Gönderen Konu: BİLKENT ÜNİVERSİTESİ  (Okunma sayısı 2808 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
« : Mart 14, 2008, 05:37:45 ÖS »

Türkiye'nin en yüksek puanla öğrenci alan okullarından birisi olan Bilkent Üniversitesi Türkiye'nin en gözde üniversitelerinden birisidir. Tarihçe

Bilkent Üniversitesi 20 Eylül 1984 yılında İhsan Doğramacı'nın önderliğinde kurulmuştur. Üniversiteye Bilkent isminin verilmesinin en önemli nedenlerinden biri "Bilim Kenti" ismine yakışacak modernlikte bir üniversite kurmaktır. Bilkent'in kurulmasına yönelik hazırlıkların başlangıcı 1967 yılına kadar gitmektedir. Bu yıllarda Ankara'da okul için geniş bir arazi satın alınmıştır. 1970 ve 80'lerde okulun inşası devam etmiş, gerekli akademik binalar, yönetim birimleri ve diğer binalar inşa edilmiştir. 1986'a gelindiğinde okul ilk öğrencilerini almıştır. İlk yıl okula 386 öğrenci kayıt yapmıştır. Bugün bu sayı 10 000'e yükselmiştir. Bilkent bünyesinde 8 fakülte 2 4-yıllık yüksek okul, 2 2-yıllık yüksekokul, İngilizce Hazırlık birimi ve 6 da enstitü bulunmaktadır. Bunun yanında üniversitede 72 ülkeden öğrenci eğitim görmektedir. Okulda eğitim alan öğrencilerin 2500'e yakınını burslu öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilerin akademik yetkinliğini geliştirmek amacıyla Bilkent Üniversitesi yurtdışından bir çok üniversiteyle öğrenci ex-change programı gerçekleştirmektedir. Bu üniversiteler University of California system, Purdue, Johns Hopkins, University of Maine, University of Rhode Island, University of Texas at Austin, University of Missouri, Bowling Green State University, Georgia Institute of Technology, Carthage College, Franklin and Marshall College in the US; University of Laval and McGill University in Canada; Odense University in Denmark; University of Alicante in Spain; and Tel-Aviv University in Israel'dir. Bilkent Üniversitesi'nin ayrıca New York'ta 600 Madison Avennue adresinde de video konferans hizmeti verebilecek şekilde donatılmış bir ofisi bulunmaktadır.

