Hoptek (ya da "resmi" söylemle; Kolbastı) Trabzon il merkezinde, Faroz mahallesindeki Roman (Çingene) asıllılardan kaynaklanan bir dansın adıdır.
Iddia edildiğinin aksine, bu dansların Faroz'lu balıkçıların geleneksel kültürü ile köken olarak bir ilişkisi yoktur. Gerçekte, 1920'li yıllardan sonra, mübadeleye tabi tutulan Hristiyan Rum nüfusun boşalttığı Faroz mahallesine yoğun olarak yerleşen Balkan ve Kırım göçmeni Romanlar, Trabzon yerel halk kültürüne adapte olmuşlar ve genellikle asıllarını gizleme, unutma ve unutturma eğiliminde olmuşlardır. Ancak komşuları olan yaşlı insanlar, bu bilgiye sahiptirler.
Orjinali, Farozlu Romanlar tarafından darbuka ile 2/4 ritminde oynanılan hoptek, bir Ukrayna halk oyunu olan Hopak ile ilişkilidir.
Hoptek, yöreye uygun kürek çekme, yüzme, ağ atma, olta atma, ağ çekme, balık tutma gibi yerli insanların uğraşlarını simgeleyen hareketleri de içerir. Ama son yıllarda oyunun popülerlik kazanmasıyla daha da hareketli bir hal almıştır. Özellikle Avrupalı Türkler bu oyuna yeni hareketler ekleyerek geliştirmişlerdir. Oynaması zevkli, hareketleri komik ama zor, izlemesi keyif veren bir oyun olan Hoptek yakın zamanda daha çok tanınmaya başlanmıştır.
(bu konuyu ekledim çünkü çoğu arkadaşım oyunu duymuş ve bana sürekli soruyolardı ,bende sitede merak edenler vardır belki diye ekledim
)