Grip virüsü, damarları tıkayarak kalp krizine neden olan plakları doğrudan etkiliyor. Gribin kalp krizini tetikleyebileceğine dikkat çeken Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Dindar, “Kalp krizi, koroner damarlarda gelişen plakların yırtılmasıyla damarın tıkanması sonucu ortaya çıkar. Grip virüsünün damarı tıkayan bu plakları direkt etkileyerek plağın yırtılmasına neden olabileceği gösterilmiştir. Gribe bağlı ortaya çıkan şikayetler de kalbin iş yükünü artırıyor” dedi.
30 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp hastalıkları, tüm yönleriyle ele alınıyor. Grip mevsiminin başlaması ile birlikte uzmanlar, gribin kalp hastaları üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekiyor. Gribin kalp krizini tetikleyebileceğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Kadiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmet Dindar, “Kalp krizi, koroner damarlarda gelişen plakların yırtılmasıyla damarın tıkanması sonucu ortaya çıkar. Grip virüsünün damarı tıkayan bu plakları direkt etkileyerek plağın yırtılmasına neden olabileceği gösterilmiştir. Bu plaklarda virüsün saptandığını ortaya koyan çalışmalar da yayınlanmıştır. Her grip salgınında kalp hastalıklarından ölümün artması da bu bulguları destekliyor” diye konuştu.
Prof. Dr. İsmet Dindar, gribin kalp hastaları üzerindeki etkisini şöyle anlattı: “Gribe bağlı olarak oluşan direnç düşüklüğü, ateş yüksekliği, kalbin iş yükünü ve dolayısıyla oksijene gereksinimini artırır. Gribin yol açtığı zatürre ve diğer solunum sistemi hastalıkları da kontrol altındaki bir kalp hastalığında şikayetleri ağırlaştırmaktadır.” Grip aşısının gribe bağlı ortaya çıkabilecek kalp krizlerini önlediğine dikkat çeken Dindar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Grip aşısının kalp krizini azalttığı çeşitli araştırmalarla gösterilmiştir. Bu konuda ABD'de ve Güney Amerika'da yapılan çalışmalar var. Özellikle ileri yaşlardaki, astım ve diyabeti olan kalp hastalarına grip aşısı yapılmasının ölüm ve kalıcı hasar riskini önemli ölçüde azalttığı çalışmalarla bildirilmektedir.”
Gripten korunmada en etkili yolun grip aşısı yaptırmak olduğunu kaydeden Medikal Park Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Efsun Gonca Chousein, “Yapılan araştırmalar grip aşısının hastalığı engellemede yüzde 70-90 etkili olduğunu gösteriyor. Grip aşısının etkili olabilmesi için her yıl eylül, ekim ve kasım aylarında yapılması gerekir. Grip, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreder. Pnömoni (zatürre), dehidratasyon (vücuttan aşırı sıvı kaybı), mevcut kronik hastalığın kötüleşmesi sonucu ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır“ dedi.