Gönderen Konu: Osilaskop Nedir ve Nasıl Çalışır  (Okunma sayısı 2318 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı merve35

  • _Nöbetçi Mod_7/24
  • Süper Mod
  • *
  • İleti: 3552
  • Rep Gücü : 498
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Osilaskop Nedir ve Nasıl Çalışır
« : Aralık 26, 2008, 11:55:33 ÖÖ »

Osilaskop Nedir : Elektriksel işaretlerin ölçülüp degerlendirilmesinde kullanılan aletler içinde en geniş ölçüm olanaklarına sahip olan osilaskop cihazıdır.İşaretin dalga şeklinin, frekansının ve genliğinin aynı anda belirlenebilmesini sağlar.
Osilaskop Nasıl Çalışır : Hareket halindeki elektronların yörüngelerinin bir elektrik alan içerisinden geçerken sapmaları temel prensibine dayanir. Katod isin tupundeki saptirma plakalari adi verilen duzlemsel levhalara uygun potansiyellerde gerilimler uygulanarak olusturulan elektrik alanlar, plakalar arasindan geçen elektronlari  saptirarak fosfor ekrana çarptigi noktanin yerini degistirir. Bu noktanin konumu saptirma plakalarina uygulanan gerilimin ani degeri ve dalga sekline bağlı olarak değişecek ve ekranda ışıklı bir çizgi olusacaktır.
Osiloskop çalıştırıldıktan sonra bir kac dakika ısınması beklenir. Bu esnada timebase komutatorunun ortalarda bir konumda  olmasi iyi olur.Surenin sonunda ekranda ışıklı çizgi meydan gelmedi ise parlaklik potansiyometresi yeterince acik degildir. Saat yönüne tam turunun 3/4 u kadar cevrilmesi gerekmektedir. Çizgi belirdikten sonra parlaklık yine bu dugme yardimi ile istenilen sekilde ayarlayabiliriz.

Bu aşamaları tamamladıktan sonra eğer çizgi hala belirmedi ise Xpos ve Ypos dugmeleri ile oynanarak cizgi ekran uzerine dusurulmeye calisilir. Hala sonuç olumsuz ise AT/NORM TRIGGER anahtari AT konumuna getirilir ve yukarıdaki islemler tekrarlanir.

Işıklı çizginin parlaklıgı ayarlandıktan sonra gerekiyorsa netligi de FOCUS dugmesi ile ayarlanmalıdır. Işıklı  çizgi ekranda belirdikten sonra Y INPUT girisine  bir prob monte edilir. Büyün problarda BNC tipi konnektorler (fişler) kullanılmaktadır.

Bu fisler yerlerine tam olarak oturtulduktan sonra dis taraflarindaki hareketli kısım saat yönünde bir miktar çevrilerek sabitlenir. Problar X1, X10 ve X100 olmak üzere birkac çesittir. Bir prob uzerindeki bir anahtar yardımı ile hem X1 hemde X10 özelligi gösterebilir. X1 tipi problarda ölçülen isaret oldugu gibi osiloskoba uygulanir. X10 ve X100 tipleri ise sirasiyla isareti 10ve 100 kez zayiflatip osiloskoba gonderir. X10 veya X100 tipi bir probkullanilmadan once asagidaki sekilde kompanze edilmelidir.

Prob, osiloskop uzerindeki kare dalga uretecine baglanir ve uzerindeki ayar vidasi, ekrandakoseleri duzgun bir kare dalga gorulene kadar cevrilir. Bu islemden sonra hatasiz bir olcum yapmak mumkundur. X1 tipi problarin bu isleme ihtiyaci yoktur



Kahrolacaksın!
Ve bir gün gelip, beni anlayacaksın.
Oysa; vakit çoktan geçmiş olacak
Ama sen yine de sözlerime aldırma.
...Gözlerin zamansız ıslanmasın.
Çünkü, artık çocuk değilsin
Güneşin nereden doğduğunu bilirsin
Başka bir İstanbul olmadığını bilirsin
Ve seni nasıl sevdiğimi bilirsin
Ama gitmek istiyorsan, yine de sen bilirsin