Gönderen Konu: Uzmanlar sünnet konusunda anne-babaları uyarıyor  (Okunma sayısı 2035 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Uzmanlar sünnet konusunda anne-babaları uyarıyor
« : Şubat 27, 2008, 01:05:51 ÖÖ »

Uzmanlar sünnet konusunda anne-babaları uyarıyor


 
 
2 ile 7 yaş arasında sünnet yaptırmayın!

Tıbbi gereklilikleri bir yana bırakılırsa tamamen dini, kültürel ve geleneksel sebeplerle dünya üzerinde her yıl 13 milyondan fazla erkek sünnet ediliyor. Peki, sünnet yaptırırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Cerrahi bir işlem olan sünnet birçok zaman sorunsuz sonuçlansa da uygun olmayan şartlarda ve ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan sünnetler kalıcı sakatlıklara, estetik problemlere ve ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.

Erkeklerde penis (kamış) başını örten ve koruyan üst derinin (prepus) bir kısmının veya tamamının kesilip atılması olarak açıklanan sünnet, İdrar yolu enfeksiyonu ve penis kanseri olasılığının azalmasının yanı sıra cinsel hastalık olasılığının azalmasına da yardımcı oluyor. Uzmanlar sünnetin 2 yaşından önce ya da 7 yaşından sonra yapılması önerirken, 2–7 yaş arasında yapılan sünnetlerin erkek çocuklarda ciddi psikolojik sorunlara yol açabildiğini söylüyor. Jinemed Sağlık Merkezleri’nden Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Serdar Aksoy, 2–7 yaş arasındaki çocukların cinsel organına yönelik bir uygulamanın, iğdiş edilme korkusuyla önemli psikolojik zararlara yol açma tehlikesi taşıdığını belirtiyor. Bu noktada yeni doğan sünnetinin gündeme geldiğini sözlerine ekleyen Dr. Serdar Aksoy, özellikle sosyal yapısı gelişmiş, kültürel düzeyi yüksek ailelerde yeni doğan sünnetinin yaygınlaşmaya başladığını dile getirerek; “Gün geçtikçe daha fazla tercih edilen yeni doğan sünnetinde, idrar yolu enfeksiyonu görülme sıklığı azalıyor, sünnet sonrası bakım çok kolay oluyor, sünnet sonrası kanama riski daha az, iyileşme daha çabuk gerçekleşiyor. Ancak yeni doğan sünnetinde ve normal sünnette de operasyonun uygun ortam ve ehliyeti olan kişilerce yapılması önemli. Ehliyetsiz kişilerce uygun olmayan şartlarda yapılan sünnet kalıcı sakatlıklara, estetik problemlere ve ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor” dedi.

BEBEKLERİN ACI HİSSETMEDİĞİ İNANIŞI YANLIŞ
Yeni doğan sünneti ise; doğumundan 24–48 saat sonra bebeğin sünnet olmasına engel olacak tıbbi bir neden yoksa ameliyathanede özel ısıtılmış ameliyat masasında yapılıyor. Sünnetin klasik cerrahi yöntemle yapılabileceği gibi çan, Gomco klempi gibi çeşitli aletler yardımıyla da dikişsiz olarak yapılabileceğini söyleyen Aksoy; “Yeni doğan sünnetinde de lokal anestezi tercih ediliyor, bunun nedeni ise bebeklerin acı hissetmediğine dair inanışın doğru olmaması. Tıbbi literatürde, bebeklerin en az herkes kadar ve belki de daha fazla acıya hassas olduğu ispatlanmıştır” şeklinde konuşarak yeni doğan sünnetinin de mutlaka anestezi yardımıyla yapılması gerektiğini belirtti.

HPV RİSKİNİ AZALTIYOR
Sünnetin son zamanlarda sıkça gündeme gelen ve cinsel yolla bulaşan rahim ağzı kanseri riskini de azalttığının altını çizen Serdar Aksoy “Sünnet olmuş erkeklerle ilişkiye giren kadınlarda ki rahim ağzı kanseri riski düşüyor. Ayrıca sünnetin HIV virüsünün bulaşma sıklığını azalttığı da yapılan araştırmalarda ispatlanmış.” diye konuştu.

 


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..