Yurt ve Barınma

Bilkent Üniversitesi'nin öğrencilerine sağladığı en önemli olanaklardan birisi geniş yurt imkanıdır. 10 000 öğrencinin eğitim gördüğü Bilkent Üniversitesi'nde yurtların yatak kapasitesi 4500'dür. Yurtlardaki bütün odalarda standart olarak karyola ya da ranza, elbise dolabı, çalışma masası ve kitaplık bulunmaktadır. Yurtlarda ayrıca çamaşır, ütü, TV, çalışma ve ziyaretçi odaları da bulunmaktadır. 24 saat sıcak su imkanı da olan yurtlar Türkiye şartlarına göre oldukça modern bir yapıya sahiptir. Bilkent bünyesindeki yurtlar Merkez ve Doğu Kampüslerinde toplanmıştır. MERKEZ KAMPÜS YURTLARI: 14. kız ve 15. erkek yurdu: Üniversitenin ilk yurtları olan bu yurtlar lojmanlar bölgesindedir. Yurt binaları genellikle kampüsün güney kesiminde yoğunlaştıktan sonra bu yurtlar Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Yüksek Lisans öğrencilerine tahsis edilmiştir. 14. yurt 78; 15. yurt 62 yatak kapasitelidir. Yurtlardaki odalar 2 ve 4 kişiliktir. Her iki yurtta da her katta oturma odası ve mutfak bulunmaktadır. 50. 51. kız yurtları ve 71. 72. 73. 74. erkek yurtları: 96'şar yatak kapasitesi olan bu yurtlarda odalar 4'er kişiliktir. Her katta 4 oda vardır ve odalar müşterek kullanılan yemek ve oturma odalarına açılmaktadır. 52. kız ve 64. erkek yurdu: Bu yurtlarda odalar tek kişiliktir. Her yurtta 66 tane 1 kişilik oda ve her katta 1 tane suit bulunmaktadır. Her katta ayrıca 2 mutfak bulunmaktadır. 54. 55. kız yurtları ve 60. 61. 62. 63. erkek yurtları: Bu yurtlarda her katta 2'şer kişilik 5 oda bulunmaktadır ve her yurt 60 kişi kapasitelidir. 76. kız yurdu ve 75. erkek yurdu: Bu yurtlardaki odalar 2'şer kişiliktir ve her yurt 366 yatak kapasitelidir. Yurtların giriş katında çalışma, çizim ve bilardo odaları bulunmaktadır. 77. kız yurdu ve 78. erkek yurdu: Bu yurtlardaki odalar 2'şer ve 4'er kişiliktir. 77. kız yurdu 520, 78. erkek yurdu 590 kişi kapasitelidir. Özel Yurt: 69. kız ve 70. erkek yurdu: Bu yurtların her biri 90 kişi kapasitilir. 2001-2002 eğitim yılında hizmete geçen bu yurtlarda her iki oda arasındaki müşterek mutfakta mikrodalga fırın, bulaşık makinası ve buzdolabı bulunmaktadır. Her odaya ait özel banyo ve tuvalet vardır. Ayrıca bu yurtlarda bedensel engelliler için giriş katında birer oda ayrılmıştır. DOĞU KAMPÜS YURTLARI 90. kız yurdu ve 91. erkek yurdu: Bu yurtlara genellikle Doğu Kampüsünde öğrenim görecek öğrenciler yerleştirilmektedir. Her bir yurt 410 kişi kapasitelidir ve yurtlar 2'şer bloktan oluşmaktadır. A Blokta 1'er kişilik odalar B bloktaysa 4'er kişilik odalar bulunmaktadır. Bu yurtların herbirinde toplam olarak 30 adet 4 kişilik, 110 adet 2 kişilik, 60 adet 1 kişilik, 10 adet özel oda vardır. 92. ve 93. kız yurtları: 92. yurtta 108 adet 2 kişilik oda 93. yurtta ise 84 adet 2 kişilik oda ve 6 adet suit bulunmaktadır. Suit odalarda banyo, tuvalet, mutfak, çamaşır makinası, oturma grubu ve yatak odası takımı bulunmaktadır.

Kütüphane

Türkiye'nin en büyük üniversite kütüphanesinden birisine evsahipliği yapan Bilkent Üniversitesi'nde kütüphane koleksiyonları Markez Kampüs'te dört katlı kendi binasında ve Doğu Kampüs'teki Kafeteryalar Binası'nın üst katında bulunan şube kütüphanesindedir. Merkez Kütüphane hergün 09 - 23.30 saatleri arasında Doğu Kampüs Kütüphanesiyse pazar - perşembe günleri arasında 9 - 23.30 cuma ve cumartesi günleriyse 9 - 17 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kütüphanelerden Bilkent öğrencileri, akademik ve idari personeli yanında üniversite dışından gelen kullanıcılar da yararlanabilmektedir. Diğer üniversite kütüphanelerine oranla daha fazla materyal ödünç alma hakkı tanıyan kütüphaneden lisans öğrencileri bir defada 10 kitap, 2 ciltli dergi, 4 VCD, 4 DVD, 4 videokaset, 4 audiokaset, 4 mizük kaseti veya kampakt dics ile 7 CD-ROM ödünç alabilirler. Bu rakamlar lisansüstü öğrencileri ve akademik personel için artabilmektedir. Merkez Kütüphanede bulunan Müzik Odası'nda klasik müzik içerikli notalar, CD ve kasetler bulunmaktadır. Burada öğrenciler dinleme kabinlerinde müzik dinleyerek ders çalışma veya kitap okuyabilmektedirler. Bilkent Üniversitesi mensupları Müzik Odasından ödünç materyal alabilmektedirler.

Teknoloji

Üniversitedeki 4000 in üzerindeki bilgisayar öğrencilere sürekli hizmet vermektedir. Üniversitenin oldukça gelişmiş İnternet bağlantı sistemi mevcuttur. Üniversitede bazı dersler video-konferans sistemiyle uydu üzerinden verilmektedir.

