Gönderen Konu: Yoga ve Faydaları  (Okunma sayısı 1827 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı P.u.S.u

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 226
  • Rep Gücü : 106
  • Cinsiyet: Bay
  • Hayırlı Cumalar Dilerim
    • Profili Görüntüle
Yoga ve Faydaları
« : Haziran 02, 2009, 02:10:15 ÖS »

Yoga
Yaşam boyu iyi hissetmek için kendinize izin verin.
Yogayla yaşama yeniden merhaba...
Kendinizi yeniden yaratamazsınız. Ama bedeninizle barışarak yaşamı yeniden keşfedebilir ve iyi hissedebilirsiniz.
Nasıl mı? Sizi, sezgilerinizin gücüyle tanıştıran ve yaşamla uyum içinde olmanızı sağlayan
yogayla.
Sanskritçe “birlik, bir olma” anlamını taşıyan yoga, ruhsal ve bedensel eğitimle daha sağlıklı ve canlı bir yaşam yaratmak için.
Yaşamla ateşkes, Uma Yoga’da sizi bekliyor. Bedeninize bağımsızlığını vermeye hazır mısınız?


Forum Kurallarına uyalım uymayanları uyaralım : )

Çevrimdışı P.u.S.u

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 226
  • Rep Gücü : 106
  • Cinsiyet: Bay
  • Hayırlı Cumalar Dilerim
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yoga ve Faydaları
« Yanıtla #1 : Haziran 02, 2009, 02:12:06 ÖS »
 Yoga'nın Tarihçesi
· Yoga, Hindistan’da doğmuştur, kökeni tam olarak açıkça bilinmemektedir.
· Yoga ile ilgili ilk bulgular İ.Ö. 3000 yıllarına aittir. Bulgular arasında yoga duruşlarında tanrısal kişileri gösteren mühürler vardır. Bunlardan birinin yoganın mitolojik kurucusu “Shiva” olduğu saptanmıştır.
· Yogadan teknik bir terim olarak söz edilmesine ilk kez Veda’larda rastlanmaktadır. Veda’lar 2000 yılı aşkın bir sürede yazılan ve ağızdan ağıza gelecek kuşaklara geçen ilahiler, özdeyişler ve şiirlerden oluşmuştur. (Veda = Bilgelik)
· Çok tanrılı dinden sonra her gücün sahibi bir özel tanrı düşüncesi ve her şeye yetkin bir tek güç anlayışına geçilmiştir. Bu tek güç Veda’larda Brahman olarak belirtilmiştir.
Bu gerçeğe denetim, çalışmak, bağlılık yani yoga disiplini sayesinde varılmaktadır.
· Yüzeydeki çalkantılı duygular dindirilip, mantık sessizleştirilince algı farklılaşır. Yoga aslında işte bu farklı algılamanın gelişimidir.
· Yoga ile ilgili en büyük eser Bhagavadgita’dır. Bu eser hareket, bağlılık ve bilgi yogasıdır. Hareketli yaşam içinde bağımsızlığa erişebilmenin üstünde durulmaktadır.
· Yoga, dogmatik inançlara değil sadece insanın kendi gücüne inanmasını gerektiren bir benliği geliştirme tekniği olduğu için dinsel toplum tarafından kuşkuyla karşılanmıştır. Yoga bir din değildir, çok eski çağlardan beri öğretmenden öğrenciye kişisel ders olarak verilmiştir.

Yoga Nedir?
· Yoga, Hindistan’dan doğmuş binlerce yıllık geçmişi olan bir uygulamadır.
· Yoga, birlik ve bir olma anlamına gelen eski bir Sanskritçe sözcükten, ‘’Yuj’’dan türer. Yogi’nin bir anlamı da kendisiyle bütünleşmiş kişi demektir.
· Yoga, yaşamımıza yeni bir açıyla dokunmamızı sağlar. Bilincimiz ahenkli ve doğal bir şekilde uyanır, genişler. Beden güçlenip esnekleştiği ve zihin sakinleştiği zaman yaşamımızdaki kalıpların, oynadığımız rollerin farkına varır, farklı bir bakış açısı kazanırız. Gördüğümüzü kabul edebiliriz. Bilinçlenmeye başlarız.
· Bu farkındalıkta kendimizi tanır ve temel ve içsel bir tatmin buluruz; yaşamın uç noktalarında karşılaşabileceğimiz her şeye katılımcı, anlayışlı bir tavır alırız.
· Kendimizi yeniden yaratamayız, yaşama uyumlu hale gelir, büyürüz.
· Bedensel asanalar, nefes alıştırmaları, dikkat toplama gibi disiplinlerden oluşan yoga sayesinde yaşamı yaşama şeklimiz değişir, dünya anlayışımız ve duygularımız derinleşirken daha sağlıklı daha genç, daha neşeli bir birey oluruz .

