Gönderen Konu: Körlük tarihe karışacak  (Okunma sayısı 1371 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ZuZu

  • Ziyaretçi
Körlük tarihe karışacak
« : Şubat 09, 2008, 02:33:09 ÖS »

Bilim adamları, körlüğün tedavisi için kök hücre tedavisi uygulamayı hastaların yeniden görmesini sağlayacaklar

07.06.2007 10:06
İngiliz bilim insanları, körlüğün tedavisi için kök hücre tedavisi uygulamayı ve 5 yıl içinde ilk hastaların yeniden görmesini sağlamayı planlıyorlar.

Londra Üniversite Koleji, Moorfields Göz Hastanesi ve Sheffield Üniversitesi tarafından ortaklaşa başlatılan ve Londra projesi adı verilen araştırma, hasar gören retina tabakasının, insan embriyonunun kök hücrelerinden elde edilen hücrelerle onarılmasını öngörüyor.

Bu yöntemin 45 dakikalık basit bir cerrahi teknikle bugünkü katarakt ameliyatları kadar doğal hale geleceğini savunan proje destekçileri, "yaşa bağlı maküler dejenerasyon" (sarı nokta) adı verilen ve sadece Avrupa'da 14 milyondan fazla yaşlıda körlüğe neden olan bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu ve hastaların yeniden görmesinin sağlanabileceğini düşünüyorlar.

Uzun dönemde yürütülecek bu proje, retinadaki pigment epitelyal hücrelerinin uğradığı hasar sonucu oluşan bu rahatsızlığın, 4x6 mm ölçülerindeki minik bir genç hücre tabakasının bir yama gibi cerrahi yöntemlerle göze enjekte edilerek, hasarlı hücrelerin kök hücrelerden elde edilen yenileriyle değiştirilmesiyle tedavisini öngörüyor.
Projeyi yürütenler, ABD'de kök hücre çalışmalarının engellenmesinden dolayı şaşkın durumdaki Amerikalı donörlerden gelecek 8 milyon dolar tutarındaki bağışın da bu tedavinin geliştirilmesinde önemli rolü olacağını belirtiyorlar.

Moorfields Göz Hastanesinin cerrahları daha önce, birkaç hastanın gözlerinden aldıkları hücreleri kullanarak yeniden görmelerini sağlamışlar, ancak bu işlem karışık ve az sayıda hücre alınabilmesinden ötürü sınırlı kalmıştı.

Moorfields'den Dr. Lyndon Da Cruz, kök hücrelerden elde edilecek yeni hücrelerin zerk edilmesiyle yapılacak bu yöntem sayesinde lokal anesteziyle operasyonun sadece 45 dakikaya düşmesini beklediklerini kaydetti.

İngiliz bilim insanlarının, farelerde denedikleri ve yüksek derecede başarı sağlayan bu yöntemin geliştirilmesiyle 10 yıl içinde, bugünkü rutin katarakt ameliyatları gibi yapılması bekleniyor.