Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Takvim
Giriş Yap
Kayıt Ol
ByKuS.OrG
»
SAĞLIK
»
Sağlık
»
Konu:
Asitli içeceklerdeki tehlike
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Asitli içeceklerdeki tehlike (Okunma sayısı 755 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
pudra_shekeri
ByKuS
İleti: 1864
Rep Gücü : 330
Cinsiyet:
Asitli içeceklerdeki tehlike
«
:
Aralık 29, 2007, 12:19:10 ÖS »
Günde bir bardak asitli içecek bile diş çürümesi riskini ciddi şekilde artırıyor...
Memorial Diş Kliniği’nden Uzm. Dt. Emek Kurtoğlu Külür, asitli içeceklerin özellikle çocuk ve ergenlik çağındaki gençlerin dişleri üzerindeki zararlı etkileri hakkında bilgi verdi.
Diş neden çürür?
Diş minesinde erime olduğu zaman dişler çürümeye başlar. Çürüme, pH değeri 5.5’in altına düştüğü zaman gerçekleşir. Hemen hemen bütün asitli içeceklerin ve çoğu meyveli içeceklerin pH değeri 5.5’ in altındadır. pH değeri 2.7 olan kola gibi içecekler asit içeriği yüksek içeceklerdir ve bunlar sirkeden daha asitlidir. Dolayısıyla bu tür asitli içecekler dişlerin çürümesine neden olabilir. Sadece doğal kaynak sularının pH değeri 5.5’in üstündedir. İngiliz Diş Hekimleri Birliği tarafından yapılan araştırmaya göre, genç yaşlarda meydana gelen diş çürümelerinin en önemli nedenlerinden biri yaygın olarak tüketilen kola ve türevi içecekler.
Asitli içeceklerin ergenlik çağındaki gençlerin diş sağlığına olan etkileri
Asitli içecekler her yaşta, özellikle de ergenlik döneminde dişleri önemli oranda çürütüyor. Bir içecek ne kadar asitliyse diş minesi o kadar yumuşar. Diş Hekimleri Birliği Uzmanları’nın bu konuda yaptıkları araştırmalar ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.
Araştırmalara göre, günde dört bardak asitli içecek tüketmenin dişlerdeki bozulma riskini 12 yaş grubunda yüzde 25.2 oranında, 14 yaş grubundaysa yüzde 51.3 oranında artırıyor.
Bu oranların yanı sıra özellikle ergenlik çağındaki çocukların asitli içecek tüketme alışkanlıklarının oldukça yüksek olduğu gözlenmiş. Yaklaşık bin çocuk üzerinde yapılan araştırmada, 12 yaş grubundakilerin üçte ikisi, 14 yaş grubundakilerin ise yüzde 92’sinin asitli içecek tükettiği saptanmış. Her iki yaş grubundaki çocukların yüzde 40’ından fazlasının günde üç veya daha fazla bardak asitli içecek tükettiğini gösteren araştırma, bu alışkanlığın sürmesi halinde toplumun “sağlıksız ağızlı bireylerden oluşmasının kaçınılmaz” olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, günde bir bardak asitli içeceğin bile diş çürümesi riskini ciddi biçimde artırdığını vurguluyor.
Asitli içecekler içildikten sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Asitli içecekler içildikten hemen sonra ağızdaki asitlik olabildiğince çabuk nötralize edilmeli. Bunun en iyi yolu ise şekersiz sakız çiğnemektir. Sakız tükürük üretimini artırarak asitleri nötralize eder. Böyle bir durumda diş fırçalamanın aşındırıcı etkileri vardır. Asit oluşumundan yumuşayan diş minesi, fırçalamayla zarar görür ve çürüme riskini artırır.
ANNELERE TAVSİYELER
Çocuğunuzun beslenme çantasına asitli içecek yerine süt ya da ayran koyun. Bazı asitli içecekler, diğer besinlerin vücutta yarar sağlayan bazı vitaminlerinin kullanılmasını da engeller. Eğer çocuğunuz sütü ve yoğurdu sade olarak tüketmeyi sevmiyorsa, sütü kakao-şeker ekleyerek tatlandırabilir veya hazır olarak satılan meyveli sütleri, pudingleri, meyveli yoğurtları kullanabilirsiniz. Sütün içine konan bu tür maddeler sanılanın aksine sütün besin değerini de öldürmez.
Pek çok ülke tarafından okullarda satışı durdurulan asitli içecekler, tüm bunların yanı sıra her geçen gün başka sağlık sorunları ile de ilişkilendiriliyor. Bunlardan bazıları ise obezite, diyabet, kemik erimesi kemik kırılmaları, beslenme eksikliği, kalp hastalıkları, gıda bağımlılığı, kimyasal tatlandırıcılar nedeniyle nörotransmiter fonksiyon bozukluğu, aşırı kafein nedeniyle nörolojik ve adrenal bozukluklar...
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
ByKuS.OrG
»
SAĞLIK
»
Sağlık
»
Konu:
Asitli içeceklerdeki tehlike