Göz muayenesine 3 yaşında başlanmalı
Herhangi bir sağlık problemi olmasa da, çocuklarda ilk göz muayenesinin 3 yaşında yapılması gerektiği bildirildi.
Çocuklarda en çok rastlanan görme bozukluklarının hipermetrop, miyop ve astigmat olduğu belirtilerek, bu rahatsızlıkların giderilmesinde, erken tanının çok önemli olduğu vurgulandı.
Kalıtımsal ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkan hipermetrop rahatsızlığının çocuklarda “göz tembelliği”ne neden olabildiğine işaret eden Uludağ Üniversitesi (U.Ü) Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen, hipermetropinin erken yaşlarda oluşması nedeniyle çocukların iki gözü arasında çok farklı düzeyde kırılma kusuru oluştuğunu kaydetti. Prof. Dr. Özmen, “Hipermetrop vakalarında, görme bozukluğunun daha yüksek olduğu tarafta görüntünün daha bulanık olması nedeniyle göz tembelliği oluşuyor. Göz tembelliğinin tedavisi ancak erken dönemde yapıldığında başarılı olunabiliyor” diye konuştu.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Prof. Dr. Özmen, erken tanı ve tedavi edilmeyen göz tembelliğinin geri dönüşü olmayan görme kaybına yol açabildiğini vurgulayarak, her iki gözde eşit, ama çok yüksek olan ve erken saptandığı halde düzeltilmeyen hipermetropik göz kusurlarının da göz tembelliği ve şaşılığa neden olabildiğini kaydetti. Çocuklarda görülen diğer bir görme bozukluğunun miyop olduğunu anlatan Prof. Dr. Özmen, miyopun kalıtımsal olduğunu ve genellikle daha ileri çocukluk yaşlarında ortaya çıktığını vurguladı. Hastalığın çocuğun ergenliğe geçiş döneminde de ilerleme gösterebildiğini dile getiren Prof. Dr. Özmen, “Görme bozukluklarında erken tanı çok önemlidir. Bazı göz bozuklukları belirti verebilir, ama bazıları hiçbir belirti vermeden uzun yıllar gizli kalabilir. Bu nedenle gözlerinin sağlıklı olduğunu düşündüğümüz çocuklarda ilk göz muayenesi 3 yaşında yapılmalıdır” dedi.
GÖZ MUAYENESİ İKİ YILDA BİR TEKRARLANMALI
Prof. Dr. Özmen gözdeki hipermetrop ve miyop sorunlarının bulanık görmeye, okuma güçlükleri ve isteksizliklerine, baş ağrılarına ve gözde kaymaya neden olabildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Çocuğun televizyonu çok yakından izlemesi veya okuduğu kitaba çok yaklaşması, ışığa duyarlı olması, gözlerinin aşırı sulanması gibi durumlarda kırılma kusurları akla gelmelidir. Eğer bir çocukta herhangi bir görme problemi yoksa göz muayenesi iki yılda bir tekrarlanmalıdır. Problem olması durumunda ise daha sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Muayene sırasında çocuğun işbirliği çok önemlidir ve bu nedenle çocuk muayenede uykulu, yorgun veya aç olmamalıdır.”