Beslenme

Üniversite kampüslerinde iki tabldot, yedi alakart ve dört hızlı yemek salonu ile bir pastane ve çok sayıda kantin ve büfe hizmet vermektedir. Alakart yemek salonlarında öğle ve akşam yemeklerinde 15-20 çeşit yemek sunulmaktadır. Bunun yanı sıra, tabldot yemek salonlarında, kahvaltı dahil üç öğün seçmeli yemek servisi verilmektedir.

Sağlık

Bilkent Üniversitesi'nde öğrencilerin ihtiyaç duyduklarında başvurabildikleri Sağlık Merkezi'nin yanı sıra acil durumlarda kullanılabilecek bir eczane de mevcuttur. Her iki kampüste de hizmet veren Sağlık Merkezleri'nde cilt hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji, psikiyatri ünitelerinin yanısıra biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarları da bulunmaktadır. Her iki kampüsteki Sağlık Merkezleri bünyesindeki acil servis, üç ambulans ve deneyimli kadrosuyla 24 saat (hafta sonu dahil) kesintisiz hizmet vermektedir.

Kampus Hayatı

Bilkent Üniversitesi 2 bin dönümü ağaçlandırılmış 5 bin dönüm alanı kaplayan kampusunda, temiz ve bakımlı çevresi, yeni ve modern binaları ve her tür ihtiyacı karşılayan tesisleriyle öğrencilerine ve personeline çağdaş yaşamın tüm olanaklarını sunmaktadır. Üniversite kampusunde eğitim ve yönetim amaçlı tesislere ek olarak, öğrenci yurtları, spor tesisleri, konser salonu, çok sayıda kafe, kafeterya, kantin, sağlık ve öğrenci danışma merkezleri, sosyal ve kültürel amaçlı tesisler, banka şubeleri, PTT, market ve büfeler yer almaktadır.

Ulaşım

Bilkent Üniversitesi'ne Ankara - Eskisehir karayolunun 8. kilometresinde bulunan bir üst geçitle bağlanan yoldan ulaşılmaktadır. Üniversite'nin Merkez ve Doğu Kampüs'lerine ulaşım, Sıhhiye, Tunus Caddesi, ASTI ve Bahçelievler'de bulunan dört noktadan hareket eden özel servis araçları ve Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Otobüsleri vasıtasıyla saglanmaktadir. Servis araçlarından Bilkent Üniversitesi öğrenci ve personeli kimlik kartını göstermek koşuluyla ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Üniversite içinde Merkez, Orta ve Doğu Kampüsler arası her 20 dakikada bir ring servisleri bulunmaktadır. Ayrıca, Merkez Kampüs ile ODTÜ ve Hacettepe Beytepe Kampüsearine de servisler hizmet vermektedir.


Burslar


2002 - 2003 eğitim yılında Bilkent Üniversitesi'nde toplam öğrenci sayısı 10.086 ve burslu öğrenci sayısı 2.740'dir. Üç tür karşılıksız burs vardır; ÖSYM Kılavuzu'nda belirtilen Tam Burslar; a) Öğretim ücretini, b) Ankara dışından gelen öğrencilerden yurtta kalmak isteyenlerin 2 kişilik odada yurt ücretini ve c) Öğrencinin masraflarına destek amaçlı 9 ay eğitim süresince aylık katkıyı kapsar. Burs sağlanan eğitim programları, 2003 ÖSYM Kılavuzu'nda açıkça işaret edilmiştir. Üniversite'nin burslu bölümlerini kazanan öğrencilerin tam bursları, not ortalamalarına bakılmaksızın, öğrencilik statüleri sürdükçe kesintisiz ve karşılıksız devam eder. Yabancı dil hazırlık programında geçirilebilecek süreyi de kapsamaktadır. Fizik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ile Endüstri Mühendisliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, Hukuk, İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İngilizce Öğretmenliği, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Felsefe, Bankacılık-Finans, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Mütercim-Tercümanlık, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri ve İşletme Bilgi Yönetimi bölümlerinin "burslu" olarak işaret edilen programlarını kazanan öğrencilere burslar verilecektir. Başarı Bursları: Üniversite'ye girişte verilen burslar dışında, akademik yıl içinde programlarında belirtilen ders yükünün tümüne kayıtlı olup, yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden en az 3,50 ve üstü olan, Üniversite'ce saptanmış kontenjanlara giren, yüksek şeref ögrencilerine başarı bursu verilmektedir. Bu burs izleyen ders yılı eğitim ücretini kapsamaktadır. Yetenek Bursları: Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi eğitim programlarını kazanan üstün yetenekli öğrencilerden mali durumu elverişli olmayanlara belli bir ölçüde mali destek sağlanması olanağı vardır. Ayrıca, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi yetenek sınavlarında üstün başarı gösteren öğrencilere, başarılarının devamı şartı ile uzatılabilen birer yıllık öğrenim ücretini karşılayan eğitim bursu verilecektir. Burslu ve burssuz öğrenci alan bölümlerde tüm öğrencilere, aynı eğitim programları, aynı öğretim elemanları tarafından, aynı laboratuvarlar ve dersliklerde ayrım yapılmaksızın bir bütün halinde verilmektedir. Eğitim ücretini ödeme gücünde olmayan adayların ÖSYM tercih bildirim formunda sadece burslu eğitim programlarını işaret etmeleri, ödeme gücünde olanların ise önce burslu, sonra da burssuz seçeneklerini işaret etmeleri önerilir.

