Gönderen Konu: Uyku bozukluğu "hastalık" habercisi  (Okunma sayısı 1618 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Uyku bozukluğu "hastalık" habercisi
« : Temmuz 18, 2009, 02:42:22 ÖS »

Uyku bozukluğu "hastalık" habercisi 
EDİRNE (A.A) -Uyku bozukluklarının hastalık belirtisi olduğu, bir hastalığın başlangıçta santral sinir sistemini (SSS) etkilediği ve öncelikle de uyku bozukluklarına yol açtığı bildirildi.
 


Gülhane Askeri Tıp Akademisi Uyku Araştırma Merkezi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdullah Aydın, uykunun kendi içinde ve kendine özgü bir yapılanması olduğunu, insandaki biyolojik ve psikolojik işleyişi de tanımladığını vurguladı.
 
Bu çerçevede, uyku bozukluklarının önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, şunları söyledi: "Bir hastalık başlarken santral sinir sistemi etkilenmekte ve öncelikle de uyku bozulmaktadır. Uyku bozuklukları, çoğu zaman hastalıkların habercisi gibidir. Her türlü hastalığa uyku sorunlarının eşlik edişi de SSS'nin etkilenmesi
sonucu sürmektedir. Bunun dışında, temelde uyku bozukluğu olanlar da ayrı bir grup olarak ele alınmalıdır. Genel olarak, farklı nedenlerle de olsa kullanılan ilaçlar uyku bozukluklarına yol açmaktadır. Bu nedenle, uykuyla ilişkili sorunu olanların, alanda uzmanlaşmış hekimlerce değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmede hekimler, uykuya dalmadan, uykunun sürdürülmesi ve sabahları nasıl kalkıldığına kadar uzanan değişmeleri ele almaktadır."
 
Aydın, uyku bozukluklarının 3 ana formda ortaya çıktığına işaretle şöyle devam etti:"Birinci form, uykusuzluk olarak adlandırılır. Son derece yaygın ve insan sağlığını olduğu kadar yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Günümüzde bilimsel yöntemlerle değerlendirilerek tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir durumdur.'Gündüz uyuklaması' diye adlandırılan diğer bir uyku bozukluğu ise, başta uyku apnesi ve narkolepsi olmak üzere çeşitli uyku bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan bu tablolar çeşitli hastalıklara yol açabildiği gibi iş yaşamında sorunlara, kazalara neden olabilmektedir. Özellikle trafik kazalarının bir bölümünün bu nedenlerle oluştuğu ortaya konmuştur. Gruplamada üçüncü sırada yer alan ve uyku sırasındaki bilinçsiz hareketler olarak nitelendirilen bozuklukta, uyku sırasında konuşma, yürüme, diş gıcırdatma, kabus gibi tablolardır. Çocuklarda ve ergenlerde sık görülen bu tablolarda tedavi planlaması dikkatle yapılmalıdır. Son yıllarda, orta ve ileri yaşlarda görülen parasomnia tablolarının çeşitli hastalıklarla ilişkili olduğu anlaşılmış, tedavi modelleri ortaya konmuştur."


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..