Annenin ergenlik yaşının çocuk üzerinde etkileri
Uzmanların 6 bin çocukla yaptığı araştırmada, erken ergenliğe giren kadınların çocuklarının, bebekken hızlı büyüme ve çocukluklarında kilolu olma olasılığının daha fazla olduğu ortaya kondu.
Hızlı büyümeyle yetişkinlikteki obezite arasında da bağlantı kurulan çalışmada, bu bulguların, çocuklarda kilo sorununun erken belirlenmesine yardımcı olabileceği belirtildi. Kızların ilk regl olma yaşının büyük oranda kalıtımsal olduğu önceden bilinirken, araştırmada, erken ergenliğe giren kadınların, hayatlarının daha sonraki dönemlerinde aşırı kilolu olma riskinin de daha fazla olduğu ifade edildi.
Konuyla ilgili son çalışmada, 11 yaşından önce ergenliğe girmiş olan anneler, ilk kez 15 yaşından sonra regl olanlardan 5 kat daha fazla obez olma riski taşıyor.
Araştırmaya göre, anneleri erken ergenliğe girmiş olan çocuklar, 9 yaşına kadar daha uzun ve kilolu oluyorlar ve kızların 11 yaşında önce regl olma olasılığı daha fazla. Anneleri 11 yaşından önce ergenliğe girenlerin obez olma riski de anneleri 15 yaşından sonra regl olmaya başlayanlardan üç kat daha fazla bulunuyor.
Araştırmacılar, ayrıca 900 çocuğun, doğumundan 9 yaşına kadarki büyüme ölçümlerini incelediler ve annelerinin ilk regl olma yaşıyla çocukların iki yaşına kadarki hızlı boy ve kilo artışı arasında bağlantı ortaya koydular.
Çalışmada, büyüme hızları daha fazla olan çocukların daha erken ergenliğe girdiği ve büyümelerinin daha kısa sürede durduğu, böylece de erişkinliklerinde uzun olmayabildikleri belirtildi.