeki kitle görülüyor. Genel anestezi altında yapılan bu girişim sırasında mesanedeki tümör kesilip çıkartılabiliyor. Yüzeyel mesane tümörlerinde bu kapalı ameliyat tedavi niteliğinde oluyor. Yüzeyel mesane kanserlerinde, mesane içerisine bazı ilaçlar verilerek de tedavi yapılabiliyor. “İntra-kaviter” tedavi denilen bu yöntemde, sonda takılarak idrar kesesine ilaç verilerek içeride yaklaşık bir saat bekletiliyor. Kapalı ameliyatla tümör çıkartıldıktan sonra uygulanan bu tedavi tümörün tekrarlamasını önlüyor.

Kas tabakaların ilerleyen mesane kanserinde mesanenin bütün olarak çıkartılması gerekebiliyor. “Radikal sistektomi” denilen bu ameliyatta idrar kesesi, prostat ve çevresindeki lenf bezleri çıkartılıyor. İdrar kesesinin yerine bağırsaktan suni mesane yapılıyor. Tümörün mesane dışarısına yayılması durumunda ise “kemoterapi” denilen ilaç tedavisi uygulanması gerekiyor.

Mesane kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir hastalık. Mesane kanserinden değil, geç teşhisten korkmak gerekiyor. Kapalı veya açık ameliyat sonrasında kişinin çok yakın takibi gerekiyor.