Gönderen Konu: Kuşlar küresel ısınma kurbanı  (Okunma sayısı 1024 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 3ng1n

  • Deneyimli Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Rep Gücü : 140
  • Cinsiyet: Bay
  • 3nq1n
    • Profili Görüntüle
Kuşlar küresel ısınma kurbanı
« : Haziran 21, 2009, 04:30:24 ÖS »

Bilim adamları kuş türlerinin yüzde 75'inin tehlike altında olduğunu bildiriyor.

Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağan Şekercioğlu'nun, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin hızlı ilerlediğini, iklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı kaç kuş türünün yok olacağını hesaplayan bilimsel makalesinden bir yıl sonra, 4 Mart 2009'da, Avrupa'nın 122 yaygın kuş türünün yüzde 75'inin iklim değişikliğinden dolayı azaldığını gösteren ve Şekercioğlu'nun tahminlerini destekleyen önemli bir makale daha yayınlandı.

Geçen ay küresel ısınmadan dolayı ABD kuşlarının kuzeye gittiğini gösteren raporla beraber, ekolog, kuşbilimci ve Kuzey Doğa Derneği Başkanı Şekercioğlu'nun geçen seneki bilimsel tahminlerini bir kez daha haklı çıkaran yeni araştırmaya göre, Avrupa'nın en yaygın 122 kuş türünden 92'si, 1980-2005 yılları arasında küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlanan azalmalar sergiledi. Öte yandan, genellikle sıcak iklimleri seven 30 türün ise sayıları arttı. Bu verilerin derlenmesinden oluşan endeks, şu anda iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik üzerine etkilerini ölçen en güvenilir gösterge. Bu da, amatör kuş gözlemcilerinin topladığı verilerin kuşbilimi için de ne kadar önemli olduğunu gösterdiği belirtildi.

Dr. Çağan Şekercioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İklim değişikliğinden dolayı Avrupa'da sayıları en çok artan 10 kuş türünün Maskeli Ötleğen (Sylvia melanocephala,)Bıyıklı Ötleğen (Sylvia cantillans) ,Arıkuşu (Merops apiaster) ,Bahçe Kirazkuşu (Emberiza cirlus),Kamış Bülbülü (Cettia cetti),İbibik (Upupa epops) ,Sarıasma (Oriolus oriolus),Saka (Carduelis carduelis),Saz Bülbülü (Acrocephalus scirpaceus),Kumru (Streptopelia decaocto) olduğu ,İklim değişikliğinden dolayı Avrupa çapında en çok azalan türler ise şunlar olduğunu belirtti.Su Çulluğu (Gallinago gallinago),Çayır İncirkuşu (Anthus pratensis) ,Dağ İspinozu (Fringilla montifringilla),Söğüt Baştankarası (Parus montanus) ,Kızkuşu (Vanellus vanellus),Benekli Bülbül (Luscinia luscinia) ,Orman Söğütbülbülü (Phylloscopus sibilatrix),Köknar Kargası (Nucifraga caryocatactes) ,Kuyrukkakan (Oenanthe oenanthe),Küçük Ağaçkakan(Dendrocopos minor) olduğunu belirtti.

Dr. Çağan Şekercioğlu, "Bu 122 türden 9'u Türkiye'de yok veya çok ender. 15 tür ise ülkemizde sadece kışın veya göç zamanı görülüyor. Araştırmadaki 98 kuş türü ise Türkiye'de ürüyor ve çoğunluğu sürekli Türkiye'de yaşıyor. Bu 98 türün 70'inde azalma görülürken, 28'inde artış izleniyor. Öte yandan, ülkemizde göçte veya kışın rastlanan 15 türün hepsinde de azalma görülüyor. Bu da, kuzey ve serin iklimlerde yaşayan kuşların küresel ısınmadan daha olumsuz etkileneceğini bir kez daha gösteriyor. Şekercioğlu'nun geçen sene tahmin ettiği gibi, Kırmızıgagalı Dağkargası, Dağbülbülü, Kara Kızılkuyruk ve Dağ Kuyruksallayanı gibi dağlık alanları tercih eden kuşlarda önemli azalmalar var. Araştırmada yer alan ve Türkiye'de düzenli görülen 113 kuş türünün % 75'inde görülen azalma ile, Türkiye ve Avrupa ortalaması tamamen aynı. Bu 122 türün tam 100'ü Kars ve Iğdır bölgesinde KuzeyDoğa Derneği tarafından kaydedildi. Bu türlerin % 75'inde de azalma söz konusu. Ama araştırmada Türkiye verileri yer almadığı için, bu türlerin bazılarının sayılarındaki değişiklikler Avrupa'dan farklı olabilir. Ayrıca bu çalışmanın ülkemizde yaşayan 465 kuş türünün yüzlercesini kapsamadığını da belirtelim. Yine de incelenen kuş türleri ülkemizin en yaygın türlerinden olduğu için, sonuçlar çok önemli.

Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'nin sıcak, açık ve alçak kesimlerini tercih eden kuş türlerinde genellikle bir artış olacağını, dağlık, ormanlık ve daha serin yerleri tercih eden türlerde ise bir azalış olacağını tahmin ediyor. Şu anda kuzey bölgelerimizde sadece kışın görülen bazı türlerin giderek azalacağını, ülkemiz sınırlarının güneyinde yaşayan bazı türlerin ise Türkiye'ye yayılacağını düşünüyor. Bazı tarım zararlısı böceklerin artabileceğini, azalan ve artan türlerin ekolojik etkilerini araştırmanın çok önemli oldugunu da vurguluyor.

Türkiye'nin uzun yıllar sonunda bir ay önce Kyoto küresel ısınma protokolüne katılma kararının önemini gösteren bu haberlerin tek güzel yanı, bu çalışmaların temelindeki paha biçilmez bilimsel verilerin çoğunlukla amatör kuş gözlemcileri tarafından toplanmış olması. 109 yıldır Aralık-Ocak arasında ABD çapında gerçekleştirilen "Noel Kuş Sayımı'na", ABD çapında 50,000'den fazla kuş gözlemcisi katılıyor. Bilimsel bir protokolun katı bir şekilde takip edildiği Noel Kuş Sayımı'nda milyonlarca kuş sayılıyor ve toplanan veriler kuşbilimciler tarafından inceleniyor. Benzer şekilde, Avrupa verileri, 20 ülkedeki kuş gözlemcilerinin 1980'den bu yana topladığı veriler. Ne yazık ki bu ülkeler arasında Türkiye dahil her hangi bir Balkan ülkesi yok. Umarız bu yakında değişir. Bu bulgular, gördüğümüz kuşları dikkatli ve sistematik bir şekilde saymanın ve raporlamanın dünya çapındaki önemini birkez daha gözler önüne seriyor.


Bitmeyen Sevdamsin Y@rim