Gönderen Konu: Ellerde Uyuşma ve Güçsüzlük  (Okunma sayısı 3562 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Ellerde Uyuşma ve Güçsüzlük
« : Mart 28, 2008, 09:20:55 ÖS »

Ellerde Uyuşma ve Güçsüzlük


 
Parmak sinirlerinin bilekte sıkışması halinde ortaya çıkan rahatsızlık, tıp dilinde “ Karpal Tünel Sendromu “ olarak tanımlanır. Başparmak, işaret ve orta parmağı ilgilendiren sinir bilek kanalından geçerken sıkışır,bu durumda hastaların şikayetleri ortaya çıkar. Dr. Dr. Vildan Çerçi Mynet okurları için yazdı
-Özellikle ilk 3 parmakta uyuşma, karıncalanma, hissizlik meydana gelir. Bu şikayetler gece uyku esnasında belirginleşir, hastayı uyandırabilir. Hasta elini silkeleyip rahatlatmaya çalışır. Bazı hastalar sabah uyandığında aynı şikayetleri hisseder.
-Parmaklarda güçsüzlük, elinden eşyaları düşürme, kaldıramama gibi şikayetler olabilir. Bu daha çok ileri dönemdeki sinir sıkışmalarında görülebilir.
-El bileğinde ağrı
Parmaklara giden sinirin el bileğinden geçtiği bölgede sıkışmasına neden olan faktörler şunlardır:
-El bileğini zorlayıcı hareketlerde bulunmak, sıkmak, ovalamak, ağır şeyler kaldırmak
-Sık tekrarlayıcı bilek aktivitelerinde bulunmak bilgisayar, hobi çalışmaları, titreşimli makinalar kullanmak
-Kısa sürede kilo alanlarda, gebelikte, tiroid bezinin az çalışması durumlarında ,bazı romatizmal hastalıklarda da karpal tünel sendromu görülebilir.
Tedaviden önce hastanın bilek sıkışmasının ciddiyetini tespit etmek gerekir. Bunun için öncelikle hastanın şikayetinin süresi ve muayene bulguları önemlidir. EMG dediğimiz sinir fonksiyonları-nı test etmek için kullanılan yöntem gerekebilir. Bunların sonucunda hastanın cerrahi olmadan tedavi olmasının mümkün olup olmadığına karar verilir.
Cerrahi olmadan uygulanacak tedavi yöntemleri:
-El bileğini istirahat ateline almak(özellikle gece)
-El bileğini zorlayıcı aktiviteleri kısıtlamak
-Lazer uygulaması: düşük yoğunluklu lazer (LLLT) tedavisi, henüz kanservatif tedavisinde hakettiği yeri alabilmiş değildir. Ancak tedavideki öneminin zamanla anlaşılacağını umuyorum.
-Germe egzersizleri ve yumuşak doku mobilizasyon teknikleri uygulamak
-Lokal kortizon enjeksiyonu
Cerrahi yöntem:
Yukarıdaki tedavilere yanıt vermeyen ya da sinir sıkışmasının şiddetli olduğunu düşünülen hastalar bilek kanalının gevşetilmesi operasyonu ile tedavi edilirler.Ameliyat için geç kalmamak çok önemlidir.O yüzden hastanın tedavi şekline karar vermek ve hastayı takip etmek oldukça önemlidir.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..