Gönderen Konu: Çocuk altını ıslatıyorsa şekerini ölçtürün  (Okunma sayısı 1107 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Çocuk altını ıslatıyorsa şekerini ölçtürün
« : Şubat 27, 2008, 12:19:18 ÖÖ »

Çocuk altını ıslatıyorsa şekerini ölçtürün


 
Şeker hastalığı her çocukta farklı belirtiler gösterebilir. Hastalık ne kadar erken farkedilirse o kadar iyidir. Çünkü ihmal edilirse sonuçları da bir o kadar ciddi olacaktır. Gece idrara çıkma ve özellikle tuvalet terbiyesini almış bir çocuğun tekrar gece altını ıslatmaya başlaması, kilo kaybı, büyüme geriliği ve cilt enfeksiyonları çocuktaki şeker belirtileri arasındadır.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör, çocukluktaki şeker hastalığı ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Diyabet hangi yaşlarda görülür?

Diyabet, genel olarak her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Tip 1 yani insuline bağımlı diyabet, çocukluk çağında en çok görülen şeker hastalığı tipidir. Çocuklukta en sık görüldüğü yaşlar 5–7 yaş arası ve ergenlik dönemidir. Ancak erişkinlerde de görülebilir.

Tip 2 diyabet, 1980'lerin başına dek sadece erişkinlerde görülen bir hastalık olarak bilinirdi. Ancak 1980'lerden itibaren, özellikle ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde çocukluk çağında şişmanlık sorununun çığ gibi büyümesine bağlı olarak çocuklarda da artış göstermiş ve göstermektedir.

Günümüzde dünyanın pek çok ülkesinden çocukluk çağı Tip 2 diyabetinde artışa ilişkin bilimsel makaleler yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir. En sık ergenlik çağında özellikle 13-15 yaş grubundaki çocuklarda görülür. Şişmanlık, ailede tip 2 diyabet hikayesi veya annede gebelik sırasında diyabet görülmüş olması, 'sedanter' dediğimiz az egzersiz yapılan ya da hiç yapılmayan bir yaşam tarzı, belli etnik gruplar, polikistik over sendromu gibi durumlar ek risk faktörleridir.

Şeker hastalığı olan bir çocukta hangi şikayetler/belirtiler olabilir?

Şeker hastalığı bir çocukta çok çeşitli belirtiler verebilir. Durum ne kadar erken fark edilir ve çocuk doktora ne kadar erken götürülürse hastalık o kadar hafif; durum ne kadar geç fark edilir ya da ihmal edilirse bir o kadar ciddi geçer. Belli başlı belirtiler arasında şunlar sayılabilir: Yorgunluk, çok susama, çok idrara çıkma, gece idrara çıkma ve özellikle tuvalet terbiyesini almış bir çocuğun tekrar gece altını ıslatmaya başlaması, kilo kaybı, bazen genel olarak büyüme geriliği, cilt enfeksiyonları ve kız çocuklarda genital bölgede pişiği andıran mantar enfeksiyonları.

İleri durumlarda 'dehidratasyon' yani vücuttan su kaybı, genel durumda bozulma, uyuklama ve hatta bilinç bulanıklığı, sık nefes alıp verme, karın ağrısı, kusma gibi belirtiler olabilir. Bunlar halk arasında 'şeker koması' olarak adlandırılan 'diyabetik ketoasidoz'a gidişin işareti olabilir ki, bu hayatı tehdit eden ciddi bir klinik tablodur. Tip 2 diyabetle karşımıza gelen çocuklarda da yukarıdaki belirtilerin yanısıra aşırı kiloluluk veya obezite olması, cilt katlantı yerlerinde (boyun, koltuk altları gibi) kadifeyi andırır şekilde koyulaşma ve kalınlaşma görülmesi söz konusu olabilir.

 


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..