Gönderen Konu: Yıldız Teknik Üniversitesi  (Okunma sayısı 4168 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Yıldız Teknik Üniversitesi
« : Mart 14, 2008, 05:49:19 ÖS »

Tarihçe

Yıldız Üniversitesi 1911 yılında, Vilayet Nafia İdarelerinin Fen Memuru (eski adıyla kondüktör) ihtiyacını karşılamak amacıyla, Kondüktör Mektebi Alisi adı altında kurulmuştur. İlk öğrencilerini 22 Ağustos 1911'de kaydeden okul, aynı yılın eylül ayında bugün Divanyolu'nda Sağlık Müzesi olan binada eğitime başlamıştır. Okul bazı değişikliklerle Paris'teki Ecole de Conducteur'ün eğitim programını kabul etmiştir.

1913 sömestr arasında okulun bulunduğu bu bina hastane yapılmak üzere boşaltılınca, Şehremini civarında Fuat Paşa'dan, sonraları İran Hastanesi olan bir konak kiralanmış ve okul 1914'e kadar bu binada kalmıştır. Birinci Dünya Savaşı başında Çemberlitaş Karaba sokağındaki ahşap bir konağa taşınmıştır. Savaş sonunda ise, Vilayet ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında bulunan ve günümüzde yok olmuş olan, Donanma Cemiyeti binasına geçilmiştir.

1922 yılında okulun adı Nafia Fen Mektebi'ne dönüştürülmüş ve 1923'te Gümüşsuyu Kışlası'nın, günümüzde yok olmuş bir kısmında eğitime devam edilmiştir. 1935 yılında Gümüşsuyu Kışlası'ndan, Kuruçeşme'deki günümüzde olmayan, Mahmut Paşa Köşkü'ne taşınmıştır. 1 Nisan 1937 tarihinde Nafia Fen Mektebi ilave edilmiş ve teknik okulu kurulmuştur. Memduh Paşa Köşkü'nün artan öğrenci sayısına cevap verememesi nedeniyle bu tarihte Yıldız Sarayı'nın müstemilatından olan bugünkü binalarının bulunduğu ikinci avlusuna taşınmıştır. Teknik Okul 1969 tarihinde İ.D.M.M Akademisi'ne dönüştürülmüş, 1982'de Yıldız Üniversitesi, 1992 Yıldız Teknik Üniversitesi olmuştur.

Yurt ve Barınma

2002 yılında yeniden yapılandırılarak üniversitenin öğrencilerinin hizmetine sunulan, toplam 544 öğrenci kapasiteli kız ve erkek yurtları üniversitenin Maslak Kampüsü'ndedir.

Odalar dört kişilik olup; her öğrencinin sandalye, kitap ve elbise dolabı bulunmaktadır. Ortak kullanmaları için çalışma salonları, televizyon odaları, çizim salonları ve gazete okuma odası bulunmaktadır.

Katlarda 24 saat çalışan sıcak ve soğuk su makinelerinden yararlanarak çay, kahve yapılabilmektedir.

Öğrencilerin özel çamaşırlarını yıkamaları için yeterli sayıda çamaşır makinesi ve çamaşır kurutma makinesi ile ütü ve ütü masaları bulunmaktadır.

Her katta bulunan ve öğrencilerin ortak kullandıkları banyolardan günün her saatinde yararlanılmaktadır.

Davutpaşa Yerleşim Birimi'nde de kız ve erkek öğrenciler için toplam 6000 kişilik 2 ayrı yurt inşa edilecektir.

Kütüphane

Yıldız Teknik Üniversitesi Nafia Mektebi adı ile öğretim yaparken 1937'de yeniden yapılandırılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiş ve "Teknik Okul" statüsünü almıştır. Teknisyen Ulvi Yürüten tarafından aynı tarihte kütüphane kurulmuştur.1959-60 öğretim yılında yeni öğretim binası inşaatının bitimiyle eski ve yeni öğretim binalarının bağlantısında akademi kütüphanesi hizmete açılmıştır.

Bugün Yıldız Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı adı ile anılan kütüphane iki ayrı binada hizmet vermektedir.Biri 1985 yılında Şevket Sabancı tarafından inşa ettirilen Şevket Sabancı Kütüphane Binası, diğeri ise kampüs içindeki Nedim Bilgen Bloğu' nun bodrum katında bulunan kütüphanedir.

Bunların dışında merkeze bağlı fakülte, bölüm vb. kütüphaneleri bulunmamaktadır.