Kulüpler

AMERİKAN FUTBOLU TARAFTARLARI KULUBÜ
ANİMASYON VE ÇİZGİ ROMAN KULÜBÜ
ATATÜRÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU
BİLARDO KULÜBÜ
BİLGİSAYAR KULÜBÜ
BİLKENT AİKİDO KULÜBÜ
BİLKENT BASIN YAYIN KULÜBÜ
BİLKENT CARTING KULÜBÜ
BİLKENT PAZARLAMA VE REKLAMCILIK KULÜBÜ
BİLKENTLİ ASLANLAR KULÜBÜ
BİLKENTLİ BÜYÜK KOLEJLİLER KULÜBÜ
BİLKENTLİ FENERBAHÇELİLER KULÜBÜ
BİLKENTLİ KARTALLAR KULÜBÜ
BİLKENTLİ ŞİMŞEKLER KULÜBÜ
BİLKENTLİ TRABZONSPORLULAR KULÜBÜ
BİLKENT EĞİTİM KULÜBÜ
BİL-SAT SUALTI TOPLULUĞU
BİL-TED KULÜBÜ
BİRLEŞİK TURİZM KULÜBÜ
BISC (BİLKENT INTERNATIONAL STUDENT CLUB )
BRİÇ KULÜBÜ
ÇEVRE KULÜBÜ
ÇOCUK İŞCİLİĞİYLE MÜCADELE KULÜBÜ
DİPLOMASİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER KULÜBÜ
DIŞ POLİTİKA KULÜBÜ
DIŞ TİCARET KULÜBÜ
DOĞA SPORLARI TOPLULUĞU
DOĞU BATI DÜŞÜNCE TOPLULUĞU
EXLİBRİS PLASTİK SANATLAR KULÜBÜ
FANTAZİ KURGU KULÜBÜ
FELSEFE KULÜBÜ
FOTOĞRAFÇILIK KULÜBÜ
GENÇ GİRİŞİMCİLER KULÜBÜ
GO KULÜBÜ
HALK BİLİMLERİ TOPLULUĞU
HALK OYUNLARI TOPLULUĞU
HAVACILIK KULÜBÜ
HISPANO HABLANTES KULÜBÜ
HUKUK KULÜBÜ
İÇ MİMARLIK KULÜBÜ
İNSAN HAKLARI VE AB KULÜBÜ
İNTERAKTİF KULÜBÜ
İŞLETME AKADEMİ KULÜBÜ
İŞLETME BİLGİ YÖNETİMİ KULÜBÜ
İŞLETME VE EKONOMİ TOPLULUĞU
JONGLÖRLER TOPLULUĞU
KARİYER KULÜBÜ
KİMYA TOPLULUĞU
KLASİK DANSLAR KULÜBÜ
KULÜP AKTİF
KULÜP ANADOLU
KULÜP BAŞKENT
KULÜP DÜŞÜNSEL
KULÜP MAVİ
KULÜP ÖTEKİ
KULÜP PLATFORM
KULÜP POZİTİF
MAGİC THE GATHERİNG OYUNCULARI TOPLULUĞU
MATEMATİK TOPLULUĞU
MBA KULÜBÜ
MİLLİYETÇİ DÜŞÜNCE KULÜBÜ
MİZAH KULÜBÜ
MODERN DANS VE BALE TOPLULUĞU
MÜHENDİSLİK KULÜBÜ
MÜZİK KULÜBÜ
OPERATIONAL RESEARCH KULÜBÜ
OTOMOBİL SPORLARI KULÜBÜ
PAINTBALL KULÜBÜ
PLAYSTATION OYUNCULARI KULÜBÜ
ROBOT TOPLULUĞU
SATRANÇ KULÜBÜ
SİNEMA TOPLULUĞU
SİYASET BİLİMİ KULÜBÜ
SNOWBOARD VE KAYAK KULÜBÜ
STRATEJİ KULÜBÜ
TASARIM KULÜBÜ
TEVFİK FİKRET LİSESİ TOPLULUĞU
TİYATRO KULÜBÜ
TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI TOPLULUĞU
TÜRKÇE TOPLULUĞU
ULUSLARARASI İLİSKİLER AKADEMİK ARASTIRMA TOP
YATIRIM KULÜBÜ
YENİ UFUKLAR KULÜBÜ

