Gönderen Konu: Nevruz Birlik Ve Beraberliğe Davettir  (Okunma sayısı 1637 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OĞUZHAN

  • Süper Mod
  • *
  • İleti: 2183
  • Rep Gücü : 869
  • Cinsiyet: Bay
  • Ne Mutlu Türküm Diyene !
    • Profili Görüntüle
Nevruz Birlik Ve Beraberliğe Davettir
« : Ağustos 12, 2009, 06:19:40 ÖS »

Nevruz Birlik Ve Beraberliğe Davettir


NEVRUZ BİRLİK VE BERABERLİĞE DAVETTİR
M.Ö 3.yy’dan beri Türk topluluklarında, Yeni Kün, Yeni Gün, Çağan, Navrız, Ergenekon gibi isimlerle kutlana gelen Nevruz; birlik ve beraberliğin simgesi olmuştur. Nevruz’un İslamiyetten önce ortaya çıkması, özellikle Müslüman olmayan Türk toplulukları tarafından kutlanmaya başlamış olması, din ve mezhep ile ilgisinin olmadığını göstermektedir.

Nevruz geleneğinin, bahar geleneği ile ilgili olarak Anadolu’nun her tarafında, Elazığ’da, Diyarbakır’da, Kars’ta, İç Anadolu’da, Kıbrıs bölgesinde, Balkanlar’da kutlana geldiğini biliyoruz. Ayrıca Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla birlikte 1990 yılından itibaren bağımsızlığını kazanan Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’da büyük törenlerle milli bir bayram olarak kutlanan Nevruz, başta türkiye olmak üzere Kıbrıs, Balkanlar, Makedonya, Doğu Avrupa, İdil-Ural, Güney Sibirya, Doğu Türkistan gibi Türk yurtlarında da aynı şevkle, neşeyle, milli birliği ve beraberliği güçlendiren, kardeşliği simgeleyen bir bayram olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizi, Anadolu coğrafyasına yerleştiğimiz günden bugüne, bölüp parçalamak isteyen bir takım çevreler ise, Nevruz Bayramını Türk kültürü bünyesinden koparmak için ‘bölücülük’ kavramıyla bütünleştirmeye çalışmışlardır ki, onların bu yaklaşımlarının ‘bayram’ kavramıyla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.

Bu bağlamda Ortadoğu ve Ön Asya’daki halklarca kutlanan Nevruz Bayramı, herhangi bir sebeple bölücülüğe sebep yapılabilecek bir kavga günü asla değildir. Bir sevinç günü, var oluş günü, yaşama sevincini ifade etme günü, bir barış, dostluk, kardeşlik günüdür.

Kısacası Nevruz, milli birliğin ve beraberliğin vesilesidir. Yediden yetmişe çeşitli mezhep ve meşreplere sahip Türk insanı bu bayramı hep birlikte kutlamaktadır. Bu demektir ki kültürümüzde Nevruz, bizim için gerçek anlamda da milli birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biridir.