TSK, dünya savunma sanayiinin peşinden koştuğu kritik bir madde kullanıyor..
Irak lideri Saddam Hüseyin 1. Körfez Savaşı’nda kimyasal silahla misilleme yapacağı tehdidinde bulununca NATO’nun 5. maddesi kapsamında Türkiye’ye 5 bin 500 adet NBC (Nükleer Biyolojik Kimyasal) korumalı asker elbisesi gönderildi.
Hollanda’dan gelen kıyafetler, Güneydoğu’da tetikte bekleyen Mehmetçiklere giydirildi. Ancak korkunç gerçek, savaş tehlikesi geçtikten sonra ortaya çıktı. Türk askerinin Saddam’ın gazına karşı korunması için gönderilen elbiselerin son kullanım tarihi çoktan geçmişti bile. NBC uzmanı emekli bir komutanın verdiği bilgiye göre, Saddam’ın tehdidi gerçek olsaydı Mehmetçikler, 400 dolarlık elbise yüzünden tek kurşun atmadan şehit olacaktı.
Savunma Bakanlığı, o tarihten beri yabancıların tekelindeki hayat kurtaran elbiselerin üretim teknolojilerini geliştirmeye çalışırken, mühendis Erhan Doğudan, üniformaların içinde kimyasal gazları tutan ‘küresel karbon’ maddesini üretmeyi başardı. Tehlike anında iki dakikada kendi kendini imha edecek düzenekle korunan tesislerde, dünya savunma sanayiinin peşinden koştuğu kritik maddeyi üreten Doğudan, 150 bin Türk askerine nükleer savaş elbisesi giydirmeye hazırlanıyor. Böylece, Avrupa, ABD, Rusya ve İsrail orduları gibi Türk ordusu da nükleer savaşta sarin, VX, tabun, soman, hardal gibi kimyasallara karşı korunacak.
Karbonlu Türk ordusu düşmanların korkusu
2000 yılının 5 Ekim günü saatler 23.30’u gösterdiğinde; buhar saati 1.150 santigrat dereceyi işaret eden reaktörün öfkesi dinmişti. Pınarbaşı’ndaki fabrikadan bu sefer patlama sesi yerine sevinç çığlıkları yükseliyordu. İki yıl boyunca fabrikada yatan makine mühendisi Erhan Doğudan, sayısız deneyler sonunda ‘aktif karbon’u üretmeyi başarmıştı.
Kendini bilime adayan Türk mühendisin uykusuz gecelerden sonra gelen mutluluğu fazla uzun sürmedi. Finansal destek sağlayan ortağı, esrarengiz bir şekilde çekilince piyasa yabancı firmalara kaldı. Mali sıkıntılar nedeniyle iki yıl “yeraltında yaşayan” Doğudan, yeni bir ortak bulunca; bir adım daha ileri giderek; dünya savunma sanayiinin peşinden koştuğu ‘küresel aktif karbon’u üretmeyi başardı. Doğudan’ın kurduğu ENF Savunma Sistemleri isimli şirket, bir gecede dünya devlerine rakip oldu. Çünkü, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın ‘kritik madde’ tanımlamasına giren bu madde, tüm dünyada NBC (Nükleer, Biyolojik, Kimyasal) koruyucu elbiseleri üretim teknolojilerinin temelini oluşturuyor. Bu madde, bugüne kadar Türkiye’de üretilmediği için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birçok alanda olduğu gibi NBC korumalı elbise konusunda da hep dışa bağımlı kaldı. MKE’nin Ankara’daki Gaz Maskesi Fabrikası’nda üretilen gaz maskelerinin bile aktif karbonu dışarıdan geliyor.
Küresel aktif karbonu ürettikten sonra geriye pek bir şey kalmıyor. Tekstil fabrikalarındaki bildiğimiz laminasyon makineleri yeniden tasarlanarak modifiye ettiriliyor. Aktif karbon laminasyon makinesiyle askeri elbiselere entegre ediliyor. Daha sonra test aşamasına geçiliyor. Testler genellikle Hollanda’nın dünyaca ünlü TNO Test Merkezi’nde yapılıyor. Askeri üniformalar laboratuvarlarda sarin, VX, tabun, soman, hardal başta olmak üzere en tehlikeli sinir gazlarına maruz bırakılıyor. Üniformanın içindeki aktif karbon zehirli kimyasalların tamamını emerek vücuda ulaşmasını engelliyor. Zaten kimyasal silahın kullanımının öncelikli hedefi, elbiseden nüfuz ederek vücutta deri yoluyla etkili olmak. Bu nedenle laboratuvar ortamında her kimyasal maddeye duyarlı özellikte ayrı ayrı aktif karbon üretilerek üniformaya entegre ediliyor. Elbiselerin geçirgenlik oranları ve hangi birliğin üniformasının hangi kimyasallara dayanıklı olduğuna ilişkin bilgilerin düşmanın eline geçmemesi için büyük özen gösteriliyor. İran-Irak Savaşı’nda NBC korumalı elbisesi olmayan İranlı askerlerin hardal taarruzunu algılamayıp hardalı emmiş elbiseleri giymeye devam etmeleri ve uzun süre buharını solumaları nedeniyle korkunç ölümler meydana gelmişti.
