Gönderen Konu: LASİK (MİYOP AMELİYATI)  (Okunma sayısı 2177 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
LASİK (MİYOP AMELİYATI)
« : Şubat 02, 2008, 05:15:49 ÖS »

LASİK NEDİR ?

Lasik terimi, "Laser in situ keratomileusis" kelimelerinden üretilmiştir. Anlamı : Laserle korneanın traşlanması = şekillendirilmesidir. Bu işlem halk arasında çoğunlukla "miyop ameliyatı" veya "Gözün laserle çizilmesi" olarak bilinmektedir. Bunun nedeni, bu uygulamanın başlangıçta sadece miyoplarda yapılmış olmasındandır.

LASİK TEKNİĞİ GÖZÜN NERESİNE UYGULANIR ? NE YAPILIR ?

Lasik gözün en önündeki saydam tabaka (=kornea) 'ya uygulanan bir tekniktir. Bu teknikte EXCİMER LASER isimli, 193 nm dalga boyundaki bir tür laserle gözün saydam tabakasına yeni bir şekil verilir. Bunun için önce mikrokeratom adı verilen özel bir bıçakla saydam tabakanın yüzeysel katlarından bir kapak kaldırılır. Sonra da saydam tabakanın derin katları laserle şekillendirildikten sonra kapak kapatılır ve işlem tamamlanmış olur.

HER İSTEYENE LASİK TEKNİĞİ UYGULANABİLİR Mİ ? KİMLERE LASİK UYGULANMAMALIDIR ?

Lasik yaptırmak isteyen kişiler öncelikle kapsamlı bir göz muayenesinden geçmek zorundadırlar. Çünkü her göz lasik için uygun olamayabilir. Bir gözü görmeyen kişilere, keratokonuslu gözlere, kataraktlı gözlere, göz tansiyonlu (glokom) gözlere, diabete (=şeker hastalığı) bağlı göz problemleri olanlara, gözyaşı azlığı (=kuru göz) olanlara, aktif göz iltihabı olan kişilere, korneası (saydam tabaka) belirli bir kalınlıkdan daha ince olan gözlere lasik uygulanmamalıdır.

LASİKDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN MUAYENELER NELERDİR ?

Lasik uygulanacak kişilere tam göz muayenesi yapılmalıdır. Gözün gerçek numarası (miyop, astigmat, hipermetrop) saptanmalı, gözde görme kusuru dışında organik bir bozukluk ve sinir tabakada (retina) bir zayıflık olup olmadığı tesbit edilmeli, gözyaşı miktarı, gözbebeği genişliği ve kornea (saydam tabaka) kalınlığı ölçülmelidir. Ayrıca kornea topografisi yapılmalıdır. Tüm bilgiler göz doktoru tarafından değerlendirilerek kişinin lasik için uygun bir aday olup olmadığı belirlenir. Gözde, laser uygulaması sonrasında problem çıkarabilecek bazı bulgular saptanırsa hasta bilgilendirilmeli, ve lasik uygulamasından vazgeçilmelidir.

LASİK KAÇ YAŞINDAN SONRA YAPILABİLİR ?

Genel olarak kabul edilen yaş sınırı 18'dir. 18 yaşın üzerindeki hastalara lasik uygulanabilir. Ancak burada tek ölçü yaş olmayıp gözün bozukluk derecesinin en az 1,5- 2 yıldan beri ilerlememiş olması gereklidir. Göz numarası sabitlenmemiş ve ilerlemekte olan gözlerde lasik yapılmaz. Sabitlenene kadar beklenir.

LASİK'DE HASTANIN BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKLİ MİDİR ?

Lasik uygulamasının en önemli bölümü hasta bilgilendirilmesidir. Hastanın beklentilerinin ne olduğunun iyi belirlemesi ve uygulamadan sonra karşılaşabileceği problemleri önceden bilip doğru karar vermesi hasta mutluluğu açısından çok önemlidir. Bu nedenle, hastanın tekniğin olumlu ve olumsuz yönlerini çok iyi bilmesi ve uygulamayı yapacak doktor tarafından iyi bilgilendirilmesi gerekmektedir.

LASİK TEKNİĞİNİN OLUMLU YÖNLERİ NELERDİR ?
 

Lasik tekniği ile gözdeki özellikle miyop olmak üzere astigmat ve hipermetrop derecesi de azalarak hasta gözlüksüz görme olanağına kavuşur. Göz numarası tam sıfırlanmasa bile, yüksek dereceli görme kusurlarında numara daha küçük düzeylere indiğinde hasta mutlu olur.

Birkaç dakika gibi kısa sürede tamamlanan bir girişim olup yatmayı gerektirmez.

İşlem esnasında ve sonrasında hasta bazı yanma, batmalar dışında önemli bir ağrı hisstemez.

İşlem sonrasında kullanılan bir iki damla dışında tedavi gerektirmez.

Lasik sonrası doktor kontrolleri 2-3'ü geçmez.

Hasta kısa sürede işine ve günlük yaşantısına başlar.

LASİK TEKNİĞİNİN OLUMSUZ YÖNLERİ NELERDİR ?
 

Hastaya göz numarasının tümüyle ortadan kalkıp sıfırlanacağı garantisi verilmemektedir. %15-20 oranında 1-2 diyoptrilik, daha yüksek orandada 0,50 diyoptrilik bozukluk kalabilmekte veya fazla düzelme de olabilmektedir.

Göz kamaşması, ışığa hassasiyet, ışık halkaları görme, gece ışıklarından rahatsız olma gibi şikayetlar ortaya çıkabilmektedir.

Lasik tekniğinde problem çıkma olasılığı çok az, fakat hiçbir zaman sıfır değildir.

LASİK UYGULAMASINDA NE GİBİ PROBLEMLER OLABİLİR ?

Lasik işlemi yapılırken ve cerrahi işlem sonrasında çeşitli problemlerle karşılaşılabilir. Bunlar aşağıda kısaca sıralanmaktadır:

1) Lasik uygulaması sırasında karşılaşılabilen problemler:

a) Mikrokeratom adı verilen aletle kornea kesilirken

Kornea değişik kalınlıkta kesilebilir.

Kornea delinebilir.

Teknik nedenlerle kesim işlemi yarım kalabilir.

Fleb adı verilen kaldırılan kornea kapağı tümüyle kesilebilir.

Kesilerek kaldırılan kornea kapağı tümüyle kesilip kaybedilebilir.

b) Laser uygulaması sırasında

Hatalı laser uygulaması yapılabilir.

Laser uygulaması teknik hatalara bağlı yetersiz olabilir.

Laser tam merkeze yapılamayabilir.

2) Cerrahi işlem sonrasında karşılaşılabilen problemler.

Kornea kapağı altında kalıntılar kalabilir.

Düzensiz astigmatizma oluşabilir.

Kornea kapağında kırışıklık olabilir.

Korneada erime olabilir.

Bozukluk tam düzelmeyebilir veya fazla düzelebilir. Örneğin miyop göz hipermetropa dönüşebilir.

Korneada bulanıklık oluşabilir.

Enfeksiyon olabilir (1/10.000 oranında)


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..