Gönderen Konu: Sırt çantası sağlıklı tabi ki hafifse  (Okunma sayısı 1361 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Sırt çantası sağlıklı tabi ki hafifse
« : Ekim 25, 2007, 05:51:27 ÖS »

Çocuklar için el çantalarını tehlikeli bulan uzmanlara göre sırt çantaları daha sağlıklı ama ağır olmamak koşuluyla. Uzmanlara göre sırt çantasının ağırlık sınırı şu şekilde açıklandı
Esra Tüzün'ün haberi


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Akgün çocukların ağrı çekmemesi için neler yapılması gerektiğini anlattı: Çanta taşımak klasiktir ama çocuklardaki ağrının en büyük nedenidir. Çocuğunuza okul için el çantası aldıysanız, bu, en büyük hatalardan birini yaptığınız anlamına gelir. El çantası kullanan bir çocuk ister istemez tek tarafına doğru eğilir. Kendisinde buna bağlı olarak bel ve boyun eğrilikleri oluşabilir ve ağrı ortaya çıkabilir.

El çantası tehlikeli!
"Ne yapabilirim ki?" diyen ailelere önerim; çocuklarına sırt çantası alarak bu sorunu çözmeleridir. Sırt çantası kullanıldığında yük, ağırlık merkezi tarafından eşit olarak vücuda biner. Vücut balansı bozulmaz. Ancak bu çantaların aşırı derecede doldurulması ve çocuğun bu ağırlığı taşırken ağırlık merkezini öne doğru vermesi halinde de yoğun ağırılar oluşabilir. Ağır olacak çantalar kol boyunda çekilebilir çantalardır ama hiçbir çocuk bunları kullanmıyor. Sırt çantası kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Şunu unutmayın; çocuğun kilosuna göre ağırlık taşıması söz konusu değildir. Erişkinlerde bile elde taşınacak çantanın ağırlığının iki kiloyu geçmemesi gerekir.

Yükleri az olmalı!
'Benim çocuğum kuvvetlidir. Her çantayı taşır' diye bir yanılgıya düşmeyin. Çocukların az kilo taşımaları gerekir. Yumuşak büyüme noktaları çok fazla etkilenir. Bu yüzden el çantasının iki kiloyu geçmemesi lazım. Ayrıca veliler, "Ben çocuğumun okul çantasını taşırım" da demesinler. Bu da doğru değildir. 3 kiloyu aşan okul çantaları size bile zarar verir. Bir sırt çantasının ağırlığı en fazla 7 kilo olabilir. Çocuklardaki spor olaylarında dikkat edilmesi gereken nokta ise, özellikle ilkokul çağına gelmiş çocukların yürüyüş ve spor yaparken düştükleri hatalar yüzünden onları gece uykularından uyandıracak kadar etkili ayak ve baldır ağrıları çekmeleridir.

Düztaban olabilir
Çocuklarınızın ayaklarına bakın. Düztabanlık bu ağrılara neden olan en önemli faktördür. Düztaban çocuklar normal biyomekanik olarak ayaklarını kullanamadıklarından yere yanlış basarlar ve dinlenme haline geçtikleri ya da yoruldukları anlarda ağrı duyarlar. Aile olarak bunu sizin anlamanız zordur. Bu yüzden mutlaka doktora gidin. Bazı aileler çocuklarını spor hocalarının ikazıyla doktora götürürler. Koşma sırasında yaşıtlarından geri kalma ve koşma şeklindeki farklılık dikkat çeken belirtilerdendir. Böyle bir durumda gelen çocuğa tabanlık verildiğinde bu ağrılar hızlı bir şekilde geçer. Bu sayede koşma şekilleri düzelir ve performansları gittikçe yükselir.

Sporu bıraktırtmayın
Çocukluk dönemine ait çeşitli hastalıklar vardır. Bunlar büyüme plaklarını ilgilendiren hastalıklardır. Çocuk eve geldiğinde spor yaparken topuğunun ya da dizinin ağrıdığından bahseder. Sporu bıraktığında ise bu ağrılar geçer. Bu durumda yapılması gereken, çocuğun ortopediste gösterilip probleminin ne olduğunun belirlenmesidir. Bunlar vücut tarafından oluşturulan ve birkaç senede vücut tarafından iyileştirilen sorunlardır. Ancak hasta ve yakınları bunu bilmediklerinden endişeye kapılabilirler. Çoğu zaman çocuklara bu nedenle spor bıraktırılıyor. Oysa problemin adını koyduktan sonra, probleme yönelik tedbirler alarak spor yapmalarına izin verilebilir. Örneğin topuktaki bir büyüme plağı hastalığında çocuğa silikonlu topukluk vermek ya da dizin hemen altında bulunan çıkıntıdaki bir problemde tendom bankları vererek topuğu yükseltmek hem soruna yardımcı olacak, hem de çocuğun spor yapmasına imkan tanıyacaktır.
 
