Arjantin’in yoksul kuzey bölgelerinde tarımla geçinen halk, ekmeğini taştan çıkartmasıyla bilinir. Seller, kuraklıklar, toprak sahipleriyle yaşanan anlaşmazlıklar ve yolsuzluk olaylarıyla örülü zor bir hayat.
Fakat karşılaştıkları son tehdit, bunların hepsinden daha dişli. Çiftçiler, ineklerinin piranhalar tarafından yendiğini söylüyor.
Paraguay sınırı yakınlarında yer alan Formosa bölgesinde Pilcomayo Nehri boyunca uzanan topraklarda tarımcılıkla uğraşan halk, hükümetin getirdiği sulama projesinin doğal dengeyi alt üst ettiğinden şikayetçi.
Çiftçiler, sulama barajıyla akış yönü değiştirilen nehre müdahalenin bedelini değerli ineklerinin ödediğini söylüyor.
İnekler, serinlemek için nehre girdiklerinde piranhaların saldırısına uğruyor.
Keskin dişleriyle meşhur balıklar, suda doğrudan ineklerin en yumuşak dokusu olan memelere yöneliyor ve sütlerini sağılmaz hale getiriyor.
Formosa bölgesinin ırmaklarında piranhaların görülmesi yeni bir şey değil. Fakat bu tip saldırılara daha önce rastlanmıyordu.
Uzmanlar, Pilcomayo Nehri’nin değişen akıntısı nedeniyle bazı piranhaların yollarını kaybettiğini ve kendilerini kıstırılmış hissettiğini belirtiyor.
Bu durumda piranhalar içgüdüsel olarak büyük küçük demeden canlı varlıklara karşı yirmili gruplar halinde saldırganlaşıyorlar.
Yerel hükümet, sulama projesini sonuç itibariyle bir başarı olarak nitelendiriyor. Bir grup çiftçinin yaşadığı zorluğa karşın, binlerce kişinin hayatının olumlu yönde değişeceğini savunuyorlar.
Fakat nehir boyunca yaşayan Arjantinliler farklı düşünüyor. Çiftçiler 20 bini baş hayvanın üzerinde kayıp verdiklerini, 16 bininin de yaralandığını söylüyor.
Piranha krizine bir çözüm bulununcaya kadar, Formosa bölgesinde hayvancılık ve tarım sektörü rahatlayacağa benzemiyor.