Şevket Sabancı Merkez Kütüphanesi'nde 80'er kişilik 2 kitap koleksiyonu okuma/ yararlandırma salonu, 80 kişilik 1 süreli yayın koleksiyonu okuma/ yararlandırma salonu ile 25 kişilik tezler ve nadir eserler koleksiyonu okuma/ yararlandırma salonu bulunmaktadır. Nedim Bilgen Bloğu binasında ise 200-250 kişilik bir kitap ve Türkçe süreli yayınlar koleksiyonu okuma/ yararlandırma salonu vardır.

ÇALIŞMA SAATLERİ:
Akademik tatil süresince çalışma saatleri ;

Şevket Sabancı Merkez Kütüphanesi
Hafta içi her gün saat 08.30-17.30 arası .

Nedim Bilgen Bloğu Kütüphanesi
Hafta içi her gün saat 08.30-17.30 arası .

Yıldız Teknik Üniversitesi Şevket Sabancı Kütüphanesi Koleksiyonu, yaklaşık olarak 60.000 kitap, 4000 tez ve 154 çeşit/başlık süreli yayından oluşmaktadır. Bunun yanında, koleksiyonda 42 adet elektronik dergi ve 5 başlık/ adet CD- ROM bulunmaktadır.

Teknoloji

Yıldız Teknik Üniversitesi ülkemizdeki teknik alt yapısı en güçlü üniversitelerden biridir. İstanbul'daki üniversiteler arasında Boğaziçi ve İTÜ'yle beraber en üst sıralarda bulunan YTÜ'de teorik derslerin yanı sıra atölye, laboratuvar, arazi dersleri ile eğitim yapılır. Her fakültede 20 bilgisayardan oluşan bilgisayar laboratuvarı vardır.

Beslenme

Üniversite ve bağlı yerleşim birimlerinde bulunan 7 yemekhane ve üç mutfaktan günde ortalama 4000-5000 kişiye öğle yemeği hizmeti verilmektedir. Öğrenci, akademik ve idari personelin yemekleri mevsime göre gerekli kalori ihtiyaçları hesaplanarak aynı mutfaktan hazırlanmakta ve farklı salonlarda hizmete sunulmaktadır. Öğle yemeğinde maliyetin bir bölümü üniversite tarafından karşılanmakta tüm maliyet öğrencilere yansıtılmamaktadır. Öğrenciler ayrıca Kış bahçesi, Yıldız Bahçe, Tonos, Çatı gibi adlarla anılan çeşitli kantinlerde de beslenme ve dinlenme olanağına sahiptirler.

Sağlık

Üniversiteye bağlı Fakülte ve Yüksekokulda okuyan öğrencilerin ve çalışan personelin bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin sağlık problemlerinde ilk başvuru yeri sağlık merkezi olmaktadır. Sağlık merkezine müracaat eden öğrenci ve personelin şikayetleri doktorlar tarafından değerlendirmekte, teşhis ve tedavileri yapılmakta, geri kalanlar hastanelere sevk edilmektedir. Üniversite merkez ve bağlı kampuslerde 8 uzman hekim (Dahiliye-Göz-Çocuk-KBB-Cildiye-Psikiyatri-Kadın Doğum-Radyoloji), 8 pratisyen hekim olmak üzere toplam 16 hekim, 5 diş hekimi, 5 hemşire, 5 laborant, 2 psikolog, 1 sosyal çalışmacı, 2 memur, 1 ambulans şoförü ve 2 hizmetli görev yapmaktadır. Davutpaşa Yerleşim Birimi'nde de yeni bir sağlık merkezi açılmış ve kadrosu atanmıştır. Ayazağa Yerleşim Birimi elemanları ve öğrencileri için bir revir hazırlanmıştır. 1 doktor ve 1 hemşire görev yapmaktadır. Serum bağlanması, oksijen verilmesi gereken hastalar müşahade odasında tedavi edilmektedir. Pansuman, enjeksiyon, küçük cerrahi müdahale odası ayrıdır. Acil vakalarda gelen hastaya ilk müdahale sağlık merkezinde yapılarak gerekli görülenler ambulans ile bir hemşire refakatinde hastaneye gönderilmektedir. Ambulans hizmeti için aranacak telefon numarası 2929'dur. Psikologlar da aynı mekanda hizmet vermektedir.

Kampus Hayatı

Merkez Kampus'te PTT, banka, kitapevi, bilgisayar market ve İnternet cafe, kırtasiye, fotokopi ve alışveriş olanakları bulunmaktadır. Üniversitede ders dışı etkinlikler kapsamında resim, fotoğraf, Klasik Türk Müziği, çok sesli koro, hafif müzik, klasik müzik, ud-ney-gitar, halk dansları ve tiyatro çalışmaları yürütülmektedir. Beden Eğitimi Bölümü çalışmaları ise şu dalları kapsamaktadır: basketbol, hentbol, futbol, voleybol, su topu, yüzme, judo, tekvando, güreş, masa tenisi, dağcılık ve kayak. Spor dallarında takımlar ve Halk Dansları Ekibi yarışmalarda pek çok ödüller almaktadır. YTÜ Cumhuriyet Korosu da başarılı konserler vermekte ve yarışmalarda ödüller almaktadır.

