Gönderen Konu: Kürtaj Hakkında Merak Ettikleriniz  (Okunma sayısı 1229 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OLCAY

  • _ByKuS_
  • Admin
  • *
  • İleti: 8917
  • Rep Gücü : 674
  • Cinsiyet: Bay
  • O şimdi ****EVLİ****
    • Profili Görüntüle
    • boyacı
Kürtaj Hakkında Merak Ettikleriniz
« : Haziran 19, 2008, 11:40:11 ÖS »

Kürtaj veya rahim tahliyesi rahim içindeki bir gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılmasıdır. Kadının arzusuyla 10. gebelik haftasına kadar yasal olarak uygulanabilir. 10. Haftanın üzerinde kürtaj işlemi yapılması kadının hayatını ciddi oranda riske atabilir ve Türk Ceza kanununa görede yapan ve yaptıranlara yani 10. haftanın üzerinde kürtaj yaptırmak isteyen hem gebeliğini aldırmak isteyene hemde bu işlemi yapan Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına ciddi cezalar ve yükümlülükler getirmektedir.

Yasal Tahliye" adından da anlaşılacağı gibi ülkemizde reşit kadınlarımıza tanınmış tümüyle yasal ve çağdaş bir haktır.

Kürtaj yalnızca ve ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınca uygulanır. Yapılan işlem gizli kalır.

Ülkemizde düşük ilacı (RU-486) kullanılmamaktadır. Dünyanın çoğu ülkesinde (gelişmiş olan ülkeler dahil) ve bizde tahliye, aşağıda anlatılan vakum tekniği ile uygulanır.

Gebelik testiniz ister pozitif ister negatif olsun, asla "söktürücü iğne" gibi yöntemlere kendi kendinize başvurmayın. Bu ilaçların gebelik durumlarında işe yaramaları tıbben mümkün olmadığı gibi gebeliğin devamına neden olmaktadır. Bu ilaçların kullanılıdığı durumların çoğunda gebelik yoktur basit hormonal nedenlere bağlı adet gecikmelerinde adet görmeyi sağlayabilmektedir.

Ancak mevcut gebeliğin sonlandırılması gibi bir durum sözkonusu olmadığı gibi bu tür durumlarda genellikle gebeliğin devamını sağlayarak ileri gebelik haftalarına geçilmesi gibi sorunlara neden olmaktadırlar

Ertesi gün hapı kullanımı sözkonusu ise hapın kullanımından 15-20 gün sonra mutlaka kanda gebelik testi ile devam eden bir gebelik olup olmadığından emin olunuz.Ertesi gün haplarının kullanımı sonrası hormonal düzensizlikler oluşmakta ve hastalarda bunu adet olarak algılayarak gebeliklerinin devam edip etmediğini teyid etmeyi ihmal etmeleri sonucu yasal sınırları aşmış gebelik durumları sözkonusu olabilmektedir.

Ayrıca kanda gebelik testinin teyidide yuetrsiz kalmakta olup, devam eden gebeliğin dış gebelikten ayır edilmesi için ultrason ile gebeliğin rahim içi yerleşimli bir gebelikmi yoksa dış gebelikmi belirlenmesi gerekir. Dış gebelikler kürtaj işlemi ile alınamayıp çogu zaman laparoskopi ameliyatı gerektiren özel bir durumdur.

"İlk hamilelikte uygulanan kürtaj sonrasında bir daha hamile kalınmaz!!"
BU YALNIZCA HURAFEDİR .Ancak Kürtaj işlemi küçük haftalarda uygulandığında riskleri yok denecek kadar az olmasına rağmen hamilelikten korunma yöntemlerinin bilinçli uygulanması ile bu tür uygulamalarada gerek kalmayacaktır.



Dikkatli ve vakumla uygulanan bir kürtajın kadının genital sistemine zarar vermesi beklenen bir durum değildir. Ancak istenmeyen gebeliklerde gebelik haftasının büyütülmemesi riskleri ciddi oranda azaltacaktır.

Gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda (anneyle ilgili gebeliğin riskli olduğu hastalıklar, bebeğin ileri derecede sakat olduğunun ya da öldüğünün belirlenmesi gibi) bu süre 10 haftayı aşabilir. Bu durumda birden fazla uzman doktorun kurul oluşturarak karar vermeleri gerekir.