Dik oturmayı öğrenmeleri şart


Okulda çocuğunuzun oturuşuna dikkat edin. Dik oturuş alışkanlığı kazanmasını sağlayın. Bunu özellikle okulun ilk yıllarında takip edin ki sonra bu alışkanlığı edinmesi için daha büyük çaba harcamanız gerekmesin. Çocukların ikili oturulan sıralarda dik oturmaları tercih edilmelidir. Vücudun yanlış oturmalarla bozulmasını engellemek içinse, çocuğun spor yapmasını özellikle de yüzmesini teşvik etmek gerekir. Çocuğun göz problemi varsa görebilmek için kendine bir pozisyon verir. Boynunda bir eğrilik varsa, pozisyonunu bu kez buna göre alır. Çocuklarınıza dik oturma alışkanlığı edindirin. Bazı çocuklar sıranın önüne kapanarak yazı yazarlar. Bu son derece yanlış ve sakıncalı bir pozisyondur. Ayrıca çocuklarınızın otururken kollarıyla masadan destek almalarını sağlamanızda da yarar vardır.
 
FUTBOLA SINIR KOYUN:
 
Çocukken zararlı olan spor diye bir şey yoktur. Çocuklar her türlü sporu yapabilirler ama eklemlerine ve büyüme plaklarına aşırı yük uygulamamaları gerekir. Mesela futbol büyüme plaklarını gerçekten etkiler. Ayrıca boy uzamasını da etkileyebilir ve bacağın alt tarafında deformiteye neden olabilir. Futbol ancak çocuğun yaşına göre antremanlarla yapıldığı takdirde oynanmalıdır. Çocukluk döneminde özellikle de ergenlik döneminde bel ağrılarıyla çok karşılaşıyoruz. Bunun nedenlerinden biri düztabanlık olabilir. Büyüme çağında bel eğrilik problemleri olabilir, doğuştan bel bölgesinde olan bazı defektlerden ve gelişim hatalarından dolayı da ağrılar olabilir. Çocuğun yaşına ve vücuduna uygun olmayan sporlar, bel ağrıları yaratabilir. Özellikle 13 yaşına kadar tüm çocukların germe ve gevşeme egzersizlerini tek başlarına yapmaları gerekmektedir. 13 yaşından sonra ise ikili germe ve ısınma hareketleri yapabilirler. 15 yaşına kadar spor salonlarına girmeleri ve bu aletlerde gereksiz yük altında kalmaları kesinlikle sakıncalıdır. Zaten spor salonlarının tamamı 15 yaşın altında hiçbir çocuğu almaz. Büyüme plaklarına yük bindirmek, çocuğun gelişimini engelleyebilir.
 
6 YAŞINDA YÜZMEYE BAŞLASINLAR
 
Çocuklar enerji açısından müthiş yüklü bir yapıya sahiptir. Aslında onların yaptıkları her hareket spordur. Ancak bilinçli spor olayı, çocuklarda yerinde ve zamanında yapıldığında faydalı olur. Özellikle spor çeşitlerine göre, spora başlama yaşları çok önemlidir. Çocukların en erken yaşta başlayabilecekleri spor dalı yüzmedir. Çocukları doğdukları andan itibaren yüzmeye başlatan ekoller bile vardır. Ancak Türkiye şartlarında bu sporun amatörce yapılabilmesi için, çocuk kendi başına giyip soyunabilecek yaşa gelmelidir. 6 yaş yüzmeye başlamak için çok idealdir. Ama çocuğunuzu 4 yaşında da spora başlatabilirsiniz. Aynı dönemde çocuk kayağa da başlatılabilir. Çocuklar için hem zevkli, hem de rahat yapabilecekleri bir spordur. 4 yaş erken gibi görünmekle birlikte ideal yaştır. 12-13 yaşına kadar yüzen bir çocuğun daha sonra tüm spor dallarında başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur. Yüzme vücuttaki tüm adaleleri çok iyi geren, çalıştıran ve şekillendiren bir spordur. Aslında tüm sporlardan önce yüzmek, akciğer fonksiyonlarını arttırmak, performansı yükseltmek ve adalelerin doğru kullanımı açısından son derece önemlidir. Ayrıca bu sporu yapmak, çocuğun disiplinin ne olduğunu anlamasını da sağlayacaktır.
 
(Sabah)