Ankara Üniversitesi'nde üretilen bu buluş çığır açacak....
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, üniversite laboratuarlarında, Prof. Yalçın Elerman ve arkadaşları tarafından dünyadaki en üstün soğutucu malzemenin üretildiğini bildirdi.
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, “Dünyada nanoteknoloji konusunda en önde gelen bilim insanlarından olan Prof. Dr. Yalçın Elerman başkanlığındaki Ankara Üniversitesi Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu, manyetik soğutma teknolojisinde büyük bir atılım sağlayacak ve bugüne kadar bilinen malzemelerden çok daha üstün özelliklere sahip malzeme üretmeyi başardı” denildi.
Açıklamada şu bilgilere de yer verildi:
“Prof. Dr. Elerman başkanlığındaki araştırmacılar, yaklaşık 5 yıldır manyetik soğutma teknolojisi üzerinde araştırmalar yapıyordu. Aynı konuda birçok gelişmiş ülkede de çalışmalar vardı. Bu buluş yalnızca ülkemiz için değil, dünya için de çığır açacaktır.”
DAHA AZ ENERJİ İLE DAHA UCUZ SOĞUTMA
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yalçın Elerman ve ekibinin buluşu; klima ve buzdolabı başta olmak üzere ısıtma ve soğutma sektörlerinde çığır açacak. Çevreye zarar vermeyen manyetik soğutma teknolojisi sayesinde; daha az enerjiyle daha yüksek ısınma ve soğutma yapılacak.
Elerman’ın ekibi içinde yer alan Yrd. Doç. İlker Dinçer, çalışmalarının 5 yıldır devam ettiğini söyledi. Mevcut buzdolabı teknolojisinde kullanılan gazların çevreye zararlı olduğunu anlatan Dinçer, manyetik soğutma teknolojisinin ise çevreye hiçbir zararının olmadığını vurguladı. Dinçer, yeni teknolojinin klima, buzdolabı gibi ısıtma ve soğutma cihazlarında daha az enerjiyle daha yüksek verim elde edilebildiğine de dikkat çekti.
Birçok ülkenin manyetik soğutma teknolojisi üzerinde çalıştığını, bugüne kadar bazı prototipler üretildiğini belirten Dinçer, “Biz manyetik soğutmada kullanılan yeni bir anahtar malzeme keşfettik. Düşük manyetik alanda soğutma kapasitesi mevcutlara göre çok yüksek. Çalışmamızla ilgili patent başvurumuzu da yaptık” dedi.
Dinçer, buluşlarıyla ilgili detayları ise yarın, Prof.Yalçın Elerman’ın anlatacağını söyledi.