Astronomlar tarafından ilk kez gözlemlenen Samanyolu’na benzer genç galaksi yığınları, Samanyolu’nun nasıl oluştuğuna ilişkin önemli ipuçları veriyor.
İngiltere’nin Cambridge Üniversitesinden Martin Haehnelt ve meslektaşları, dünyanın en güçlü teleskoplarından biriyle yaptıkları 92 saatlik gözlem sırasında keşfettikleri 27 "yeni yetme" veya "proto-galaksi"nin, Samanyolu gibi gökadaların, daha küçük gaz ve toz bulutlarından meydana geldiğinin kanıtı olduğunu belirtti.
Şimdiye dek bu genç galaksilerden gelen ışığın çok zayıf olması nedeniyle bunların varlıklarını ispatlamakta sıkıntı çektiklerini belirten bilim adamları, "Bu galaksilerin daha küçük yığınların birleşmesiyle oluştuğunu düşünüyoruz. Önceden yığınların daha büyük galaksileri oluşturduğunu görmüştük, ama ilk kez bizim galaksimizdeki gibi bir şeylerin birleşmesine yetecek kadar küçük kümeleri gözlemledik" diye konuştu.
Astronomlar, milyarlarca yıl önce evreni son derece ince ve neredeyse sadece gaz çiminde olduğunu, sonra gazların birleşerek zayıf proto-galaksilerin oluşmaya başlamasını sağladığını düşünüyor. Birleşme ve çarpışmalarla bir araya gelen bu bileşenlerin daha sonra olgun galaksileri oluşturduğu sanılıyor.
Avrupa Güney Gözlemevinin Şili’deki teleskoplarıyla yapılan gözlemlerde tespit edilen genç galaksilerin çok uzakta olduğu ve evrenin sadece 2 milyar yaşına tarihlendiği belirtiliyor.