Erkekler kadınlara oranla daha güçlü ve kuvvetli oldukları halde kadınlar kadar sağlıkları yerinde değildir ve kadınlardan önce ölmektedirler. Kadınlarla erkeklerin sağlık durumları karşılaştırıldığında korkutucu bazı gerçekler gözler önüne serilmektedir:
Ortalama olarak, erkekler kadınlara oranla 6 yıl daha erken ölmektedir.
Bir yaşını doldurduktan sonra ölen erkek çocukların sayısı, kız çocuklara oranla %35 daha fazladır.
Erkeklerin yüzde ellisi şişmandır, bu oran kadınlarda üçte birdir.
Erkeklerde kalp hastalığı ve kanser oranı kadınlara oranla daha fazladır.
Deri kanserinden ölen erkeklerin sayısı kadınların sayısının iki katıdır.
65 yaşından küçük erkeklerde sigaranın neden olduğu ölümler %40 iken bu oran kadınlarda %20′dir.
Trafik kazaları, düşme ve boğulma olayları, iş kazaları veya kavga sonucu ölen ve yaralanan erkeklerin sayısı kadınlardan daha fazladır. Alkol istismarı nedeniyle ölen erkeklerin sayısı kadınlara oranla daha fazladır.
İntihar eden erkeklerin sayısı kadınlara oranla üç kat daha fazladır.
Bu üzücü farklılıkların nedeni nedir ?
Erkekler, genellikle, kadınlara oranla kendilerini daha sık tehlikeye atarlar ve daha tehlikeli işlerde çalışırlar. Örneğin, iş kazalarında ölenlerin %93′ü erkektir. Doğal olarak, insan iyi bir iş yapmış olmak için kendisini tehlikeye atabilir. Örneğin, itfaiyeciler olmasaydı halimizin ne olacağını bir düşünün. Ancak, erkekler çoğunlukla kendilerini gereksiz yere tehlikeye attıkları için hem kendilerine hem de başkalarına zarar verirler.
Bir başka neden ise erkeklerin sağlıklarının değerini kadınlar kadar bilememeleridir. Erkekler kadınlara oranla daha fazla sigara ve içki içerler ve sağlıklı bir yemek rejimine yanaşmazlar. Örneğin, kadınlara oranla, erkekler daha az meyve ve daha çok yağ yerler. Ayrıca, erkekler hastalandıklarında sağlıklarını ihmal ederek doktora gitmezler.
Erkeklerin sağlığını korumak için neler yapılmalıdır ?
Bu işe aileden başlamak yerinde olur. Geleneksel olarak kadınlar hem eşlerinin hem de erkek çocuklarının sağlığını korumak için çaba gösterirler ve onlara sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyip dururlar. Bu böyle geldiği gibi böyle de gideceğe benzer. Ancak erkeklerin de artık yalnızca kendilerini değil çocuklarını da düşünerek kendi sağlıklarıyla ilgilenmeye başlamalarının zamanı gelmiştir. Kendisine sağlıklı bir yaşam düzeni çizen, araba kullanırken, içki içerken ve spor yaparken güvenceyle hareket eden babalar hem çocuklarına iyi örnek olurlar hem de sağlıklı erkek çocukları yetiştirirler.
Bazı erkeklere göre sağlığa özen göstermek “erkekçe” sayılmaz. Gerçekler, sağlığa uygun gıdalar yiyen, düzenli olarak egzersiz yapan ve hastalandığında hemen tedavi altına giren erkeklerin daha güçlü ve aktif kalacaklarını göstermektedir