Gönderen Konu: Gün İçerisinde İdrar Kaçırma  (Okunma sayısı 2021 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OĞUZHAN

  • Süper Mod
  • *
  • İleti: 2183
  • Rep Gücü : 869
  • Cinsiyet: Bay
  • Ne Mutlu Türküm Diyene !
    • Profili Görüntüle
Gün İçerisinde İdrar Kaçırma
« : Mayıs 24, 2009, 03:25:31 ÖS »

Gün İçerisinde İdrar Kaçırma

Çocuklarda idrar kaçırma en sık karşılaşılan sorunların başında geliyor. İdrar kontrolü sinir sisteminin gelişmesiyle paralel ilerliyor. Bebeklik döneminde işeme tamamen refleksle oluyor. İdrar kesesi (mesane) dolduğunda sinyaller omuriliğe gönderiliyor. Bu sinyaller omurilikte yeni sinyal oluşumuna yol açıyor. Yeni sinyal mesaneye ulaşarak kasılmaya yol açıyor ve işeme başlatılıyor. Çocuklarda idrar kontrolü ilk 5 yaş içerisinde tamamlanıyor. Bu yaştan sonra idrar kaçırma normal kabul edilmiyor. İdrar kaçırma birçok hastalığa bağlı olabiliyor. İdrar yolu iltihabı idrar kaçırma sebeplerinin başında geliyor. Mesanenin çalışmasını sağlayan sinirleri etkileyen hastalıklar da idrar kaçırmaya yol açıyor. Omurilikte doğuştan olan meningomyelosel gibi hastalıklar mesanenin çalışmasını engelleyerek idrar kaçırma sebebi olabiliyor.

İdrar kaçıran çocuklarda ilk olarak idrar tetkiki yapılması gerekiyor. Buna ek olarak ultrasonografi ile böbreklerin ve idrar yollarının değerlendirilmesi gerekiyor. Böbreklerde veya idrar kanallarında şişme varsa ileri tetkik yapmak gerekiyor. Sondalı mesane filmi veya ilaçlı böbrek filmi çekilerek böbreklerin ve idrar yollarını yapısal bozuklukları teşhis edilebiliyor. İdrar kaçırmasına sebep olabilecek bir hastalık varsa ilk olarak bunun tedavi edilmesi gerekiyor. İdrarın böbreğe geri kaçışı, mesane taşı, idrar kanalında tıkanıklık gibi hastalıklar idrar kaçırmasına sebep olabiliyor.

Böbrek veya idrar yollarında bir bozukluk bulunamazsa, mesanenin çalışmasını anlamak için “ürodinami” tetkiki yapılıyor. Mesaneye yerleştirilen bir kateter ile mesanenin basıncı ve kapasitesi ölçülüyor. Bu tetkikin sonucuna göre mesane kabaca, “spastik” veya “atonik” (tembel mesane) olarak ikiye ayrılıyor. Spastik, yani aşırı kasılmalar gösteren mesanelerin tedavisinde, oksibutinin gibi kas gevşetici ilaçlar kullanılıyor. Atonik, yani tembel mesanelerin tedavisinde ise mesanesinde biriken idrarı kişinin düzenli olarak boşaltması gerekebiliyor.

İdrar kaçıran çocukların mutlaka bir çocuk ürolojisi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi ve öneriler uzman tarafından aileye anlatılıyor. Unutulmaması gereken nokta ise idrar kaçırma tedavisinin zaman aldığı ve mutlu sonuca çok kısa sürede ulaşılmadığıdır.