Gönderen Konu: Yaz aylarında sivilceler neden artar?  (Okunma sayısı 2482 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Yaz aylarında sivilceler neden artar?
« : Mayıs 07, 2009, 12:02:45 ÖS »

Yaz aylarında sivilceler neden artar?
Bilindiği gibi yaz aylarında daha fazla terleriz. Kişilerin yüzde 15'inde sivilce artmasının nedeni de terlemedir. Bunun dışında güneş ışınları genelde sivilceleri iyileştirse de zaman zaman yağ bezlerinin ürettiği yağ miktarını çoğaltarak sivilce artışına neden olabilir. Bu tür sivilceler, 'tropikal akne' olarak adlandırılır.



Genetik, ırksal, hormonal, psikolojik faktörlerin yanı sıra kullanılan birtakım ilaçlar ve kozmetik ürünlerinin de sivilceye neden olduğu biliniyor. Bu noktada tavsiyeleriniz neler olacak?
Özellikle ağızdan alınan veya sürülen kortizon veya hormon içeren ilaçların kullanımıyla akne oluşabilir. Dolayısıyla sivilceye eğilimli ciltlerde, bu ilaçlar kullanılırken dikkat edilmelidir. Kozmetik ürünlere gelince; içeriğinde özellikle lanolin, vazelin, bazı bitkisel yağlar, 'butil stearat', 'loril alkol', 'oleik asit' gibi maddeler bulunan kozmetikler bazı kişilerde akneye sebep olabilir. Bunun dışında değinmek istediğim bir başka nokta da şu ki; meslek gereği yağlı maden ve maden kömürü katranı içeren maddelerle temas eden kişilerde, özellikle uyluk ve ön kollarda meydana gelen 'meslek aknesi' dediğimiz akneler ortaya çıkar. Bunu engellemek için mümkün olduğu kadar bu maddelerle çıplak temastan kaçınılması gerekmektedir. En fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de; içerdikleri maddelerin ciltte yağ dengesini bozarak tahriş ve sivilcelere neden olabilecek ucuz ve kalitesiz kozmetik ürünlerini asla tercih etmemek gerektiğidir.

Güneşin sivilceye iyi geldiğine dair yaygın bir kanı vardır. Bu doğru mu?
Evet, doğrudur. Güneşin yaydığı UVB ışınlarının iltihabı önleyici etkisi vardır. Tatil dönemlerinde, sivilcelerin azalmasına etken budur. Ancak tabii ki bir yandan da tatil stresten uzaklaşmak demektir. Bu sayede de sivilcelerde bir azalma sağlanır. Bunların yanında bronzlaşmanın akneyi maskelemesi, güneşin sivilcelere iyi geldiği kanısını oluşturmuştur. Fakat bu durum her cilt için geçerli değildir. Örneğin, açık tenlilerde güneş akneyi artırır. Çünkü komedon (ciltteki siyah ve beyaz noktalar) çoğalmasına neden olabilir.

Güneş ışınları ciltte; özellikle sivilceli ciltlerde ne gibi hasarlara yol açar? Bu sorunların oluşmasını engellemek için nasıl önlemler almak gerekir?
Sivilceli ciltler, kesinlikle güneşin zararlı etkilerinden korunmalıdır. Bunun için saat 10-16 arası güneş altına çıkmaktan kaçınmak, bu saatlerin dışında ise 'gün örtüsü' adını verdiğimiz değişik koruma faktörlerini içeren ama yağ içermeyen krem, losyon gibi ürünleri cilt tipine uygun olarak kullanmak gereklidir. Ayrıca şapka kullanmak da önemli bir koruma faktörüdür.

Güneş alerjisinin nedenleri nedir? Nasıl korunabiliriz?
En çok 20'li yaşlarda başlar. Güneşe maruz kalan deri bölgesinde yarım ile 3 dakika içinde kızarmalar, kaşıntı ve kabarmalarla kendini gösterir. Ani alerjilerin başında ise güneş yanıkları gelir. Bu yanıkların oluşmasına güneşin yaydığı UVA ışınları sebep olur. Işınların en yoğun olduğu sabah 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasını kapsayan zaman diliminde, güneş altında bulunmamak, ani yanıkları önler. Güneş yanıklarında, tedavi olarak; reaksiyon şiddetine göre ağrıyı ve ateşi kesen ilaçlar alınması veya yalnızca ıslak kompres uygulanması ve hemen ardından krem ve losyonların kullanılması gerekir. Bunun yanında kalıcı alerjilere örnek olarak; yüze yerleşen küçük kahverengi lekeler olarak ortaya çıkan çiller, ışığa bağlı yaşlanma ve benlerin artması sıralanabilir.

Güneş koruyucular, cildimizi güneşten korumak için yeterli midir? Güneş koruyucuların etkili olması için nasıl kullanmak gerekir?
Güneşten koruyucu ürünlerin yanı sıra şapka ve koruyucu giysiler muhakkak kullanılmalıdır. Kullandığımız ürünün etkili olması için koruyucunun mutlaka SPF 30 faktör ve üzerinde olması gerekir. Ayrıca mutlaka güneşe çıkmadan 30 dakika önce santimetrekareye 2 ml olacak şekilde tüm yüze ve bütün vücuda sürülmelidir. Yapılacak aktiviteye, suya girme ve terleme durumuna göre ürün seçilmelidir. SPF'si yüksek olan ürünlerin, yanığı önlemede diğerlerinden çok farkı olmasa da derin hasarı önlemede daha etkili oldukları ispatlanmıştır.

Yaz aylarında cilt bakımı nasıl yapılmalı?

Yaz aylarında vücutta su kaybına bağlı olarak, özellikle kol ve bacaklarda cilt kuruyor. Bu yüzden koruyucuların yanı sıra nemlendiriciler de kullanılmalı. Aşırı kuruyan, alerjik olan ciltlerde nemlendiricileri 2-3 saatte bir yenilemek gerekiyor. Yüze sürülen C vitamini içerikli nemlendiricilerin; güneşin yarattığı hasarları engelleyici rolleri var. Nemlendirici, cilt kurutulduktan sonra sürülmeli. Islak cilde nemlendirici sürmek, mantara neden olabilir. Aşırı kuru ciltlerde, meyve asitli ve cildin üst tabakasını yenileyici kremler kullanılmalı. Meyve asitli nemlendiriciler, güneşten koruyucularla birlikte ya da akşam sürülmelidir.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..