Erhan Doğudan’ın verdiği bilgiye göre, ABD sadece Irak’taki askerler için dünya devi Alman OWR firmasından ayda 160 bin adet NBC korumalı elbise satın alıyor. Bu da elbise başına 500 dolardan 80 milyon dolar ediyor. Tankların, araçların, toplu yaşanan çadırların filtreleri hesaba katıldığında bu rakam 250-300 milyon dolara çıkıyor. Küresel amaçlı aktif karbon üretimi bu yüzden gizlilik dereceli projeler kapsamına giriyor. Üretimle ilgili bilgileri bilmesi gereken kişiler dışındakilere açıklanması veya verilmesi milli güvenlik ve ülke menfaatleri bakımından sakıncalı görülüyor. Bu nedenle tesiste bulunan gizlilik dereceli bilgi, belge, proje ve malzemenin fiziki güvenliklerinin sağlanması için, tesisin bulunduğu yer ve çevre şartları ile maruz kalabileceği dış ve iç tehditlere göre önlemler alınıyor. İzmir Aliağa’da NBC amaçlı aktif karbon üretilen tesis, roket saldırılarına dayanıklı malzemeden inşa edilmiş. İçinde sığınak bulunan fabrika, ele geçirilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı durumlarda iki dakikada kendi kendini imha edecek düzenekle korunuyor. Bakanlıktan ‘kişi güvenlik’ belgesi olmayanlar tesise giremiyor.
Karbon savaşları başlıyor
Aslında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), ilk önce 2001 yılında “NBC Koruyucu Elbiseleri Üretim Teknolojilerinin” TÜBİTAK tarafından geliştirilmesine yöneldi. Ancak çalışmasının ihtiyacı karşılayamaması üzerine 20 Temmuz 2005 tarihinde Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel komutanlıklarının ihtiyacını karşılamak üzere toplam 142 bin 292 set NBC koruyucu elbisenin yurtiçinde tedariğine yönelik ihale açtı. 80 milyon dolardan açılış yapan yeni sektör için 13 firma başvurdu. Aralarında kimya devlerinin de bulunduğu 8 firma geri çekildi. Çünkü geriye kalan 5 firmadan sadece ENF ve Avrupa ve Amerikan ordusunu giydiren dünya devi Alman OWR firmasının küresel aktif karbonu bulunuyor. ABD ile İran arasında başlayan nükleer gerilimden sonra esen savaş rüzgarları nedeniyle aktif karbonun kilosu 80 centten 3 Euro’ya yükseldi. Bu alanda dünya devine kafa tutan ENF, aktif karbonu 40 cente mal ediyor. Maliyeti 25 cente kadar indirmeyi hedefleyen çılgın Türk Erhan Doğudan, dünya firmalarının milyar dolarlık pazarını tehdit ediyor. İstanbul’da NBC Okulu yakınlarında ve Ankara’da şube açan OWR, Türk ordusunu da müşteri listesine eklemek istiyor. Ancak SSM, dışa bağımlılığı bitirmek için kritik teknolojinin tamamen Türkiye’de bulunmasını istiyor. Birinci Körfez savaşı sırasında yaşanan NATO’nun NBC korumalı elbise skandalı yetkililerin bu konudaki kararlılığını artırmış gözüküyor. Yapılacak teknik ve güvenlik soruşturmasını aşarak ihaleyi alan firmaya, daha önceden SSM ile TÜBİTAK’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen “NBC Koruyucu Elbiseleri Üretim Teknolojileri” projesine ait gizli bilgiler de teslim edilecek. Üstelik finansmanı Savunma Sanayii Müsteşarlığı Fonu'ndan karşılanacak. TSK’dan ekmekli bir NBC uzmanı komutanın verdiği bilgiye göre, Irak lideri Saddam Hüseyin kimyasal silahla misillemede bulunacağı tehdidinde bulununca NATO, Türk ordusu için 5 bin 500 adet NBC korumalı elbise gönderdi. Hollanda’daki depolardan gelen kıyafetler, Güneydoğu’da tetikte bekleyen Mehmetçiklere giydirildi. Daha sonra yapılan incelemede elbiselerin son kullanım tarihinin çoktan geçtiği ortaya çıktı. SSM, yakında sonuçlanacak ihale ile NBC korumalı elbise konusunda dışa bağımlılığı tamamen sona erdirecek. Büyüklüğü 300 milyon doları bulan yerli NBC sektörünün temelleri atılmış olacak.
32 patlamadan sağ kurtuldu
Dünyanın tanıdığı en vahşi element florun keşfi sırasında Knox, Niklesse, Layette başta olmak üzere çok sayıda bilim adamı hayatını kaybetti. Henri Moissan, 1886'da serbest floru elde etmeyi başardığını duyururken gözlerinden biri siyah bant ile kapatılmıştı. Bir buluş uğruna ölen bilim adamlarının arasında hiç Türk bulunmamasından yakınan Erhan Doğudan, aktif karbonu üretene kadar 32 patlamadan kurtuldu. Doğudan, ihaleyi kazanırsa elde edeceği parayla ayda en az bir buluş yapan Savunma Teknolojileri Enstitüsü kurmayı planlıyor.