Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi Gerekenler
Diş Çekiminden - Cerrahi Operasyonlardan önce ve sonra nelere dikkat etmeliyiz ?
Diş çekimi koruyucu tedavi yöntemlerine cevap vermeyen ve son çare olarak ağızdan uzaklaştırılmasına karar verilen dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eğer dişeti cerrahisi veya mecburen herhangi bir dişimizi çektirmek zorunda kalırsak!
1.) Öncelikle, eğer bir genel hastalığınız varsa hekimimiz sormasa dahi rahatsızlığınızı, ilaç kullanıyorsanız kullandığınız ilaçları bildirmeniz gerekir. Hekiminiz size cerrahi öncesi kullanmanız gereken diğer ilaçlar varsa söyleyecektir, bunları düzenli kullanmalısınız.
2.) Cerrahi işlemden önce ağzımızı antiseptik (mikrop öldürücü )bir gargara ile çalkalamanız eğer gargaranız yok ise dişlerinizi iyice fırçalamanız,çekim sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları oldukça aza indirecektir.
3.) Anesteziniz (dişiniz uyuşturulduktan) yapıldıktan sonra çekimden önce ağzınızı son bir kez çalkalayın ve çekimden sonra ağzınızı en az yarım Saat süre ile çalkalamayınız. Ağzınızı çalkalarsanız çekimden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısını oluşumunu engeller ve çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine sebep olursunuz.
4.) Diş çekimini takiben diş hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakikakadar sıkıca ısırın ve daha sonra atınız. Kesinlikle ikinci bir tamponu kanama olur düşüncesi ile yerleştirmeyiniz.Yerleştireceğiniz tampon hiçbir zaman klinik şartlarındaki kadar temiz olmayacaktır.
5.) Diş çekimi veya cerrahi operasyon sonrasında sızıntı şeklinde kanamanız olacaktır. Bu kanama 6 saat 24 saat arasında bir süre devam edebilir. Kanın, tükürüğü boyama özelliği çok fazladır. Bu sebepten ötürü kanamanızın çok olduğunu düşünüp paniğe kapılabilirsiniz. Sakin olun, eğer çok korkuyorsanız diş hekiminize müracaat edin.
6.) Operasyon sonrasında ağrınız olabilir. Aspirin haricinde herhangi bir ağrı kesici alabilirsiniz. Özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek değerine ulaşır. Bu normal bir durumdur, meraklanmayın.
7.) Diş çekimi sonrasında meydana gelen boşluğa dilinizi yada herhangi bir Aleti sokup kurcalamayınız dişler çene kemiğinize bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen parça kaldığını düşünebilirsiniz. O bölge ile hiç ilgilenmeyin birkaç Gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetiniz ile örtülecektir.
8.) Eğer mümkünse 24 saat süre ile sigara içmeyiniz,alkollü içkilerden kaçınınız.
9.) Cerrahi operasyondan sonra mümkünse başınızın Altına yüksekçe bir yastık koyup operasyon yaptırdığız gün yatıp dinleniniz.
10.) Operasyonu veya diş çekimini takiben uyuşukluğunuz geçene kadar bir şey yemeyiniz. Farkında olmadan uyuşuk bölgeleri ısırıp yaralayabilirsiniz.
11.) Operasyon sonrası dikiş atıldıysa dudaklarınızı çekiştirerek o bölgeye bakmaya çalışmayın, çözülmelerine neden olabilirsiniz.
12.) Cerrahi işlemi takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edebilirsiniz.
13.) Cerrahi işlemi veya diş çekimini takiben yüzünüzde şişme ve ağrı olabilir. Şişmeyi mümkün olduğunca engelleyebilmek için o bölgenin üzerindeki yanak bölgesinin üzerine bir poşetin içine koyacağınız buzu mümkün olduğunca tutunuz. İki Dakikada bir buz torbasını kaldırıp otuz saniye kadar bekleyin ve tekrar buz torbasını üzerine koyunuz. Ağrı ve şiş çok fazla olursa 24 Saati geçen kanama, ağızda kötü bir tat ve koku hissi olursa derhal diş hekiminizi arayınız.