Gönderen Konu: Saman nezlesi deyip geçmeyin  (Okunma sayısı 848 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Saman nezlesi deyip geçmeyin
« : Mayıs 26, 2009, 01:20:13 ÖS »

Saman nezlesi deyip geçmeyin 



MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akarçay, "Saman nezlesi, sürgen bir hastalıktır ve hastaların bir kutu ilaç kullanınca hemen iyileşmeyeceklerini kabul etmeleri gereklidir" dedi.

KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Akarçay, saman nezlesi dönemi olması nedeniyle yaptığı açıklamada, bu tür hastalığa yakalananlara "Saman nezlesidir geçer deyip geçmeyin" diye uyarıda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Akarçay, "Bir haftadan uzun süren nezle saman nezlesi olabilir. Nezle deyip geçmeyin. Bahar mevsiminde saman nezlesine dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Havada polen yoğunluğunun arttığı bu günlerde saman nezlesi hastalarının şikayetlerinde belirgin bir artış gözlediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Akarçay, "Saman nezlesi, genel olarak burnumuzun dışarıdan solunum yoluyla gelen organik ve inorganik maddelere karşı aşırı reaksiyon vermesi olarak tanımlanabilir. Erişkinlerin yüzde 20-30'unda görülen ve hapşırık, burun kaşıntısı, sulu burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlere yol açan bu hastalıkta kalıtım önem arz etmektedir. Çocuklarda, gözlerde kanlanma, sulanma, çapaklanma, gözaltında siyah halkalar gözlenebilir. Saman nezlesi hastalarında normal insanlara göre sinüzit, astım, burun eti büyümesi, burun polibi, ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklara yatkınlık daha fazladır. Hastaların yaşam kalitelerini belirgin derecede kötüleştiren bu hastalık sürekli ve mevsimsel olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkar. Sürekli alerjik nezleden sorumlu etkenler ev tozu akarları, hayvan tüy ve kepekleri, mantar sporları, böceklerdir. Mevsimsel alerjik nezleden ise çayır, yabani ot ve ağaç polenleri sorumludur" dedi.

Saman nezlesi hastalarının birçoğunun "Ben sürekli nezleyim" diyerek doktora gitmediğini hatırlatan Akarçay, şunları kaydetti:
"Mikrobik nezle şikayetleri 7-10 günde iyileşir bu süre haftaları buluyorsa bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmakta fayda vardır. Tedavide ilk basamak testlerle alerji yaptığı ispatlanmış etkenden korunmak ve uzak durmaktır. Fakat pratikte bu pek kolay olmamaktadır. İlaçla tedavide ise en sık haplar ve burun spreyleri kullanılır. Yakın takip ve hasta bilinçlendirilmesi tedavi başarısında kilit noktadır. Hastaların saman nezlesinin sürgen bir hastalık olduğunu ve bir kutu ilaç kullanınca hemen
iyileşmeyeceklerini kabul etmeleri gereklidir. İlaçla tedaviye yanıt vermeyen hastalar aşı adaylarıdır. Aşı dil altı damla ya da deri altı enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır."


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..