Gönderen Konu: Çilek sirkesi, sağlık ve güzelliğin adresi!  (Okunma sayısı 750 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Çilek sirkesi, sağlık ve güzelliğin adresi!
« : Ocak 22, 2009, 07:18:30 ÖS »

Çilek sirkesi, sağlık ve güzelliğin adresi!



Tatlı kırmızı renkli, siyah benekli çilek, ilkbahar ve yaz mevsimin en tatlı meyvelerinden. Çileğin faydalarını, bu tatlı meyveden sirke yapıldığını ve bu sirkenin şifa kaynağı olduğunu biliyor musunuz? Gelin hep birlikte çilek sirkesi yapalım. Hem de doğalından!
Evde sirke yapmayı denediniz mi? Piyasada satılan fabrikasyon sirkelerden aradığımız tadı bulamayınca eskiden anneannelerimizin yaptığı usulleri araştırarak başlıyoruz sirke yapmaya.


Öncelikle bahçesi olan ve bahçede çilek yetiştirenler çok şanslı, ama pazardan ya da marketten alacaklar doğal olmasına özen göstermeli. Doğal çilekler irili ufaklı, küçük veya orta boylu oluyor! Çok büyük, şekli bozuk, hormonlu çileklerden tüketmemeye özen göstermeli.


Çilek sirkesi nasıl yapılır?
Çilekleri alıp yıkıyoruz, küçük saplarını ayıklıyoruz, biraz eziyoruz, cam bir kavanoza koyuyoruz, mayalanmaya yardımcı olması için, ortalama 2kg. çilek için, iki yemek kaşığı kadar (GDO) içermeyen toz şekeri koyuyoruz, 250 ml. su ilave edip karıştırıyoruz, hava almasını sağlamak için üzerine bir tülbent bez bağlayıp, kapak kapatmadan, mayalanmaya bırakıyoruz.


Ortalama on gün sonra mayalanma başlıyor ve ilk süzme işlemini gerçekleştiriyoruz.
Tekrar üzerine tülbent bağlayıp, kırk gün kadar devam edeceğimiz bekleme süresinde, on günde bir süzme işlemini tekrar ediyoruz.


Asitleşme başlayıp, sirke tadı ortaya çıkınca koyu renkli bir şişeye süzerek dolduruyoruz. Sirkemiz hazır. Serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi önerilir.


Doğal fermantasyon yöntemiyle yapılan “balsamik” adı verilen bu tür sirkeler durdukça değerleniyor. Ev yapımı sirkenin tadını, yapay asit içeren sirke ile karşılaştırdığınız zaman, gerçek sirkenin ne olduğunu ve doğallığın kıymetini bir kez daha anlıyorsunuz.
Afiyet olsun…


Nerelerde kullanılır?

Çorbalarda, salatalarda rahatlıkla ve güvenle kullanabilirsiniz. Deneyince hazmı kolaylaştırdığını göreceksiniz!
Hanımlar doğal cilt güzellik maskelerinde, gençler akne ve sivilce üzerine, beyler tıraştan tahriş olmuş ciltlerinde pamuğa damlatıp kompres yaparak kullanabilirler. Aynı zamanda cildi nemlendirerek kırışıklıkların giderilmesine de yardımcı oluyor.


Çilek vitamin deposu
A, B, C, E vitaminleri, folik asit, fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum mineralleri içeriyor. Tatlı meyve çilekte karbonhidrat ve protein de bulunuyor.


Virüsleri öldürüyor!
Çilek, bedenimize sızmış olan bazı virüsler için öldürücü etkiler taşır; bunlar arasında çocuk felci (polyomiyelit), bazı ağız ve deri yaralarını oluşturan virüsler sayılabilir. Ayrıca geleneksel olarak halk hekimliğinde çileğin akneye (sivilcelere) iyi geldiği kabul edilir.

Kansere karşı koruyucu olduğu, son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucu kabul görmektedir.
İdrar söktürücüdür. Ayrıca romatizma ve gut hastalığı yangılarını azaltıcı etkileri bulunur.



Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..