Gönderen Konu: Sabancı üniversitesi  (Okunma sayısı 2593 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Sabancı üniversitesi
« : Mart 14, 2008, 05:46:24 ÖS »

Tarihçe

Sabancı Topluluğu, Türkiye'nin en büyük ve etkin aile vakfı olan Hacı Ömer Sabancı Vakfı (VAKSA) önderliğinde, Sabancı Üniversitesi'nin kuruluş kararını 1994 yılında aldı. Ağustos 1995'te, 22 değişik ülkeden, çeşitli üniversite, bilim merkezi ve disiplinlere mensup 50'nin üzerinde bilim adamı, araştırmacı, öğrenci ve işadamı İstanbul'da düzenlenen arama konferansında biraraya geldi. Konferans salonunda, İstanbul'da kurulacak bir dünya üniversitesinin felsefesi oluşturuldu: "Birlikte yaratmak ve geliştirmek". Bu konferansı, öğrenci eğilimleri araştırmaları ile desteklenen tasarım komitelerinin çalışmaları ve oluşan akademik programlar izledi. Sabancı Üniversitesi'nin temel atma töreni 31 Temmuz 1997'de gerçekleşti. Üniversite, Ekim 1999'da ilk öğrencilerini karşılayarak öğretime başladı.

Yurt ve Barınma

Öğrencilerin rahatı için yurt odalarının tümünde duş, tuvalet, dolaplar, kişiye özel internet ve kişiye özel telefon var. Yurt odaları, 2 ve 4 kişilik odalar halinde, öğrencilerin -aynı odada bulunsalar bile birbirlerini rahatsız etmeksizin istedikleri zaman ders çalışabilecekleri, istedikleri zaman uyuyabilecekleri biçimde tasarlanmıştır. Yurt sakinleri, ister kendi odasındaki çalışma masasında kendisine tahsis edilmiş özel internet bağlantısından yararlanarak, ister her katta bulunan ders çalışma salonlarından birinde arkadaşlarıyla birlikte -yine internete erişerek- çalışma imkanına sahiptir. Maçları birlikte izlemenin keyfi her yurtta ortak kullanıma açık televizyon odalarında yaşanmaktadır. Kapalı mekanlarda sigara içmek yasak olduğundan, sigara içenler için ayrı TV odaları tahsis edilmiştir. Üniversite temizlik konusunda çok duyarlıdır ve yurtların tüm kullanım alanları özel temizlik elemanlarınca temizlenmektedir. Öğrenciler kendi özel eşyaları için yurt binalarındaki çamaşır odalarında bulunan tam otomatik yıkama ve kurutma ünitelerini ücretsiz olarak kullanabilmekte, temizledikleri çamaşırları aynı mekanda ütüleyebilmektedirler.

Kütüphane

Sabancı Üniversitesi'nin eğitim, öğretim ve araştırma programlarını desteklemek, öğretim elemanları, öğrenciler ve çalışanların her tür ve ortamdaki bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılamak, ulusal ve uluslararası ölçekte bilgi birikimi, kullanımı ve transferine destek olmayı amaçlayan Bilgi Merkezi, 9432 m2'lik kapalı alana sahiptir. Merkezin raf kapasitesi 300.000 cilttir. Toplam 600 kişilik oturma kapasitesine sahip olan Merkez, 56 elektronik donanımlı kişisel çalışma kareli, 13 çok fonksiyonlu grup çalışma odası ile birlikte toplam 480 INTERNET bağlantı noktasına sahiptir. Her tür ve formatta bilgi kaynağı içeren Merkez'in koleksiyonu "Amerikan Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi"ne göre organize edilmiştir. Koleksiyon, Haziran 2003 sonu itibariyle 55,056 kitap, 8,328 elektronik kitap, 40 elektronik tez, 13,987 multimedya materyal, 9,609 basılı ve elektronik süreli yayın ve 60 veritabanı olmak üzere toplam 87,080'e ulaşmıştır.

Teknoloji

Kampus yerel ağı ve bu yerel ağın internet bağlantısı Su-Net olarak adlandırılmaktadır. Su-Net kullanıcılarına haftada 7 gün 24 saat hizmet verecek şekilde güçlü bir altyapı üzerinde "gigabit ethernet" teknolojisi ile oluşturulmuştur. Kampus yerel ağı 4 Gbps'lık bir omurga üzerinden, hızlı yönlendirici cihazlar ile tüm kullanıcılara süratli ve sürekli haberleşme olanağı sağlamaktadır. Her öğrencinin kullanımına verilen öğrenim süreleri boyunca iki senede bir yenilenen bir dizüstü bilgisayar, kişisel e-mail adresi ve bunlara bağlı bir hizmet paketi sunulmaktadır. Ayrıca kampusta Network üzerindeki 8400 bağlantı noktasından internete, her zaman ve her yerden kesintisiz bağlanma olanağı bulunmaktadır.

Beslenme

Üniversite Merkezi'nde 900 kişi kapasiteli bir ana yemek salonu bulunmaktadır. Burada sabah, öğlen ve akşam yemek servisi yapılmaktadır. Yemekler seçmeli olup, ayrıca tabldot menü de çıkarılmaktadır. Seçilen menü başına ücret ödenir. Ana kafeteryanın üst katında yer alan fast food café'de her gün 7.30 ile 23.00 saatleri arasında pastane ürünleri ve ızgara, sandviç, salata-bar gibi çeşitli yiyecek alternatifleri bulunmaktadır. Bir diğer café de yurtlar bölgesinde D-1 binasında hizmet veren Café Dorm'dur. Burada da döner ve ızgara, sandviç çeşitleri, salata çeşitleri, sıcak ve soğuk içecekler vb. mevcuttur. SSBF'deki kantinde ise soğuk yiyecek ve içecek çeşitleri beğeninize sunulmaktadır. Bunların dışında Üniversite'nin çeşitli fakülte binalarında bulunan otomatlardan 24 saat boyunca soğuk içecekler temin edebilirsiniz. Üniversite Merkezi ana yemek salonunda 2003 yılı için aylık yemek ücreti üç öğün üzerinden yaklaşık 300 milyon Türk Lirasıdır. Yemek ücretleri her öğün peşin olarak ödenmektedir. Ayrıca, içecek otomatları için, otomat anahtarları Üniversite tarafından sağlanmakta ve öğrenciler bu anahtarlara ihtiyaçları oranında para yüklemesi yapmaktadırlar.