 Günümüz İnsanı ve Yoga
1- Kültürün ve bireysel anlayışın Gelişmesi
Bilimin bugün hizmetimize sunduğu bilgi ve psikoloji günümüz insanına yeni değerler ve yeni bir güdü veriyor ve insan kendisine şöyle soruyor; Nasıl kendi potansiyelimle temasa geçebilirim ve başkalarıyla ilişkimde nasıl daha açık hale gelebilirim?

2- Teknik Evrim
İçsel özgürlük ve içsel güç ile, insan toplumu içinde yaşamak arasında çelişkiler yaşayabiliriz. İsteğimiz evremizde ne olursa olsun, her durumla yüzleşebilmek ve yine de iç huzurumuzu koruyabilmektir. Bu zamanda bizi çevreleyen tüm sorunlar ve fırsatlarla yaşayabilir ve yaşamın çeşitliliğini deneyimleyerek zenginleşebilir miyiz?
3- Ruhsal Evrim
Kendi kendimizin bilincine varmak için yola çıktığımızda esnekleşip, olayları, artan bir farkındalıkla deneyimlediğimizde, çevremizden gelen etkileri korkusuzca alır ve kendi duygu ve düşüncelerimizi daha saydamlıkla gözlemleyebiliriz.

4- Bilincin Genişlemesi
Günümüzde bilinç değişik şekillerde evrimsel olarak genişlemiştir. İnsanlar beden farkındalığını geliştirmeyi öğreniyor, ve hem kendi hem de başkalarının duygularını deneyimleyerek farklı düşünce ve davranışlara hoşgörü ile yaklaşabilme yeteneğini geliştiriyorlar.

5- Yaşamla Karşılaşma
Gerilimler yumuşayabilir, depresyon ve uyuşukluk geçebilir, fakat yoga sadece koruyucu ve iyileştirici değildir. Zihnimiz yeni fikirlere çok daha açıktır ve günlük hayatımızdaki tüm ayrıntıların berraklığı bizi durmaksızın zenginleştirir.

Yoga ve insan...
Bugünün koşulları, insanı doğal yaşamdan uzaklaştırıyor. Yaşamın hızı, toplumsal sorunlar,
beden ve zihinde gerginlikler yaratıyor. Sonuç, pek çok ruhsal ve bedensel hastalık.
İnsan, önemli olduğuna inandığı birçok şeye ulaşmak için durmaksızın koşuyor ve koştukça
sağlığını tehdit ediyor. Sigara, alkol, aşırı yemek, öfke ve yoğun stresle geçen zorlu bir yolculuğa dönüşüyor yaşam.
Duruş, nefes ve yoğunlaşma üzerine kurulu yoga, bedenle zihin bütünlüğünü içeren bir öğreti.
insanın bedensel, zihinsel ve duygusal açıdan yetkinleşmesi, iç barış ve özgürlüğünü gerçekleştirmesi için bir yol gösterici. İnsanın yaşamla uyumlu bir iç dünya yaratmasını sağlayan yardım eli, yaşamı bir dansa dönüştürme teklifi
* Yoğun yaşam akışının yarattığı bedensel ve zihinsel gerginliklerden uzaklaşarak, daha
huzurlu ve doyumlu bir yaşama ulaşmak için yoga.
* Stresin yarattığı pek çok fiziksel ve zihinsel hastalığın önüne geçmek, sağılığı korumak
için yoga.
* Bedende biriken sıkıntıları atmak, yıpratan enerjiyi dönüştürmek, zihnin sakin ve açık olmasını sağlamak, daha az öfkelenmek, daha çok hoşgörülü olmak için yoga.
* İnsanın kendine daha çok güvenmesi ve olası ruhsal sorunları kolayca aşması için yoga.

