Yazılım firması Microsoft, çocuklara özel, güvenli Messenger programı geliştirdi
Ücretsiz sunulan‚ çocuk Messenger’ında yabancı kişilerin çocuğa erişimini, Web cam ve fotoğraf değiş tokuşu engelliyor.
İnternetin büyülü dünyasında dolaşırken çocukların hangi sayfalara girdiğini, neleri okuyup izlediklerini takip etmek güç. Birdenbire şiddet görüntüleri ya da pornografik fotoğraflarla karşılaşabilmeleri olası. Sohbet sitelerinin riskleri de hiç hafife alınmayacak boyutta. Çocuklar ‘chat’ denilen sanal ortamda arkadaşlarıyla saatlerce sohbet ediyorlar. Ancak kimi zaman karşılarına tanımadıkları kişiler de çıkabiliyor. Sanal ortamda tanışma, bazen gerçek bir randevuya dönüşebiliyor ve kötü niyetli kişiler de internetin açtığı bu kapıdan yararlanabiliyor.
Bu nedenle bilgisayar firmaları, çocuklara artık güvenli ortamlar yaratmaya çalışıyor. Bunlardan Amerikan yazılım firması Microsoft Almanya, “Child-Friendly Messenger/Kinder messenger” adlı çocuklara uygun bir messenger programı geliştirdi. “Çocuk Messenger”ından sorumlu Microsoft’un Ürün Müdürü Frank Maenz, bu yeni programın tanıtımını Hannover’de CeBİT Bilişim Fuarı’nda yaptı. Maenz çocukların günümüzde artık doğrudan internete yöneldiğine dikkat çekerek, Biz de ortaklarımıza güvenli ve veliler için kullanımı kolay bir ürün sunmak istiyoruz” dedi.
“Çocuk Messenger”ı ile bilgisayar dünyasına ilk kez adım atan 8-12 yaş arasındaki çocukların tehlikelerden uzak tutulması hedefleniyor. Ebeveynler, Messenger’ı çocukları için açıp, süresini ayarlayıp, zaman kısıtlaması getirebiliyor, en önemlisi, görüştüğü kişilerin listesini kontrol edebiliyorlar. Çocuklar sohbet için yabancıları arayamıyor ve tanınmayan kişiler onunla irtibata geçemiyor. Tüm bu önlemlere karşın yine de problemler ortaya çıkarsa, çocuklar ‘Johanniter’ adlı yardım kuruluşunun acil danışma hattına başvurabiliyor. Bu durumda danışma hattındaki görevli, çocukla temasa geçmeye çalışan bu istenmeyen kişiye karşı yardım ediyor.
Microsoft’un Ürün Müdürü Frank Maenz, bu yaştaki çocukların bu tür sorunlarla karşılaştıklarında yardım isteyeceklerinden emin. Maenz, “Çocukların medyayı kullanma alışkanlıklarına bakıldığında çok becerikli oldukları görülüyor. SMS yoluyla da kendilerini kolayca ifade ediyorlar” diye konuşuyor.
“Çocuk Messenger”ında büyüklerde olduğu gibi fotoğraf ya da dosya değiş-tokuşu yapmak mümkün değil. Çocuklar sadece ailelerinin izni ile oyun alabiliyorlar. Arkadaşlarla karşılıklı oyun oynamak da yine yalnızca annesinin engeli kaldırdığı kişilerle olabiliyor. Güvenlik nedeniyle ‘Webcam’ ile görüntülü konuşma da mümkün değil. Tüm bu önlemler bilinmeyen kişilerin çocuklarla bağlantıya geçmesine engel olmayı amaçlıyor. Ve anne-babalar çocuklarının başında oturmadan neler yaptıklarını kontrol edebiliyor. Microsoft’un “Child Friendly Messenger - Çocuklara Uygun Messenger” programı ücretsiz. Ancak Microsoft’un Ürün Müdürü Frank Maenz, aynı güvenlik önlemlerini yetişkinlerin “Messenger”ına entegre edemeyeceklerini belirtiyor ve ekliyor: “Biz çocuklara, gençlere ve yetişkinlere bir arada hitap eden bir ürün geliştiremeyiz. Bunun sebebi reklam. Biz yetişkinlerin kullandığı Messenger’da reklâmdan kazanıyoruz. Oysa çocuk Messenger’ında reklâmdan fedakârlık ettik.”