Erkek ve kadın beyinleri, temel fonksiyonlar açısından bir hayli benzer olsa da bilim dünyasındaki yaygın teoriler, erkek beyninin daha ziyade analiz ve keşfe yönelik “sistematik” bir yol izlediğini; karşısındakinin ruh halini erkeklerden çok daha kolay anlayabilen kadın beyninin ise “empatik” bir karakteri olduğunu gösteriyor.
Ancak bu özelliklere sahip olmak için mutlaka o cinsin bir üyesi olmak gerekmiyor. Çünkü erkeklerde “kadın beyni”, kadınlarda da “erkek beyni” olabiliyor. Hatta Cambridge Üniversitesi tarafından 82 kişi üzerinde uygulanan bir testte, erkeklerin yüzde 17’sinin kadın beynine, kadınların yüzde 17’sinin ise erkek beynine sahip olduğu ortaya çıktı. Bunun ortasında yer alanların ise “dengeli beyin” tipine sahip olduğu belirtiliyor.
Kadınlar duyguya yöneliyor
Erkek ve kadın beyinleri arasındaki farklılıklar daha çok duygu, dil, mekan içindeki görüş yeteneği, hafıza, hatta koku alma duyusunda kendini gösteriyor. Örneğin aynı dergi tezgahının önündeyken, duygusal yönü ağır bastığı için kadın beyni aşk, güzellik ya da ebeveynlikle ilgili yayınlara yönelirken, sistemleri çözüp keşfetmeye yönelik erkek beyni, bilgisayar, otomobil ya da tamir gereçlerine ilişkin dergilere yoğunlaşıyor.
YATKINLIKLAR FARKLI
ERKEKLER
Satrançta daha iyi
Görüşte derinlik ve perspektif iyi
Nesnelerle daha yakından ilgili
Beynin sağ yarısı daha büyük
Sol kulağını kullanmayı tercih ediyor
Matematik sorularını konuşmadan çözer
Çok işi aynı anda yaparken zorlanmaz
Az göz teması kurar
Dikkati çabuk dağılır
Daha fazla duygu arar
Acıya yavaş tepki verir
KADINLAR
Yabancı dilde daha iyi
Resmi bütün olarak daha iyi görüyor
Yüzler ve insanlarla ilgileniyor
Beynin sol yarısı daha büyük
İki kulağıyla birden dinliyor
Aritmetik işlemleri konuşarak yapar
Aynı anda çok işi yapmak zorlayabilir
Göz teması fazladır
Dikkat süresi uzundur
Daha az duygu arar
Acıya çabuk tepki verir