* Bedeni derin dinlendirerek, sıkışmış iç enerjinin beden içinde rahatça dolaşmasıyla yaşama sevincini artırmak, daha çevik ve enerjik olmak için yoga.
* Beden duruşunu düzelterek denge duyusu oluşturmak, tedirginlik ve eksiklik gibi doygulardan arınmak için yoga.
* Bedenin esnemesiyle gençleşmek, daha az enerjiyle daha çok iş yapabilmek için yoga.
* Bedeni dinlemeyi öğrenmek, gereğinden çok beslenmeyi engellemek için yoga.
* Kan dolaşımını hızlandırarak cildin daha güzel bir görünüme kavuşması, uykunun düzenlenmesiyle yaşamdan daha çok tat almak için yoga.
* Spor yapanların daha kolay yoğunlaşması, beden kapasitesini en üst düzeyde kullanması,
gerginlik ve yoğunluğu gidermesi için yoga.

* Her ne yapıyorsanız onu neşeyle, güçle, güvenle yapabilmek için yoga.

 Yoga Felsefesi
Temel Fikirler
1. Hint felsefesinde, yaşamın acıyla öğrettiği olduğu kabul edilir. Bu düşünce zamanla çileciliği doğurmuştur.
2. Gerçeğin canlı, yaşıyor ve değişken olduğunu bilmemiz ve bu bilgilere kendi çekirdeğimize inerek ulaşabileceğimizin farkına varmamız gerekir. Benliği tanımanın türlü yollarına Yoga denir.
İnsan gerçek özünü aramadığı, anlamaya çalışmadığı, kısaca bu maceraların en ilgincine ve yolculukların en derinine yani kendi içerisine giden yola çıkmadığı sürece kendi derinliğinin, yeteneklerinin ve yetilerinin bilincine varamaz ve yaşam bireye bunu öğretinceye dek tekrar ve tekrar onu doğurur. Sürmekte olan bu çarka Samsara denir.

Yoga’nın Temel İlkeleri

1- Doğru uygulama : Asanaların doğru uygulanması bedensel sağılığı koruyacak, kan dolaşımını düzenleyecek, iç organlara masaj yapacak, kasların sağlıklı çalışmasına yol açacaktır. Asanaların yavaş olarak zihinle uyum içinde yapılması bedensel farkındalığı, bedensel duyarlılığı çoğaltacak, bedensel esnekliği sağlayacaktır.

2- Doğru nefes : Derin ve doğru nefes gevşemeye, sakinleşmeye yardımcı olacaktır. Yaşam enerjisinin bedende sağılıklı bir biçimde aksamasına yol açacak, bireyi canlandıracak, zihnini tazeleyecektir.

3- Tam gevşeme – Tam dinlenme : Bedeni gevşetmek kişiyi diri bir canlılığa kavuşturacaktır. Gevşemiş, dinginliğine kavuşmuş bir beden ve zihinle gerginliklerle, sıkıntılarla ve kolay başedilebilecektir.

4- Doğru beslenme : Doğru ve sağlıklı beslenme bedensel ve zihinsel sağlığı korumada önemli rol oynar. Yoga’da yol aldıkça kişi doğal beslenmenin önemini, faydalı ve zararlı besin maddelerini kendiliğinden fark edecektir.

5- Olumluluk ve Meditasyon Uygulaması : Yaşama karşı olumlu tutum ve meditasyon, bireyin özünün ortaya çıkmasına, ruhsal gelişimine, doyurucu bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır. Olumluluk ve cesaret kişiye derin bir manevi yaşantının da kapılarını açacaktır.

