Gönderen Konu: Kalp krizi riski nasıl azaltılabilir?  (Okunma sayısı 1953 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Kalp krizi riski nasıl azaltılabilir?
« : Aralık 29, 2008, 04:37:51 ÖS »

Kalp krizi riski nasıl azaltılabilir?
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan, kalp krizi risk faktörlerini taşıyan kişilerin mutlaka bir doktora danışması gerektiğini belirterek, geçirilen bir kalp krizinden sonra yapılacak dikkatli bir bakımın ikinci bir kriz riskini azaltmak açısından da önem taşıdığını söyledi.

Kalbin yeteri kadar Oksijen alamayarak ölmesinin kalp krizi olarak adlandırıldığını belirten Doç. Dr. Kulan, yapılan günlük aktivitelere göre kalbin bazen az bazen de fazla oksijene ihtiyaç hissettiğini kaydetti. Kroner damarlarda bir tıkanıklık veya daralma söz konusu olduğunda kalbin yeteri kadar oksijen alamadığını, buna bağlı olarak beslenemeyen kalp dokusunun ölerek işlevini yitirdiğini ve kanı pompalayamaz hale geldiğini kaydeden Kulan, "Sonuç olarak ölümcül bir tablo olan kalp krizi ortaya çıkar. Kalp krizi geçirmiş kimselerde ölen dokunun yerine yenisi gelmez. Yani kalp krizinin verdiği hasar geri dönüşü olmayan bir hasardır" dedi.

Kalp krizine neden olan kroner damar tıkanıklığının en önemli sebebinin, damarlarının içinde yağ birikintileri oluşması olduğunu dile getiren Kulan, "sigara içenlerde ve kolesterolü yüksek kimselerde bu birikintiler sinsice büyür ve zamanla kroner damarları tamamen tıkar. Sonuçta kalbin beslenmesi bozulur ve kalp krizi meydana gelir" diye konuştu.

Kalp krizi belirtilerini açıklayan Doç. Dr. Kaan Kulan, "Göğüste tam yeri belli olmayan ve sıkışma hissi veren bir ağrı olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır. Ağrı hareket etmekle artar ve yarım Saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı oluşur. Bazı hastalarda ise mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir ve ülser lehine yanlış yorumlanabilir" dedi.

Kalp krizi belirtileriyle karşılaşanların derhal bir yere oturup dinlenmesi ve hemen bir Sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Kulan, bu tür hastaların kesinlikle aktiviteye devam etmemesi gerektiğini, çünkü bu durumda zaten oksijen almayan kalbin oksijen talebini daha da artacağını söyledi. Doç. Dr. Kaan Kulan, kalp krizinin önlenmesi için alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:

"Kan basıncınızı ve toplam kolesterol seviyenizi kontrol edin. Sigara içiyorsanız bırakın. Meyve ve sebze bakımından zengin, az hayvansal yağ içeren diyetler uygulayın. Şeker hastalığınız varsa mutlaka kontrol altında tutun. Fazla kiloluysanız kilo verin. Kalp sağlığını korumak için her Gün ya da haftada birkaç kere yürüyerek ya da diğer egzersizlerle vücudunuzu çalıştırın, fakat önce kalp hastalıkları uzmanına danışın. stresten uzak durun. Gerekirse bunun için profesyonel yardım alın. Eğer kalp krizi için bir ya da daha fazla risk faktörü taşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın."

Doç. Dr. Kaan Kulan, daha önce geçirilmiş bir kalp krizinden sonra uygulanacak dikkatli bir bakımın, ikinci bir kalp krizi riskini azaltmak açısından da önem taşıdığını ifade etti.



Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..