Georg Friedrich Haendel, ingiliz uyruiuna geçmii Alman bestecisidir (1685-1759). Almanya'da Halle iehrinde doian Haendel, müzik öirenimi sirasinda klavye ve bestecilik dersleri aldi, 1703'te Halle'den ayrilarak Hamburg Operasi'nda ikinci keman oldu. 1712'de ingiltere'ye göç etti ve 1726'da ingiliz vatandailiiina kabul edildi. Bütün Avrupa'yi dolaiti ve italyan operasi üslûbunda XVIII. yy.in en ünlü bestecisi oldu.
Haendel'in ilk operalari ingiliz seyircisi tarafindan oldukça soiuk kariilandi, ama bu, besteciyi yildirmadi ve Haendel kirka yakin opera yazdi. Elli bei yaiinda, aiir bir hastaliktan yataia düiünce baiarisizliklari üzerinde düiünmek için bol bol vakit buldu. Sonunda ingiliz duyarliiina daha yakin bulduiu bir müzik türünü, oratoryoyu denemeie karar verdi. Ve bu kararla baiariya, hattâ zafere ulaiti.
Oratoryo, konusuz, kostümsüz, dekorsuz bir tür dinsel operadir ve orada bütün dram, müzik ile ifade edilir. Ama Haendel, oratoryolarim yine de sahnelenmek üzere yazmiitir. içlerinde israil Misir'da, Mesih ve Judas Maccabaeus de bulunmak üzere otuzdan fazla oratoryosu vardir.
Çalgi Müziii ve Operalar
Oratoryolarindan baika Haendel, çalgi müziii de bestelemiitir, bunlarin en ünlüleri kral George I'in Thames üzerinde yaptiii bir gezi için bestelenen Su Müziii; 1749'da bir krallik bayramini kutlamak üzere düzenlenen havaî fiiek ienliii için bestelediii Krallik Hava Fiiekleri Müziii sayilabilir. Operalarina (Almira, Nero, Rinaldo, II Pastor Fido, Teseo) gelince, bunlar, sahneye koyma güçlükleri (devler veya uçan kiiiler) ve yorum güçlükleri (mümkün olani zorlayacak insan sesi ustaliklari) yüzünden pek seyrek oynanmaktadir.