Gönderen Konu: Asimetrik Sentezin önemi  (Okunma sayısı 800 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı lazakrep61

  • Yönetici
  • *
  • İleti: 2689
  • Rep Gücü : 608
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyada Ölümden Başkasi Yalan...
    • Profili Görüntüle
    • Benim Mekan
Asimetrik Sentezin önemi
« : Haziran 02, 2009, 07:43:43 ÖS »

Vucudumuzdaki bir cok hayati molekül optikce aktif bir diger deyisle de asimetriktir. Enzimlerin vücuttaki fonksiyonlarinin seciciligini saglayan faktör de yine asimetrikliktir (bakisimsizlik).
Secicilikle asimetrinin ilgisini basit bir örnekle aciklamak gerekirse ayakkabi ya da eldiven örnegi verilebilir. Kücükken hepimiz ayakkabilarin sag ve sol teklerini karistirip bazen ters giyip ortalikta aval aval dolasmisizdir ta ki annelerimiz ya da bir baska büyük farkedene kadar. Su an denemeye kalksak bunu, ayaklarimizin nasil da rahatsiz oldugunu rahatlikla farkederiz. Kücükken amma salakmisim da anlamazmisim diye düsünenler de olabilir su an(bkz: kendimden biliyorum). Bu rahatsizligin sebebi, asimetrik ve de birbirlerinin ayna görüntüsü (enantiomeri) olan ayaklarimizin yine asimetrik olan ayakkabilarimiza ters giyildiginde dogal olarak tam uymamasidir. Eee bunu ben de biliyorum, tam uymuyor o yuzden rahatsiz oluyoruz diyeceksiniz ama burada önemli olan neden tam uymuyor olmamasi. Ayakkabiyi vücudumuzdaki (daha genel ifadeyle biyolojik sistemlerdeki) bir molekülün bir kismi, ayaklari da enzimler olarak düsündügümüzde görüldügü gibi sag ayagimizin sag ayakkabimiza karsi bir seciciligi oldugu görülmektedir. Anahtar-kilit klasik örneginde de oldugu gibi, bir kilitin anahtarinin ayna görüntüsü seklinde ayni bir anahtar yaptirilsa, tüm kivrimlarin, sekillerin ayni olmasina ragmen anahtarin kilide girmeyecegi asikardir herhalde. Konuyu uzatmisken tam uzatip, eldiven örnegine geceyim. Bazi eldivenleri bilirsiniz hem sag hem de sol elinize giyebilirsiniz. Ama bazilari vardir ki sadece sag ya da sol eliniz girebilir icine. Bu eldivenlerin farkini incelerseniz, her iki ele de olan eldivenlerin simetrik oldugunu; tüm parmaklari ortadan ikiye bölen bir simetri düzlemine sahip oldugunu görürsünüz. Ama diger tür eldivenlerde, bas parmagin girdigi kisim, diger parmaklarinkine göre biraz üstte dikildiginden simetri bozulup sadece tek ele uygun hale gelir. Bu da o tür eldivenlerin ellere göre seciciligini saglar.

Iste böyle arkadaslar, vücudumuzdaki moleküller eger asimetrik olmasaydi, secicilik diye birsey olmaz, vücutsal fonksiyon diye birsey de olmazdi. Cünkü, bircok biyolojik aktivite bu secicilik sayesinde gerceklesmektedir.

Asimetrik sentezin önemi de, bu secici vücudumuz icin kullandigimiz ilaclarin da asimetrik olmalari gerekmesinden ortaya cikmaktadir. Asimetrik olmasi derken kastettigim, optikce aktif olmasi yani sadece tek bir enantiomer halinde bulunmasi gerekitidigir. Ilaclarda rasemik moleküllerin kullanilmasi, alinan ilacin yarisinin ise yarayip, diger yarisinin yani diger enantiomerinin ise yaramamasi hatta Talidomit örneginde oldugu gibi olumsuz yan etkilere neden olmasi demektir. Bu da günümüzde ilac sektöründe optikce aktif ilaclarin asimetrik sentezinin önemini göstermektedir. Asimetrik sentez yapilip biten birsey de degildir. Her zaman daha iyisi (%100 optikce saflik), daha verimlisi (%100 kimyasal verim), daha ucuzu, daha temizi, daha cevre dostu olani mümkündür. Bu da bu konudaki arastirmalarin durdurak bilmemesi her gecen yeni asimetrik sentezlerin bulunmasi anlamina gelmektedir.