Kapalı mekanların yeterince havalandırılmaması, temizlik koşullarına uyulmaması, mevsim geçişlerinde artan gribi tetikliyor. Hekimlere göre de soğuk hava değil mikrop hasta ediyor.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ìhavaların soğumaya başlamasına bağlı olarak kapalı mekanların yeterince havalandırılmaması, çocukların okul ve kreşlerin açılmasıyla bir arada uzun süre vakit geçiriyor olmaları ve temizlik koşullarına dikkat edilmemesi gibi nedenler ortamdaki mikrobun hızla yayılmasına olanak tanıyor" dedi.
SICAK HAVADAN KORKUN
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevsim değişikliğine bağlı olarak, özellikle solunum yolu enfeksiyon hastalıkları ile sıklıkla karşılaştıklarını söyledi. Ceyhan, bu dönemlerde grip, nezle, sinüzit, zatürre, kas tutulmaları, orta kulak, bademcik ve ses teli iltihabı gibi çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünü söyledi. “Soğuk havanın hastalık habercisi olduğu yönündeki düşüncelerin yanlış olduğunu" ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, “Soğuk havanın sağlık üzerine olumsuz etkisi sıcaktan az. Bu nedenle soğuktan değil sıcak havadan korkun"dedi.
UZUN SÜRE KAPALI KALMAK
Ceyhan, soğuk havada, mukozanın soğuması nedeniyle genellikle burun akıntısı ve kas tutulması görüldüğü anlatarak, genellikle soğuk havanın mikropların üremesi için uygun olmadığını, yaz aylarında ise bu riskin daha fazla olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde görülen grip, nezle, zatürree gibi rahatsızlıkların insanların kapalı mekanlarda uzun süre bir arada kalmaları nedeniyle yayıldığını söyledi.
İYİLEŞMEDEN HASTALANIYOR
Okulların açılmasıyla özellikle çocuklarda solunum yolu hastalıklarının sıklıkla görülmeye başlanacağını ifade eden Ceyhan, “Mekandaki havanın soğumaması için, gün içerisinde yeterli havalandırılmıyor ve içerdeki hava daha çok solunmak zorunda kalınıyor. Okul, kreş gibi ortamlarda, çocuklardan birinde bulunan mikrop, kısa zamanda bir çok çocuk tarafından solunarak alınıyor. Hatta çocuk tam iyileşmeden tekrar hastalanabiliyor" dedi. Ceyhan, toplu taşım araçlarının da hastalıkların yayılması açısından risk faktörü olduğunu belirtti. Sınıfların, odaların, toplu taşım araçlarının mutlaka havalandırılması gerektiğini söyledi. Çocuklarda görülen orta kulak iltihabına soğuk havanın neden olduğu yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu anlatan Ceyhan, “Solunum yoluyla genellikle kapalı ve temiz olmayan havanın bulunduğu mekanlardan alınan mikrop vücuda yerleşir. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığı anda, o bakteri kana geçer ve kan yoluyla orta kulağa da gider" dedi.