Gönderen Konu: Diş fırçalarken müzik dinleyin  (Okunma sayısı 1935 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Diş fırçalarken müzik dinleyin
« : Ocak 25, 2009, 12:49:40 ÖS »

Diş fırçalarken müzik dinleyin 
ERZURUM (İHA) - Diş fırçalarken müzik dinlemek, diş fırçalama süresini uzatırken, zamanın boşa harcandığı düşüncesinin de önüne geçiyor.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı, Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol Çanakçı, "Diş fırçalarken şarkı dinlemek, sıkılmayı ve dolayısı ile bu süreyi kısaltmayı gideriyor. Bu yöntem diş fırçalarken geçen sürede, kişilerin sıkılmasını veya zamanını boşa harcandığı yönündeki düşüncelerini giderir" dedi.

Dişlerin her gün düzenli bir şekilde fırçalanması gerektiğini söyleyen Çanakçı, "Diş aralarına giren bakteriler, 24 ila 48 saat içerisinde tamamen temizlenerek dışarı atılmalıdır. Birkaç dakikada yapılan temizlik bu bakterileri dışarı atmada yetersiz kalıyor. Dişler her gün fırçalanmasına rağmen çürüme ve dişeti hastalıkları oluşuyor" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Çanakçı, ağız ve diş sağlığı için gerekli diş fırçalamanın, toplumun büyük çoğunluğu tarafından, bilinçsizce yapıldığını söyledi.

Ulusal ve uluslararası araştırmalarda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde diş temizliğinin yüzde 90 oranında yapıldığının ortaya çıktığını kaydeden Çanakçı, şunları belirtti:

"Kişilerin el kabiliyetleri veya fırçalama şekillerinin bilinmemesi nedeniyle fırça ile yapılan temizlik eksik yapılıyor. Her evde diş fırçası olmasına rağmen dişeti hastalığı yüzde 70 oranına kadar çıkmakta. Bu durum da ağız ve diş temizliğinin gerektiği gibi yapılmadığını göstermektedir."

Diş fırçasına diş macunu sürülerek başlanılan diş fırçalamanın olumsuz etkilerine değinen Çanakçı, diş macununun bazı kişilerde mide bulantısı veya tiksinti şeklinde yan etki yapabileceğini açıkladı. Macunların ağızda hoş kokular da oluşturduğunu anlatan Çanakçı, şunları kaydetti:

"Dişler macun kullanılarak fırçalandığında ağızda hoş koku oluşturması dişlerin yeterince temizlendiği kanısı uyandırmaktadır. Bazı kişilerde meydana gelebilecek mide bulantısı ve tiksinti gibi yan etkiler de diş fırçalama süresini en aza indirmektedir. Bunu önlemek için dişler, önce kuru fırçayla daha sonra macun sürülerek temizlenmeli."

Toplumda mekanik temizlik yapılmadığı için macun kullanılarak yapılan fırçalamanın gerektiğinden çok kısa sürdüğünü belirten Varol Çanakçı, şunları ifade etti:
"Dişler, en az bir şarkı süresince fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken sevdiğiniz şarkıyı dinleyin. Bu yöntem diş fırçalarken geçen sürede, kişilerin sıkılmasını veya zamanın boşa harcandığı yönündeki düşüncelerini giderir. Diş aralarına giren bakteriler 24 ile 48 saat içerisinde tamamen temizlenerek dışarı atılmalıdır. Birkaç dakikada yapılan temizlik bu bakterileri dışarı atmada yetersiz oluyor. Dişler her gün fırçalanmasına rağmen çürüme ve dişeti hastalıkları oluşuyor. Bu da fırçalamanın ağzın her
bölgesine ulaşılmadan bitirilmesinin bir sonucudur."

Ağız ve diş temizliğinin hekimin tavsiyesi doğrultusunda yapılması gerektiğini vurgulayan Çanakçı, herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin bile en az 4 ila 6 ayda bir diş hekimine danışması gerektiğini söyledi. Diş ve çene yapısına uygun olmayan diş fırçası kullanımının, diş ve diş etlerine zarar verdiğini bildiren Çanakçı, diş ve ağız sağlığında, kullanılan diş fırçasının büyük önemi bulunduğunu belirterek, ağız ve çene yapısına uygun diş fırçasını öğrenmek için diş hekimine danışılması gerektiğini kaydetti.

Diş fırçasının diş hekiminin tavsiyesine göre alınması gerektiğini vurgulayan Çanakçı, "Diş ve ağız sağlığımız için ilk planda önemli olan kullanacağımız fırçadır. Ağız büyüklüğü, çene yapısı, diş eti durumlarına göre diş fırçası kullanmalıyız. Bilgisizce alıp kullanılan fırçalar, diş ve diş etlerine zarar vermektedir. Ağız ve diş sağlığımız için kullanabileceğimiz diş fırçasını mutlaka diş hekimine danışarak, öğrenmeliyiz" ifadelerini kullandı.

DİŞ MACUNU REKLAMLARI ABARTILI

Diş ve ağız sağlığı için diş macunun yardımcı bir malzeme olduğunu ifade eden Çanakçı, diş macunu reklamlarının abartılı olduğunu belirtti. Televizyonlarda yayınlanan diş macunu reklamlarında, dişlerin kökünü bile koruduğu şeklinde abartılı ifadelerin kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Varol Çanakçı, şunları aktardı:

"Ağız ve diş sağlığı için fırçalamanın önemi büyük. Fakat, fırçalamada kullanılan macun ise sadece yardımcı bir malzemedir. Diş macunu reklamlarında abartılı tanıtımlar halkımızı yanıltıyor ve diş sağlığında macunu öne çıkarıyor. Diş ve ağız sağlığı için önemli olan ağız, çene ve diş etine uygun fırçanın kullanımıdır."


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..