Gönderen Konu: Prostat Kanseri  (Okunma sayısı 1227 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OLCAY

  • _ByKuS_
  • Admin
  • *
  • İleti: 8917
  • Rep Gücü : 674
  • Cinsiyet: Bay
  • O şimdi ****EVLİ****
    • Profili Görüntüle
    • boyacı
Prostat Kanseri
« : Haziran 20, 2008, 11:46:36 ÖÖ »

Prostat kanserleri erkeklerde en sik görülen kanserlerdir. Akciğer ve bağırsak kanserlerinden sonra 3 '' cü sıradadır.

Nedenleri:

1- Sebebi çok defa belli değildir. Prostat kanserleri bir yaslılık hastalığıdır. 50 yasin altında çok nadirdir. Genellikle 70 yaşından sonra görülür ve yaş ilerledikçe sıklığı artar.

2- Hormonal nedenler: Prostat kanserli hastalara kadınlık hormonu verilirse kanserin gerilediği görülmüştür. Bu nedenle oluşumunda da erkeklik hormonu etken olarak düşünülmektedir.

3- Hava kirliliği, fazla yağla beslenme, nedenler olabilir.

4- Kronik prostat iltihaplarından sonra kanser vakaları görülmüştür.

Yayılımı:

Direk olarak çevre dokulara yayılabilir. Bir diğer yayılma yolu kan yoluyladır. Kanserli hücreler bu yol ile kısa zamanda Akciğere ve kemiklere yayılır

Belirtiler:

Erken devrede belirti vermediği için şikayetlere yol açmaz. Belirtiler ancak idrar yolunu tıkadıktan sonra ortaya çıkar. İdrar şikayetleri vardır. Zor idrar yapma, sik idrara çıkma, gece idrara kalkma şikayetleri daima bulunur.

Ağrı kesiciler ile düzelmeyen bel ağrıları olur.

Tetkikler:

1- Kan ve idrar tahlilleri yapılmakla beraber özel bir belirti vermez.

2- Tümör Belirleyiciler: Bir çok maddenin kanda aranması ile prostat kanseri teşhisi konmaya çalışılır. Asıl önemli olan hormonal inceleme Prostat Spesifik Antijen (PSA)'' dir. Bu hormon hem teşhis koyucudur hem de tedavinin seyri hakkında bilgi verir.

3- Röntgen İncelemeleri: Düz ve ilaçlı böbrek filmleri bir fikir verebilir. Kanserin kemiklere veya Akciğerlere yayılıp yayılmadığını anlamak için kemik ve akciğer filmleri çekilir.

4- Ultrason ve Bilgisayarlı Tomografi: Hem prostat kanserini gösterme hem de yayılma derecesini anlamada önemlidirler.

5- Prostat biyopsisi: Prostat kanserinden şüphelenildiği zaman iğne ile prostattan doku parçaları alınıp patolojide incelenilir. Sonucun negatif çıkması kanser olmadığı anlamına gelmez.

Tedavi:

Uygun tedavinin yapılabilmesi için tümörün durumu çok önemlidir. Kanser prostat dışına yayılması, diğer organlara metastaz (yayılımı) tedavinin planlanmasında son derece önemlidir.

1- Cerrahi Tedavi: İlerlememiş prostat kanserlerinde Radikal Prostatektomi denilen açık ameliyat tekniği ile prostat ve çevresindeki lenf bezleri ve bazı çevre organlar beraberce çıkarılır.Operasyon iyi huylu prostat büyümelerinde yapılan operasyondan farklıdır. Daha uzun süre ve tecrübe ister. Seçilmiş olgularda oldukça yüz güldürücü olabilmektedir.

2- Işın Tedavisi (Radyoterapi) Belirli derecelerde ışın tedavileri uygulanır. Böylece kanser hücreleri öldürülmeye çalışılır. Diğer bir metotta ise radyoaktif maddeler prostat dokusu içerisine yerleştirilerek kanser yayılımı önlenir.

3- Hormon Tedavisi: İleri devre prostat kanserlerinde uygulanılır.

4- Testislerin alınması: Erkeklik hormonu (Testesteron) un prostat kanseri oluşumunda direk etkisi vardır. Erkeklik hormonu da testislerden salgılandığı için ameliyatla testisler alınır. Böylece prostat kanserini alevlendiren erkeklik hormonu kaynağı kurutulmaya çalışılır.

5- İlaç tedavisi: (Kemoterapi) Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar prostat kanserinde de kullanılır. Basari şansı % 40 civarındadır.