Sağlık

Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin sağlığına büyük önem vermekte, sağlıklı bireylerin yaşam ve akademik başarı düzeylerinin yüksek olacağına inanmaktadır. Üniversite, tam teşekküllü ambulans bulundurulması dahil, kampus içinde 24 saat hizmet veren Sağlık Merkezi'ne ek olarak sağlık kuruluşları ile işbirliği yapmakta, bununla da yetinmeyip öğrencilerin kampus dışında iken acil sağlık sorunları için özel öğrenci sağlık sigortası olanağı sunmaktadır. Her yıl gözden geçirilen sağlık hizmetleri ve sağlık sigortası öğrencinin sağlıklı bireyler olarak sosyal yaşamlarını sürdürmelerine ve akademik çalışmalarına yoğunlaşmalarına olanak sağlayacak önemli bir destek unsurudur.

Kampus Hayatı

Üniversite bünyesinde 1 kapalı spor salonu, açık spor tesisleri, 2 mini futbol sahası, 1 basketbol ve voleybol sahası, Kınıklı Kampüsü'nde spor kompleksinin yanında 1 halı saha, 2 açık voleybol ve basketbol sahası ile 2 tenis kortu hizmet vermektedir.

Ulaşım

Sabancı Üniversitesi'ne günün belirli saatlerinde, kampus ile Kadıköy ve Taksim arasında karşılıklı işleyen servis araçları ile ulaşım sağlanmaktadır. Kadıköy otobüs servisleri Rıhtım Caddesi'ndeki Uludağ Otobüs terminalinin önünden hareket eder. Bazı servisler İçerenköy Carrefour'dan yolcu alıp kampusa ulaşır. Taksim otobüs servisleri Atatürk Kültür Merkezi yakınındaki Hakiki Koç Otobüs terminalinin önünden hareket eder. Haftaiçi Taksim'den 21.00'de kalkan bu servisler, sadece Cuma günleri 17.00'de kalkar. 7.30, 8.30 ve 11.45 Taksim otobüs servisleri Levent'de bulunan Sabancı Center üzerinden kampusa ulaşır.

Burslar

Sabancı Üniversitesi'nde 2003-2004 Akademik Yılı'nda uygulanacak burslar, "Onur Bursu" ve "Başarı Bursu" adı altında iki ana grupta toplanmaktadır. Ayrıca ÖSYS'de derece yaparak burslu programlarımıza yerleştirilen öğrencilere "Üstün Başarı Ödülü" verilecektir. Böylece, Sabancı Üniversitesi, vakıf üniversiteleri arasında burslu öğrenci oranı en yüksek üniversite olma özelliğini korumaya devam edecek. 2003'te yerleştirilecek öğrencilerle birlikte, üniversitenin toplam lisans öğrenci sayısının %53'ü burslu öğrenim görüyor olacak. Burslu öğrenim görmeye hak kazanmak için, tercih formunda burslu programlara ait ilgili kodların belirtilmesi ve ÖSYM tarafından bu programlara yerleştirilmek gerekir.

Kulüpler

AB Kulübü
Alternatif Gelişim Kulübü
Bilgisayar Kulübü
Binicilik Kulübü
Biyoloji Kulübü
Briç Kulübü
Dans Kulübü
Doğa Sporları Kulübü
Düşünce Kulübü
Ekonomi ve İşletme Kulübü
Folklor Kulübü
Fotoğraf Kulübü
FRP Kulübü
Genç Girişimciler Kulübü
Havacılık ve Uzay Kulübü
IEEE Öğrenci Kolu
Kariyer Geliştirme Kulübü
Kültür Edebiyat Kulübü
Küresel Etkileşim Kulübü
Leylek Gezi Kulübü
Linux Kullanıcıları Grubu (LKG)
MBA Kulübü
Model Birleşmiş Milletler Kulübü
Motor Sporları Kulübü
Münazara Kulübü
Müzik Kulübü
Okyanus Yayın Kulübü
Organizasyon ve Sosyal Etkinlikler Kulübü
Pırasa Mizah Kulübü
Radyo Kulübü
Robotik Kulübü
Satranç Kulübü
Seramik Kulübü
Sinema Kulübü
Sosyal Bilimler Kulübü
Sualtı Sporları ve Araştırma Kulübü
Tiyatro Kulübü
Üretim Sistemleri Mühendisliği Topluluğu
Yelken Kulübü

Fakülteler ve Bölümler

Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi
EkonomiYönetim Bilimleri Programlari (EA)
EkonomiYönetim Bilimleri Prog(Başari Bursu) (EA)
EkonomiYönetim Bilimleri Prog (Onur Bursu) (EA)
Sanat ve Sosyal Bilimler Programlari (EA)
Sanat ve Sosyal Bilimler Prog (Başari Bursu) (EA)
Sanat ve Sosyal Bilimler Prog (Onur Bursu) (EA)


Mühendislik Fakültesi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programlari (SAY)
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Prog (Onur Bursu) (SAY)
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Prog (Başari Bursu) (SAY)