Üniversitede spor faaliyetleri, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Beden Eğitimi Bölümü Başkanlığı tarafından 3 Kapalı Spor Salonu, 1 Futbol Sahası, 4 Basketbol Sahası, 1 Voleybol Sahası ve 1 Halı Sahasında yürütülmektedir.

Ulaşım

Üniversitenin dört kampusü vardır: Yıldız Merkez, Şişli, Maslak ve Davutpaşa. İstanbul'un her yöresinden Yıldız Teknik Üniversitesi kampuslerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Burslar

Üniversiteye derece ile giren öğrenciler ile maddi desteğe muhtaç başarılı önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine karşılıksız burs verilmektedir. Her yıl en yüksek puanlı 10 öğrenciye, bölümlerine ilk 3 derece ile giren öğrencilere koşulsuz burs verilmektedir. Burs almak için başvuran öğrencilere titiz bir biçimde bursları dağıtılır. Öğretim üyelerinden oluşan Burs Komitesi mülakat yaparak burs alacak öğrencileri seçer. Öğrencilere YTÜ Vakfı, YTÜMED (Mezunlar Derneği), YTÜ Koruma Yaşatma Derneği, Çağdaş Yıldızlılar Derneği, çeşitli birlikler, dernekler, şirketler ve kişiler burs vermektedir.

Üniversite kendi olanakları ile 2000 öğrenciye burs vermektedir. Yurt içi ve dışı staj olanakları sağlanmaktadır.

Kulüpler

Acil Kurtarma ve Müdahale Kulübü
Atatürkçü Düşünce Topluluğu Kulübü
Bilişim Kulubü
Çevre ve Teknolojileri Kulübü
Dağcılık Kulübü
Dans Kulubü
Denizcilik Kulübü
Egitim ve Arastirma Kulübü
Ekonomi Kulübü
Etik Kulübü
Felsefe ve Düsünce Kulübü
Fotoğraf Kulübü
Gezi Kulübü
Girişimciler Kulübü
Havacılık Kulübü
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Kulübü
İşletme Kulübü
Kalite ve Verimlilik Kulübü
Kültür ve Sanat Kulübü
Makine ve Teknoloji Kulübü
Mantık Kulübü
Müzik Sevenler Kulubü
Plastik Sanatlar Kulübü
Radyo Kulübü
Robotik ve Otomasyon Kulübü
Satranç Kulübü
Sinema Kulubü
Siyaset ve Uluslararasi iliskiler Kulübü
Spor Kulübü
Tiyatro Kulübü
Toplum ve Tarih Kulübü
Uluslararası Staj Degisimi Kulübü(IAESTE)
Yapı ve Gelişim Kulübü
Fakülteler ve Bölümler

ElektrikElektronik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği (SAY)
Elektrik Mühendisliği (SAY)
Elektrik Mühendisliği (Ikinci Öğretim) (SAY)
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (SAY)


Fen Edebiyat Fakültesi
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğr (SAY)
Fizik (SAY)
İstatistik (SAY)
Kimya (SAY)
Matematik (SAY)
MütercimTercümanlık (Fransızca) (DIL)


İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İktisat (EA)
İktisat (İkinci Öğretim) (EA)
İşletme (EA)
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (EA)


İnşaat Fakültesi
Çevre Mühendisliği (SAY)
İnşaat Mühendisliği (SAY)
İnşaat Mühendisliği (ikinci Öğretim) (SAY)
Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği (SAY)
Jeodezi ve Fotogrametri Müh (İkinci Öğretim) (SAY)


Kimya Metalurji Fakültesi
Kimya Mühendisliği (SAY)
Matematik Mühendisliği (SAY)
Matematik Mühendisliği (İkinci Öğretim) (SAY)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (SAY)
Metalurji ve Malzeme Müh (İkinci Öğretim) (SAY)


Makine Fakültesi
Endüstri Mühendisliği (SAY)
Endüstri Mühendisliği (ikinci Öğretim) (SAY)
Gemi İnşaati Mühendisliği (SAY)
Gemi İnşaati Mühendisliği (ikinci Öğretim) (SAY)
Makine Mühendisliği (SAY)
Makine Mühendisliği (ikinci Öğretim) (SAY)


Mimarlik Fakültesi
Mimarlık (SAY)
Şehir ve Bölge Planlama (SAY)