 Yoga Uygulaması
Yoga egzersizlerinden biri olan "güneşe selam" zihni ve bedeni canlandırmak için kullanılır.
Sırtınız dik olacak şekilde oturun ve avuçlarınızı önünüzde birleştirin. Bu şekildeyken karnınızdan derin derin nefes alıp verin, bunu bir iki kere tekrarlayın. Bulunduğunuz mekanla kendinizi yoğunlaştırın ve geriye doğru uzanın. Uzanma işlemini sadece karnınız ve başınızla gerçekeştirin. Kollarınızı da geriye, başınızın üstüne doğru uzatın ve bu pozisyonda rahatsız olana kadar böylece durun.
Daha sonra başınızı, gövdenizi ve kollarınızı karnınızdan bükülecek bir şekilde eğin. Parmaklarınızı yere dokundurmaya çalışın, bunu yaparken dizlerinizi bükmeyin. Bu şekilde rahat olduğunuzu hissediyorsanız 30’a kadar sayarak pozisyonunuzu korumaya devam edin, rahat değilseniz 10 kadar sayın.
Yere çömelin ve avuçlarınızın yere değmesini sağlayın. Bu sırada bedeninizin dik olmasına dikkat edin, bu şekilde dörde kadar sayın.
Bir bacağınızı geriye doğru uzatın ve gergin olmasını sağlayın, diğer bacağınızı da bükülü tutun. Bu sırada vücut ağırlığınız kollarınızda olmalı ve başınızda yukarıya bakmalı. Bu şekilde altıya kadar sayın. Dizlerinizi bükerek ayaklarınızı alta doğru çekin. Dizleriniz yere değerken, kalçalarınızda topuklarınıza değmeli. Daha sonra kollarınızı, boynunuzu ve başınızı göğsünüz dizlerinize değene kadar eğin. Başınız yerle paralel olmalı. Kollarınızı öne doğru açın ve rahatlamaya çalışarak sekize kadar sayın.
Oldukça yavaş hareketlerle emekler pozisyona geçin, bu sırada avuçlarınız yere paralel olmalı. bacağınızın birini geriye doğru bükün ve gergin tutun. Diğer bacağınız da bükülü olsun. Bu şekilde başınızı yukarı kaldırın ve altıya kadar sayın.
Şimdilik bu hareketleri bir kaç defa tekrarlayabilirsiniz. Kazandığınız deneyimlerin ardından vücudunuz daha esnek bir hal alacaktır böylece daha ileri olan pozisyonları deneyebileceksiniz.

Yoga ve Spor

· Yoga egzersizleri, asanaları yapılan sporu tamamlayarak ve destekleyerek, bireyin kapasitesini en iyi biçimde kullanmasına yardımcı olacaktır.
· Spor dalları çeşidine göre bedendeki belirli kas gruplarını diğerlerine nazaran daha fazla çalıştırmaktadır. Yoga bedenin bütün bölgelerini çalıştırdığı gibi bedenle-zihin arasındaki dengeyi ve uyumu da sağlar.
Birey yaptığı spora daha kolayca yoğunlaşır ve beden kapasitesini daha üst boyutta kullanabilir.
· Yoga asanaları, sporcularda birikmiş aşırı gerginliği ve yorgunluğu gidermek için de ideal bir yöntemdir.

Vücut geliştirme : Yoga hantallaşmayı önler, bedenin daha esnek ve çevik olmasını sağlar, kas yorgunluğunu giderir.

Yüzme : Yoga’nın nefes egzersizleri yüzücünün diğer kapasitesini arttırır, nefeslerini daha ideal kullanmalarını sağlar.

Tenis : Yoga, teniscinin bedeni daha rahat ve esnek tutmasına, enerjisini doğru kullanmasına, oyun üzerinde yoğunlaşmasına yardımcı olur.

 Yoga ve Spor

· Yoga egzersizleri, asanaları yapılan sporu tamamlayarak ve destekleyerek, bireyin kapasitesini en iyi biçimde kullanmasına yardımcı olacaktır.
· Spor dalları çeşidine göre bedendeki belirli kas gruplarını diğerlerine nazaran daha fazla çalıştırmaktadır. Yoga bedenin bütün bölgelerini çalıştırdığı gibi bedenle-zihin arasındaki dengeyi ve uyumu da sağlar.
Birey yaptığı spora daha kolayca yoğunlaşır ve beden kapasitesini daha üst boyutta kullanabilir.
· Yoga asanaları, sporcularda birikmiş aşırı gerginliği ve yorgunluğu gidermek için de ideal bir yöntemdir.

Vücut geliştirme : Yoga hantallaşmayı önler, bedenin daha esnek ve çevik olmasını sağlar, kas yorgunluğunu giderir.

Yüzme : Yoga’nın nefes egzersizleri yüzücünün diğer kapasitesini arttırır, nefeslerini daha ideal kullanmalarını sağlar.

Tenis : Yoga, teniscinin bedeni daha rahat ve esnek tutmasına, enerjisini doğru kullanmasına, oyun üzerinde yoğunlaşmasına yardımcı olur.
Forum Kurallarına uyalım uymayanları uyaralım : )