Ankara (AA)- Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen ''Glokom'', göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına neden olabiliyor.
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Hepşen, glokomun, fark edilebilir bir belirti vermeden ''sessiz ve sinsi'' gelişen bir hastalık olduğunu, göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına yol açabileceğini söyledi.
Glokomun neden olduğu hasarın geri dönüşümünün olmadığına dikkati çeken Hepşen, hastalığın tam olarak iyileştirilemediğini ancak düzenli tedavi ile kontrol altında tutulabildiğini kaydetti.
Gözün içerisindeki ''Aköz humar'' adı verilen berrak sıvının, göz basıncının normal seviyede kalması için gün içerisinde dengeli miktarlarda üretildiğini ve boşaltım kanalları ile kan damarlarına geçtiğini anlatan Prof. Dr. Hepşen, ''Göz kapalı bir yapı olduğu için göz içi sıvısının gözden dışarı çıkışının aksaması halinde göz içindeki
basınç yükselir. Bu basınç, görme siniri üzerine baskı yaparak, gördüklerimizi beynimize ileten sinir liflerinde hasara neden olur'' diye konuştu.
Glokom sıklığının yaşın ilerlemesiyle birlikte arttığını ancak hastalığın gençlerde hatta yeni doğan bebeklerde bile görülebildiğini anlatan Hepşen, görme siniri hasarı ve glokomun yol açabileceği körlükten, erken tanı ve tedavi ile korunmanın mümkün olduğunu belirtti.