Gönderen Konu: Hamilelik Ve Oruç  (Okunma sayısı 1061 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı OLCAY

  • _ByKuS_
  • Admin
  • *
  • İleti: 8917
  • Rep Gücü : 674
  • Cinsiyet: Bay
  • O şimdi ****EVLİ****
    • Profili Görüntüle
    • boyacı
Hamilelik Ve Oruç
« : Haziran 19, 2008, 11:36:45 ÖÖ »

Doktoru herhangi bir sakınca görmediği taktirde anne adayının oruç tutmasında bir sakınca bulunmuyor. Ancak, bu dönemde yenilen gıdalar anne ve bebeğin ihtiyaçlarını mutlaka karşılamalı.

- Gebelik oruç tutmaya engel midir?
Doktorundan onay alan gebe bir kadının oruç tutmasında sakınca yoktur. Dengeli beslenme prensipleri oruç tutan anne adayları için de geçerlidir. Bu dönemde beslenme mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıklı bir gebe diyeti; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini içermelidir.

- Gebelikte yaşanan hangi şikayetler oruç tutmaya engeldir?
Hamilelik, enerji ve değişik besinlerin gereksiniminin arttığı bir dönemdir. Oruç bu gereksinimlerin yerine konulmasını engelliyorsa ertelenmelidir. Bazı anne adayları uzun süreli açlığa karşı dirençli değildir. Ayrıca, gebelikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ve mide yanması yakınmaları olabilir. Bu şikayetler uzun süren açlık dönemlerinde daha da artar. Bu gibi durumlarda anne sağlığı açısından oruç tutulması doğru değildir.

- Hamileler Ramazan''da da nefes egzersizleri yapabilir mi?
Sağlıklı bir gebenin herhangi bir problemi yoksa, egzersiz yapması önemlidir. Doktoru izin veriyorsa, anne adayı oruç tutarken hafif egzersizler yapabilir. Kendini halsiz hissettiği anda, buna son vermelidir.

- Ramazan''da hamileler için yasaklı gıdalar var mı?
Fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, kahveden mümkün olduğunca kaçmak gerekli. Taze hazırlanmış besinler, az yağlı yiyecekler tercih edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalı, taze sebze ve meyveler seçilmeli. Çok fazla meyve tüketmemeye özen gösterilmelidir. Tatlılar tadımlık miktarda yenmelidir.

- Hamileler hangi besinlerle oruç açabilir?
Taze meyve yada taze sıkılmış meyve suyu, süt, içine taze veya kurutulmuş meyve konmuş yağsız yoğurt, haşlanmış yumurta, ızgara tavuğu önerebilirim. Birkaç saat yemeğe ara verdikten sonra; bir parça ekmek, yumurta, peynir veya tavukla birlikte salata, soslu makarna, fırında patates veya ton balığı gibi yiyeceklerden biri tercih edilebilir. Az yağla pişirilmiş sebze yemekleri, ızgara tavuk, et yada balık da yenebilir. Ara öğünde meyve öneriyorum.

- Sahurda ne yiyebilirler?
Sahur için az yağ içeren besinler seçilmeli ve yemek yedikten hemen sonra asla yatılmamalı. Az yağlı pilav ve tavuk seçilebilir. Sebze çorbası, buğulama balık, makarna veya pilav yenebilir. Domates soslu makarna gün boyu tok kalmayı sağlar.

Yazar: Alman Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Aksoy