Yoncalı, Kırıkkale ilinin Keskin ilçesine bağlı bir köydür.
Kırıkkale iline 44 km, Keskin ilçesine 17 km uzaklıktadır.
Tarihi
köyün ilk ismi pöhrenk'tir.Köy göztepesi eteklerinde kurulmuştur ve bu isimle anılmaktadır.kurtuluş savaşı yıllarında köy yakınlarına askeri birliklerin gelmesi ve süvari takımındaki atların beslenmesi için köy arazisine yonca ekilmesi neticesinde köy bu isimle anılır olmuş ve son düzenleme ile köyün ismi yoncalı olarak degiştirilmiş ve halen bu isimle yoncalı köyü olarak anılmaktadır.
Kültür
Yoncalı köyü Kırımdan göç eden türklerin oluşturdugu bir tatar köyüdür ve gelenek , göreneklerine baglı örnek bir köydür. en meşhur yemekleri hamur işleri başta olmak üzere tandır gelenegi devam ettirilmekte ve gelen misafirler için özellikle tandır işi yemekler hazırlanmaktadır.misafir agırlamayı ve gelen misafirleri hoş etmeyi seven yoncalı köyü sakinleri misafirler için özel olarak evlerinin yanında bir misafir odası yapmışlar ve ayrıca ortak köy adına büyük bir misafirhaneleride mevcuttur.toyları(dügünleri) dillere destandır,eski gelenek ve göreneklere uygun dügünler,nişanlar,kınalar yapılmaktadır.
yemek çeşitlerinden bazı örnekler verecek olursak ;
tandır işi yemekler :kalakay,işli çörek çeşitleri ,katmer,yufka,bazlama vs.
hamur işi yemekler :göbete , kaşık börek ,çig börek vs.
çorba çeşitleri :omaş çorbası , yayla corbası , tarhana çorbası vs.
Coğrafya
Kırıkkale iline 44 km, Keskin ilçesine 17 km uzaklıktadır.'
ARAZİ İSİMLERİ
gazep,depepunarı,beşleryolu,beşlerderesi,degirmenderesi,sıgıryolu,beşiktepe,tuzluçeşme,ortaklık,büyükkenan,küçükkenan,çoraklısu,cerityolu,taşlıdere,avanoglu,arkaş,göztepe.
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 110|- 2000 140
1997 128
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. emeklisi çoktur.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:halen.ismail çalış
2004 - hüsnü bagcı
1999 - hüsnü bagcı
1994 - rüstem için
1989 -rüstem için
1984 -ramazan gözüpek
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.