Balık Gebelik Döneminde Deprasyonu önlüyor
Hamilelik dönemindeki kadınların somon, sardunya ve benzeri balıkları tüketmelerinin Depresyona karşı yararlı olabileceği bildirildi.
Ton balığı, somon ve sardunyanın omega 3 açısından çok zengin balık türleri olduğunu belirten uzmanların verdiği bilgilere göre, omega 3 kalp rahatsızlıkları ve depresyona karşı en iyi ilaçlardan birisi. Ancak yapılan araştırmalar fazla balık tüketmenin hamile kadınlar için yer yer zararlı da olabileceğini, bunun nedeninin ise balıkta yüksek miktarda bulunan civadan kaynaklandığını ortaya koyuyor. Buna rağmen haftada 3-4 öğünü balıkla değerlendirmenin hiç bir zararı yok. İngiltere'de 11 bin 721 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hamilelik döneminde düzenli olarak omega 3 yağı alan kadınlar, hamileliğin 3. döneminden, doğumun 8 ay sonrasına kadar daha az strese girmiş ve depresyon yaşamamışlar. Hatta balık tüketimi yüksek olanlarda depresyon miktarı daha da az seviyelere inmiş. Hamile kadınların düzenli beslenmeleri, kesinlikle Alkol ve sigara kullanmamaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, stresten uzak durmaları konusunda hamile kadınları uyardılar. Hamile kadınların yüzde 10'luk bir kesiminin mutlaka stresle karşılaştığını ifade eden uzmanlar, şu önerileri sıraladılar:
"Yeni annelerde bu oran yüzde 13-14 civarına yükselmektedir. Bu da bebeğe ve anneye olumsuz olarak yansımaktadır. Araştırmacılar bu durumdaki annelerin antidepresan kullanabileceklerini açıklamışlardır. Sonuç olarak bebeğin güvenliği ön plana çıkmaktadır. Ancak son yapılan araştırmalar omega 3 yağını göz önüne çıkarmıştır. Antidepresanlar yerine belli miktarlarda omega 3 yağı alımı, kesinlikle tüm antidepresanlardan daha yararlı olacaktır. Omega 3 yağı beyindeki uyarıcıların doğru çalışmasını sağladığından dolayı da faydalı olmaktadır".
Bebeğin tek besin kaynağının annesi olduğunu hatırlatan uzmanlar, bayanların korkulu Rüyası olan kilo alma ve fiziki yapıdaki değişikliklerin gebelik döneminde hızlanmasının anne adayını Sağlıksız beslenmeye ittiğini kaydettiler.