Asimetrik bilesiklerin mutlak konfigürasyonlarinin bulunmasinda kullanilan optik bir özellik ve bu özelligin kullanildigi ve de CD olarak kisaltilan spektroskopik yöntem.
Bilindigi gibi asimetrik bilesiklere optikce aktif bilesikler denmesinin nedeni, Pastör tarafindan bulunan, düzlem polarize isigi belli bir aci ile kirmalaridir.
Daha sonradan bulunan bir özellik olarak da, asimetrik bilesikler, sag ya da sol düzlem polarize isiklari farkli miktarlarda sogururlar (absorplarlar) ve bunun sonucu olarak da isik elipsel polarize hale gelir.
Iste bu özellik kullanilarak, optikce aktif moleküllerin mutlak konfigürasyonları tesbit edilebilmektedir.
Asimetrik molekülün, polarize isigi hangi yönde cevirdigini buluruz ama R veya S enantiomerlerinden hangisinin oldugu hakkinda en ufak bir bilgimiz olmaz. R, S isimlendirmesi ile optik döndürme acisinin + veya - olmasi arasinda kesinlikle bir iliski yoktur. Bunun icin günümüzde cogunlukla, mutlak konfigürasyonu yani R veya S enantiomerlerinden (enantiomer diyorum ama diastereomer de olabilir, birden fazla bilinen stereojenik merkez iceriyorsa)hangisi oldugu bilinen maddelerin optik dönme acilari ile karsilastirilarak yapiliyor. Ama bu sekilde bir referans maddenin olmadigi durumlarda ise danisilcak yollardan biri CD yani Circular Dichroism yöntemidir.
Bunun icin öncelikle, teorik olarak enantiomerlerin CD spektrumlari hesaplanir ki isin en zaman alan ve zor kismi burasidir. Teorik olarak hesaplanan CD spektrumlari, deneysel olarak ölcülen CD spektrumuyla karsilastirilir ve mutlak konfigurasyon, deneysel olarak ülcülen CD spektrumunun, teorik olanlardan hangisine uymasina göre belirlenir ki isin bu kismini 3 yasindaki cocuklar bile yapabilir. Isin zor kismi dedigim gibi, teorik olarak CD spektrumlarini hesaplamaktir ki bunu yapan insanlarin isimleri de X-isini spektrumlarindaki gibi yayinlara yazilir.