Kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi yöntemlerinin iyileşme sağlamadığı hastalar için yeni bir umut olan gen tedavisi dünyada sadece Çin'de uygulanıyor. Aralarında birkaçına yabancıların da kabul edildiği 130 merkezdeki tedavi 4-8 hafta sürüyor.
Hiçbir tedavi yöntemine cevap vermeyen kanser hastaları için Çin'de yepyeni bir umut kapısı açıldı: Gen tedavisi... Kansere gen tedavisini Pekin'de uygulayan en büyük hastanelerden biri olan ve tüm dünyadan kanserli hastaların akın ettiği Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hastanesi kapılarını ilk kez SABAH'A açtı.
Çin'in üst düzey yöneticilerinin tedavi edildiği Pekin'deki Askeri hastane 6 ay önce kanser merkezini açarak yabancı hastaları da kabul etmeye başladı. Çin'deki gen tedavisi uygulayan 130 merkezden biri olan hastanede Almanya, Kanada ve Hollanda'dan gelen hastalar gibi Türk hastalar da yaşam kalitelerini yükseltecek gelişmelerin olması için gen tedavisi görüyor.
AMERİKALILAR GELİŞTİRDİ, ÇİNLİLER UYGULUYOR
Çin Halk Cumhuriyeti'ne son dört yıldır dünyanın her yerinden kanser turları düzenleniyor. "Gen tedavisi" Amerika'da geliştirildi ancak Amerikan Sağlık Bakanlığı FDA uygulanmasına izin vermedi. Çin Halk Cumhuriyeti ise 2003 yılında bu tedaviyi resmi olarak onaylayınca, dünyanın ilk genetik kanser ilacı bu ülkede kullanılmaya başlandı. Sonuçta dünyanın pek çok yerinden yabancı hastalar gen tedavisi için Çin'e adeta akın etti. Son yıllarda binin üzerinde yabancı hasta bu tedaviden yararlanmış.
Çin'in genelinde şu anda 130 hastanede bu tedavi kanserli hastalara uygulanıyor. Ancak yabancı hastaları kabul eden hastanelerin sayısı son derece sınırlı. Pekin'de yedi, Şangay ve Shenzhen'de de sayılı merkezlerde bu tedavi yabancı hastalara da uygulanıyor. Çin'de umut arayan hastaların arasında Türkler'in sayısı da giderek artıyor. Türk hastalar için Türkiye-Pekin kanser hattında özel turlar düzenleniyor. Pekin'deki merkezler Türk hastalara özgü organizasyonlar yaparak kapılarını açıyorlar.
PEKİN'DEKİ MERKEZLER
Ocak ayında Pekin'in en büyük ikinci hastanesi Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi uluslararası kanser merkezini açtı. Bu merkezin hastalarının büyük bölümünü Türkler oluşturduğu için yemeklerinden, tercümanına kadar her şey Türkler için yeniden düzenlendi. Pekin Üniversitesi'nin yanı sıra yine Pekin'de Tongren Hastanesi, Haidian Hastanesi, Sun Yat Sen Üniversitesi'nde Türk hastalar bulunuyor. Bu hastanelerde 6 ile 8 haftalık tedavi paketinin fiyatları hastaneden hastaneye büyük farklılıklar gösteriyor. Turizm firmaları tarafından da organizasyon sağlanınca tedavinin bütçesi bir hayli kabarıyor. Tedavinin maliyeti 8 bin dolardan başlıyor 60 bin dolara kadar yükselebiliyor.
YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR
Klasik tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen, kemoterapi, radyoterapi gibi uygulamaların iyileşme sağlamadığı son aşamadaki kanser hastalarına "gen tedavisi" yaşam kalitelerini artırıp yaşam sürelerini uzatmayı vaad ediyor. Çin'de uygulanan gen tedavisi ortalama 6 ile 8 hafta sürüyor... İlk dört haftada yani ilk kürde kanser tedaviye yanıt verirse ikinci kür başlıyor. Tedavi 8 haftaya uzuyor gerekirse 12 haftaya kadar çıkabiliyor. Bu tedavinin akciğer, karaciğer, mide, bağırsak, yumurtalık, pankreas, meme kanserleri ve metastasları dahil 40'a yakın kanser türünde etkili olduğunu öne sürülüyor... Lösemi, baş ve boyun kanserlerinde ise kullanılmıyor. Pekin Askeri Hastanesi'nde genetik tedavi klasik tedaviyle bir arada uygulanıyor. Genetik ilaç verilirken aynı zamanda kemoterapi yapılıyor.
KANSERLİ HÜCREYE HARAKİRİ
Deri, akciğer, mide, kolon, göğüs, mesane, baş-boyun, yemek borusu gibi, insanlarda en sık görülen kanserlerde p53 geninin yapısal bozuklukları yüzde 30-70 arasında değişiyor. Bu gen, bozuk hücrenin kendi kendini öldürmesini yani harakiri yapmasını sağlıyor. Çünkü bu hücreler kendi kendini öldüremediği zaman kansere neden oluyor. Çin'de p53 geni laboratuarda yapay olarak üretilebiliyor.
Virüsler yardımıyla dışardan ilaç gibi kanserli dokuya enjekte ediliyor. p53 geni kanserli hücreye direkt verildiği zaman genetik olarak bozulan yapı hücrenin ölümüne neden oluyor. Ya da diğer verilen ilaçlarla birlikte kanserli hücrenin ölümünü kolaylaştırıyor. Kanserli hücre öldürülüp, vücuda yayılması ve hastalığın ilerlemesi engelleniyor.
Sabah