Günümüzde, tersine Osmos yöntemiyle deniz suyundan tatlısu elde etmek, su kaynaklarından yoksun bölgelerde güngeçtikçe yagınlaşan bir yöntem. Ancak bu sistemleri çalıştırabilmek için elektrik enerjisine gereksinim duyuluyor. Diğer taraftan kıyı bölgeleri rüzgar enerjisi bakımından en verimli bölgelerdir.
İki olumlu noktayı birleştiren Alman SynLift Şirketi, SYNWATER® adını verdiği rüzgar enerjisini kullanarak deniz suyunu veya atık suları arıtarak içilebilir veya kullanım suyu üreten modüler bir sistem geliştirmiş.
SYNWATER® tatlısu sistemi aslında yerel şebekeye bağlı olarak veya şebekeden bağımsız olarak çalışabiliyor. Su işlem birimi "tersine osmos" yöntemiyle çalışıyor ve değişken işletime sahip. Günlük 500-2000 m3 içilebilir su üretimine göre tasarlanabiliyor.
Birleşik Arap Emirliklerinde kurulmakta olan tesis 2004
Arıtım biriminin değişken işletime sahip olması, bu birimin, rüzgar türbininin enerji çıktısıyla uyumlu şekilde verimli olarak kullanılabilmesine imkan sağlıyor.
Arıtım birimi ayrıca güçlü rüzgarlardan yararlanmak üzere bekleme durumuna geçirilebildiği gibi sisteme eklenebilen dizel üreteciyle, orta güç kapasitesindeki (750-1500 KW) rüzgar türbinini yedekleyebiliyor. Çok günlük suyu depolayabilen havuz sayesinde de içilebilir su tedariği uzun süre sürdürülebiliyor