Fakülteler ve Bölümler

Eğitim Fakültesi

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (DİL)
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (Ücretsiz) (DİL)
Ingilizce Öğretmenliği (DİL)
Ingilizce Öğretmenliği (Burslu) (DİL)


Fen Fakültesi
Fizik (SAY)
Fizik (Burslu) (SAY)
Kimya (SAY)
Kimya (Burslu) (SAY)
Matematik (SAY)
Matematik (Burslu) (SAY)
Moleküler Biyoloji ve Genetik (SAY)
Moleküler Biyoloji ve Genetik (Burslu) (SAY)


Güzel Sanatlar Tasarim ve Mimarlik Fakültesi
Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi (EA)
Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi (Burslu) (EA)
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarim (EA)
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarim (Burslu) (EA)


Hukuk Fakültesi

Hukuk Fakültesi (Burslu)

Iktisadi Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
Iktisat (EA)
Iktisat (Burslu) (EA)
Küresel ve Uluslararası İlişkiler(UOLP-SUNY Binghamton)(%50 Burslu) (EA)
Küresel ve Uluslararası İlişkiler(UOLP-SUNY Binghamton) (EA)
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (EA)
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Burslu) (EA)
Uluslararasi Ilişkiler (EA)
Uluslararasi Ilişkiler (Burslu) (EA)


Insani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi
Amerikan Kültürü ve Edebiyati (DİL)
Amerikan Kültürü ve Edebiyati (Burslu) (DİL)
Arkeoloji ve Sanat Tarihi (SÖZ)
Arkeoloji ve Sanat Tarihi (Burslu) (SÖZ)
Felsefe (EA)
Felsefe (Burslu) (EA)


Işletme Fakültesi
Işletme (EA)
Işletme (Burslu) (EA)


Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği (SAY)
Bilgisayar Mühendisliği (Burslu) (SAY)
ElektrikElektronik Mühendisliği (SAY)
ElektrikElektronik Mühendisliği (Burslu) (SAY)
Endüstri Mühendisliği (SAY)
Endüstri Mühendisliği (Burslu) (SAY)


Uygulamali Teknoloji ve Işletmecilik Yüksekokulu
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (SAY)
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (Burslu) (SAY)
Işletme Bilgi Yönetimi (EA)
Işletme Bilgi Yönetimi (Burslu) (EA)
Turizm ve Otel Işletmeciliği (EA)
Turizm ve Otel Işletmeciliği (Burslu) (EA)


Uygulamali Yabanci Diller YO
Bankacilik ve Finans (EA)
Bankacilik ve Finans (Burslu) (EA)
Muhasebe Bilgi Sistemleri (EA)
Muhasebe Bilgi Sistemleri (Burslu) (EA)
MütercimTercümanlik (IngFraTürkçe) (DİL)
MütercimTercümanlik (IngFraTürkçe) (Burslu) (DİL)